“Μήνυμα” Χαρδούβελη: “Τα δικαστήρια ψάχνουν το δίκαιο, δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική...”

“Μήνυμα” Χαρδούβελη: “Τα δικαστήρια ψάχνουν το δίκαιο, δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική...”

Ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ΣτΕ για την κυβέρνηση προέχει η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και υποχρεώσεων – Επιστολές στους υπουργούς με το τι πρέπει να πράξουν για να μην... ξανάρθει η Τρόικα



“Μήνυμα” Χαρδούβελη: “Τα δικαστήρια ψάχνουν το δίκαιο, δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική...”
Σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες βράδυ στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Ένα μήνυμα που απαντά εμμέσως σε όλους όσοι επικαλούνται τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κατά περίπτωση εναντιώνονται στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και δικαιώνουν πολίτες που προσφεύγουν κατά νόμων και αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου.

«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική». Με δυο λόγια ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική και τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων μας και όχι η δικαιοσύνη.

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε μάλιστα πως «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα» αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και τις άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη πρόκληση για την κυβέρνηση αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια» και έκανε λόγο και για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε στείλει μηνύματα και προς τους συναδέλφους του υπουργούς!

Με την ιδιότητα του κεντρικού διαπραγματευτή με την τρόικα έστειλε επιστολές προς όλους τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση που έχουν μνημονιακές εκκρεμότητες υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο ως τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας που στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα είναι και η τελευταία, τουλάχιστον με τον τρόπο που τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.
 
Στις 55 μέρες που απομένουν, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο υλοποίησης μέτρων ώστε να συντομεύσει η παραμονή των τροϊκανών στην Αθήνα, που, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, η εδώ παρουσία τους λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και οδηγεί ακόμη και σε μείωση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων!     

Ο κ. Χαρδούβελης απευθύνθηκε σε κάθε υπουργείο χωριστά επισημαίνοντας τόσο το τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα, όπως τα νομοσχέδια για το πολιτικό χρήμα, το δασικό και άλλα, όσο και τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τον Μάιο.

Στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών επείγονται να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, καθώς συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως και με το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.
 
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», είναι το μήνυμα του κυβερνητικού επιτελείου που θέλει ο φθινοπωρινός έλεγχος της τρόικας να είναι ταχύς και σε κάθε περίπτωση να έχει υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων πριν από την προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup  που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως αφενός για την εκταμίευση των υπολειπόμενων χρημάτων και αφετέρου για να ξεκινήσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης