Προβάδισμα 1,7% δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB

Προβάδισμα 1,7% δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB

Δείτε ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί - Η ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα - «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λέει η πλειοψηφία των πολιτών

Προβάδισμα 1,7% δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB
Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που παρουσιάστηκαν από το δελτίο της ΝΕΡΙΤ στις 6 το απόγευμα.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται απαισιοδοξία για το μέλλον, ενώ οι πολίτες αξιολογούν σαν σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία με 74,1% και ακολούθως την Υγεία με 40,4%, ενώ τάσσονται σε ποσοστό 50,1% κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.



Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 21,5%, ενώ η ΝΔ 19,8%, ήτοι διαφορά 1,7%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,5% , «Το Ποτάμι» με 6,7% , Ελιά με 6,3%, ΚΚΕ με 5,1% , Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και ΔΗΜΑΡ με 1,3%. «Αλλο Κόμμα» επέλεξε το 7,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,9%.
Κλείσιμο



Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, καθώς αποσπά ποσοστό 26,8%, έναντι 24,7% της ΝΔ. Για τα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξης, Χρυσή Αυγή 10,6%, «Το Ποτάμι» 8,4%, Ελιά 7,9%, ΚΚΕ 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά 1,6% και «Άλλο Κόμμα» 8,9%.



Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 44%, έναντι 32,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν “Κανένα Κόμμα” με 17,5%, “Άλλο Κόμμα” με 4,5% και “Δεν Ξέρω - Δεν απαντώ” με ποσοστό 1,4%.



Στην ικανότητα διακυβέρνησης, με το ερώτημα: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,7% των ερωτηθέντων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28%. “Κανένα κόμμα” επιλέγει το 33%.



Στο ερώτημα που αφορά στην «καταλληλότητα του πρωθυπουργού», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 23,4% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21,9%. Το 29,3% των ερωτηθέντων επιλέγει «Κανένας», ενώ ακολουθούν: Νίκος Μιχαλολιάκος με 5,2%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,9%, Σταύρος Θεοδωράκης με 3,9%, Πάνος Καμμένος με 3,1%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 2,6%, Φώτης Κουβέλης με 2,1% και "Άλλος" με 2,7%.



Όταν το ερώτημα περιορίζεται μεταξύ των δύο, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 4,8% και ποσοστό 38,7% έναντι 33,9%.

Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών και στις θετικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς προηγείεται με 0,3%, καθώς συγκεντρώνει το 24,9%, έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα.



Αυξημένη είναι η απαισιοδοξία στη χώρα, καθώς στο ερώτημα: «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας;», το 88,7% απάντησε “Αρκετά άσχημα” ή “Πολύ άσχημα”, ενώ μόλις το 1,2% αποφάνθηκε ότι πηγαίνουν “Αρκετά καλά” ή “Πολύ καλά”. Στην ερώτηση για το πώς θα πάνε τα πράγματα στην οικονομία, οι απαισιόδοξες γνώμες αυξάνονται στο 88,9%.



Στο ερώτημα: «πώς κρίνετε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση σήμερα;», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 74,4% “Κακή” ή “Πολύ Κακή”. Το 2% απάντησε ότι η οικονομική του κατάσταση είναι “Καλή” και το 0,6% ότι είναι “Πολύ Καλή”.



Το 74,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία
και ακολουθούν η Υγεία/Περίθαλψη με ποσοστό 40,4%, η ακρίβεια με 36,8% και το φορολογικό σύστημα με ποσοστό 34,8%.



Στο ερώτημα: «θα υπάρξει η ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου και εφαρμογή μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής του πολίτη;», το 59,6% απάντησε “Σίγουρα ναι” ή “Μάλλον ναι”, ενώ το 29,4% είπε: “Μάλλον όχι” ή “Σίγουρα όχι”.

Στο θέμα του χρέους, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τη λύση που πρέπει να δοθεί και με ποια συμφωνούν σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη το όφελος για τη χώρα.



Το 69,2% απάντησε: «να μειωθεί-κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης», ενώ το 20,9% πρότεινε: «να αντιμετωπιστεί με μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να μειωθεί το κεφάλαιο».



Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΗ και στο ερώτημα: «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ και να δημιουργήσει τη λεγόμενη “Μικρή ΔΕΗ”, εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την ιδιωτικοποίηση;», ένας στους δύο λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα το 50,1% των ερωτηθέντων απάντησε “Σίγουρα Διαφωνώ” ή “Μάλλον Διαφωνώ”, ενώ το 34,6% είπε “Σίγουρα Συμφωνώ” ή “Μάλλον Συμφωνώ”.



Οι πολίτες τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Μανώλης Γλέζος με ποσοστό 36,1%.

Ακολουθούν η Λιάνα Κανέλλη με 27,6%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 24,7%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 24%, η Ρένα Δούρου με 23,8%, ο Νίκος Δένδιας με 23,7% και ο Αλέξης Μητρόπουλος με 23,5%. 













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης