Σημαντικές επαφές Βενιζέλου στην Άγκυρα

Σημαντικές επαφές Βενιζέλου στην Άγκυρα

Εκτός από κατ' ιδίαν συνομιλίες με Ερντογάν και Νταβούτογλου, είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και υπουργούς

Σημαντικές επαφές Βενιζέλου στην Άγκυρα
Σημαντικές διμερείς επαφές είχε την Πέμπτη στην Άγκυρα, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκτός από κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και υπουργούς.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης μετά την τελετή, ο Βενιζέλος είχε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν, καθώς και με τον κ. Νταβούτογλου. Κατά τη συνομιλία του μάλιστα με τον Τσαβούσογλου τα όσα είπε ο τελευταίος έδειχναν ότι μάλλον επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Πράγμα που έγινε σήμερα, όταν ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστολή επιδόθηκε μέσω διπλωματικής οδού και ήταν αφορμή να θέσει θέμα Κυπριακού ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά «κλειδί» και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πράγμα που έκανε τόσο με δηλώσεις του στην Άγκυρα, όσο και κατά τις επαφές του στην τελετή.

Σε μια περίοδο που διεθνή ζητήματα όπως το Ιράκ, η Συρία και πολύ περισσότερο το ζήτημα των τζιχαντιστών αυξάνουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «σημαντικό ρόλο της Τουρκίας» σε ζητήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κατά τις επαφές του προσπάθησε να γίνει αντιληπτό από την τουρκική πλευρά το γεγονός ότι σε σχέση με την άμεση πολεμική και βίαιη διάσταση των προβλημάτων που την περιβάλλουν στην περιοχή, το Κυπριακό θα πρέπει να θεωρηθεί το πιο ήπιό της πρόβλημα και ότι θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του. Πράγμα που θα έχει θετική συμβολή στις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία αν ληφθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την περιοχή, είναι η πιο «συμπαθής» γειτονική χώρα της Τουρκίας και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος είχε στην τελετή συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παρευρίσκονταν. Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγέτες και υπουργούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Μαλαισία και το Αφγανιστάν.
    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης