Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την ΕΕ η υποψηφιότητα Γιούνκερ

Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την ΕΕ η υποψηφιότητα Γιούνκερ

Συγχαρητήρια από Μπαρόζο και Ρομπάι για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας

Σαμαράς: Σημαντική εξέλιξη για την ΕΕ η υποψηφιότητα Γιούνκερ
Σημαντική εξέλιξη για την Ευρωπαική Ένωση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την υπερψήφιση από το Συμβούλιο της υποψηφιότητας του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την θέση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ παθιασμένο ευρωπαίο και γνώστη των διαδικασιών που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ ψήφισαν όλοι πλην των πρωθυπουργών της Βρεττανίας και της Ουγγαρίας. 

Στις 16 Ιουλίου η υποψηφιότητά του θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενώ στις 17 θα πραγματοποιηθεί έκταση Σύνοδος Κορυφής για να αποφασίσει για τις άλλες θέσεις της ΕΕ.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός ο οποίος εισέπραξε τα συγχαρητήρια από τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπαί στην κοινή συνέντευξη τύπου εκανε σύντομο απολογισμό της ελληνικής προεδρίας επισημαίνοντας ότι έγινε σημαντική πρόοδος στην εμβάθυνση της ΟΝΕ και την προώθηση της τραπεζικής και νομισματικής ενοποίησης που ήταν η βασική προτεραιότητα. Είπε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία κινήθηκε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των ταμείων για την καταπολέμιση της ανεργίας. Η Ελλάδα πέτυχε πολιτική συναίνεση των «28» για 15 νομοθετικά κείμενα μεταξύ των οποίων το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας στα θέματα των συνόρων της ΕΕ και της διαχείρισης της μετανάστευσης που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θέμα. Υπογράμμισε ότι «αλλάξαμε τους κανόνες για τις μετακινήσεις και για την λειτουργία της Frontex. Έγινε σύνδεση της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ που ενισχύει την εξωτερική ασφάλεια της Ευρώπης». Αναφέρθηκε, τέλος, και στη θαλάσσια πολιτική όπου υπήρξαν συμφωνίες για την ναυτιλία και την ασφάλεια της ναυσιπλοίας 

Μπαρόζο: Συγχαρητήρια στον κ. Σαμαρά για την καταπληκτική δουλειά της ελληνικής προεδρίας

Με τα θερμότερα λόγια για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για τα όσα πέτυχε η ελληνική προεδρία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν εντυπωσιακά όσα έγιναν από την ελληνική προεδρία. Ήταν παραπάνω από το συνηθισμένο δεδομένου ότι συνέπεσε με τη λήξη της θητείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ήταν μια επίδειξη της δέσμευσης του έλληνα πρωθυπουργού στους κοινούς στόχους. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να ενισχύσει τη σταθερότητα στη χώρα του και να κάνει την Ευρώπη να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.



Μιλώντας γενικότερα για τη σύνοδο κορυφής υποστήριξε ότι θα μείνει στην ιστορία για τις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική την παρουσία στη σύνοδο του νέου Ουκρανού προέδρου Πιοτρ Ποροσένκο ενώ ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιουνίου θα διεξαχθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.




Δείτε την συνέντευξη τύπου που δίνουν από κοινού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (εκπροσωπώντας την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ), από κοινού με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης