Βουλή: Απέχει η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Βουλή: Απέχει η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Παρόντες στη συζήτηση για το αν είναι «παραδεκτό» το αίτημα για δημοψήφισμα μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και οι βουλευτές της ΧΑ - Ως αντισυνταγματική καταγγέλουν την εξελισσόμενη διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ - Δεν μετέχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Βουλή: Απέχει η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα
Δεν μετέχουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην ΔΗΜΑΡ και ΧΑ- στο ξεκίνημα της έκτακτης συνεδρίασης του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής για το αν είναι παραδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ! Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η απόφαση για το αν η συζήτηση για το δημοψήφισμα θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής θα ληφθεί με ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα από τους 100 βουλευτές που μετέχουν στο Α' Θερινό Τμήμα.

Ομως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρ' ότι συγκέντρωσαν 139 ψήφους (συμπεριλαμβάνεται η ΚΟ του ΚΚΕ που εισηγήθηκε πρόταση δημοψηφίσματος που είναι διαφορετική από τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων και άρα θεωρείται ότι δεν αθροίζεται), αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί υπέρ της συμπολίτευσης που έχει την πλειοψηφία στο Α' Θερινό Τμήμα.

Αυτή την ώρα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΧΑ οι οποίοι επίσης έχουν διαχωρίσει τη θέση τους αλλά ακόμη δεν έχουν αποχωρήσει. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Κλείσιμο
Σκληρό πόκερ

Κέρδη και απώλειες μετρούν τα κομματικά επιτελεία από το σκληρό πολιτικό πόκερ που διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πράξη η περιπέτεια της συζήτησης για το αν τελικά η τύχη του νομοσχεδίου τη «μικρή» ΔΕΗ θα καθοριστεί από τη λαϊκή βούληση αναμένεται να πέσει στο κενό και επισήμως κατά την σημερινή συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος από την οποία ήδη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ απέχουν -όπως είχαν προαναγγείλει- καταγγέλλοντας τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ως αντισυνταγματική.

Απο την άλλη πλευρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζουν προσχηματικές της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και σημειώνουν ότι ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2008 όταν η Διάσκεψη παρέπεμψε το θέμα και στην Ολομέλεια προκειμένου τα κόμματα να πάρουν θέση για το αν διαπιστώνεται οι ομοιογένεια των διαφορετικών αιτημάτων και η συλλογή 120 υπογραφών.

Υποστηρίζουν ότι δια της απουσίας επιχειρούν να αποφύγουν να απαντήσουν εάν θέλουν να μπουν σε κοινή πρόταση οι υπογραφές του με αυτές της Χ.Α. καθώς -όπως λένε- η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ομοειδής με τις υπόλοιπες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ετυμηγορία της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή πρωινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να αθροιστούν σε μια παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση.

Ειδικότερα -και εφόσον δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός- οι βουλευτές του τμήματος θα κληθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης για το αν:

- Μπορούν να αθροιστούν τουλάχιστον 120 υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων
- το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα
- το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης