Στη «σκιά» των διαφωνιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Στη «σκιά» των διαφωνιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση

Στη «σκιά» των διαφωνιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Το πρώτο θέμα που «έπεσε» στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν οι δημόσιες διαφωνίες στην συγκυβέρνηση για το Δημόσιο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα σε εποικοδομητικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου με... πυροσβεστική διάθεση, επιθυμώντας να βάλουν τέλος στην ενδοκυβερνητική κόντρα για τις απολύσεις.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαστάσεις που έχει αρχίσει να λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της αξιολόγησης και αναζητείται πλέον λύση σε ανώτατο επίπεδο.

Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές, το πλαίσιο της συζήτησης είναι ότι όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να μεταδίδει προς τους εταίρους και την κοινωνία το μήνυμα της σταθερότητας και της τήρησης των δεσμεύσεων, αλλά και το μήνυμα της αλλαγής σελίδας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρονται αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν με την τρόικα το θέμα των 100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, δηλαδή προς τα Ταμεία και την Εφορία, και βάζουν μάλιστα ως στόχο εφαρμογής το φθινόπωρο.
Κλείσιμο

Στο τετ α τετ στο Μαξίμου τέθηκε το θέμα του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αύριο θα εισαχθεί στη Βουλή, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό πως η μνημονιακή υποχρέωση για τους αιγιαλούς να μπει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα δάση.

Στο επίκεντρο τέθηκε και το θέμα του νέου επιτρόπου της Κομισιόν που καλείται έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να υποδείξει η ελληνική κυβέρνηση.


Οι βαριές κουβέντες και οι υπαινιγμοί που αντάλλαξαν ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ


Οι βαριές κουβέντες και οι υπαινιγμοί που αντάλλαξαν ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν τις συνθήκες για μια μείζονα κυβερνητική κρίση, την οποία, ωστόσο, στην παρούσα φάση όλοι θέλουν να αποφύγουν.

Οι μπηχτές κατά του κ. Βενιζέλου που άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι «πήραμε... δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μη μας κουνάει το δάχτυλο», ενώ δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση υπενθυμίζοντας τα «Ζάππεια» του κ. Σαμαρά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να βρουν τη «χρυσή τομή» στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει κυρίως για τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα και κυρίως στη ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται υποχρέωση αρνητικής βαθμολογίας για ποσοστό τουλάχιστον 15% των αξιολογούμενων υπαλλήλων σε κάθε οργανική μονάδα του δημοσίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την εφαρμογή του νόμου που, όπως υπενθυμίζει, ψήφισαν πριν από μερικούς μήνες και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης