Τα τεχνάσματα των Χρυσαυγιτών για να «μπλοκάρουν» την ανάκριση

Τα τεχνάσματα των Χρυσαυγιτών για να «μπλοκάρουν» την ανάκριση

Επιδιώκουν την παρέλευση των 18 μηνών - Επιμέρους άρσεις του κατ' οίκον περιορισμού της Ζαρούλια

Τα τεχνάσματα των Χρυσαυγιτών για να «μπλοκάρουν» την ανάκριση
Στις φυλακές Κορυδαλλού, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, προκειμένου να βλέπει τον προφυλακισμένο σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και σε χώρους όπως τράπεζες και φαρμακεία, για να καλύπτει τις καθημερινές της ανάγκες, συνοδεία πάντα αστυνομικών, θα μπορεί να μεταβαίνει η Ελένη Ζαρούλια.

Με εξαίρεση τη μετάβασή της στη Βουλή, η κυρία Ζαρούλια βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την απολογία της στις ανακρίτριες, κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με δήλωσή του κ. Άγγελου Αγγελέτου, δικηγόρου της κυρίας Ζαρούλια, με διάταξη της ανακρίτριας τροποποιήθηκε ο περιοριστικός όρος του κατ' οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στη σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, «κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται βασικές βιοτικές της ανάγκες».

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το δικηγόρο της κυρίας Ζαρούλια, «με την αριθμ. 61/21-07-2014 Διάταξη της Ειδικής Ανακρίτριας - Εφέτη, τροποποιήθηκε ο περιοριστικός όρος του κατ' οίκον περιορισμού και, αφού επιβεβαιώθηκε και πάλι η δυνατότητα μετάβασης της κας Ελένης Ζαρούλια, με αστυνομική συνοδεία, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την άσκηση του βουλευτικού της λειτουργήματος, επετράπη και η μετάβασή της στο τραπεζικό κατάστημα με το οποίο συναλλάσσεται, ώστε να προβαίνει στις απαιτούμενες συναλλαγές, η μετάβαση στο φαρμακείο, και η μετάβαση μια φορά το μήνα στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να επισκέπτεται το σύζυγό της, κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο κ. Αγγελέτος δήλωσε: «Με δεδομένη την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και το σύντομο χρονικό διάστημα από την έκδοση του υπ' αριθμ 1144/02-07-2014 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο ετάχθη υπέρ του κατ' οίκον περιορισμού και όχι υπέρ της προσωρινής κρατήσεως της κας Ελένης Ζαρούλια, θεωρούμε την τροποποίηση αυτή, η οποία για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μετά την δημοσίευση του πρόσφατου Νόμου 4264/2014, ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, και ως μια προσέγγιση, με ευρύτερο πνεύμα, του γράμματος του Νόμου εκ μέρους της Δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό προηγούμενο».
Κλείσιμο

Μπλόκο στην ανάκριση

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να παρέλθει το διάστημα των 18 μηνών (το ανώτατο όριο της προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα) και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη τους ή, ακόμη χειρότερα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί δικάσιμος, βρίσκονται πλέον οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

Και αυτό, διότι οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι υποβάλλουν συνεχώς αιτήματα για αποφυλάκισή τους ή για αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής εκκρεμούν περί τα δέκα τέτοιου είδους αιτήματα, με αποτέλεσμα η ανάκριση -που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί- να παραμένει ανοιχτή και οι ανακρίτριες να μην μπορούν να κηρύξουν το πέρας της διαδικασίας και να στείλουν τη δικογραφία σε Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί για το ποιοι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποιες κατηγορίες.

Οι συνήγοροι θα κληθούν να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης, όταν κριθούν οι υπάρχουσες προσφυγές και δεν κατατεθούν νέες.

Πάντως, όπως σχολίαζαν κύκλοι, οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αύγης, για να καθυστερήσουν τη δίκη τους, εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν, δίχως περιορισμό, προσφυγές, ακόμα κι αν ανάλογο αίτημά τους ήδη έχει απορριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 30 κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με τα πρώτα 12μηνα να συμπληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης