Ανασχηματισμός: «Πυρετός» σεναρίων και ονοματολογίας

Ανασχηματισμός: «Πυρετός» σεναρίων και ονοματολογίας

Συνεχείς διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο - Πάνω από τα τηλέφωνά τους υπουργοί και... υπουργοποιήσιμοι

Ανασχηματισμός: «Πυρετός» σεναρίων και ονοματολογίας
Κορυφώνονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις που έχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με στενούς του συνεργάτες, εν όψει των ανακοινώσεων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη είναι… κρεμασμένα από τα τηλέφωνά τους, τα οποία περιμένουν να χτυπήσουν, για να τους αναγγείλουν την παραμονή στο υπουργικό συμβούλιο ή την αντικατάστασή τους, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ που αγωνιούν, αναμένοντας το τηλεφώνημα που θα τους πληροφορεί για την υπουργοποίηση που περιμένουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ο πρωθυπουργός να έχει καταλήξει στο βασικό καμβά των αλλαγών που θα κάνει και απομένουν προς ρύθμιση λίγες λεπτομέρειες, που σχετίζονται με ισορροπίες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Κλείσιμο
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, κατά το προηγούμενο του τελευταίου ανασχηματισμού, που είχε συμπέσει με την ίδια (κινητή) εορτή.

Όλες οι υπάρχουσες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αντικατάστασή του από πολιτικό πρόσωπο, που θα προέρχεται από το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα και θα σηματοδοτεί τη στροφή που θέλει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου στην οικονομική πολιτική και ξεκίνησε με τον πρόσφατο εξαναγκασμό σε παραίτηση του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Φαβορί να βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, αν και στη δημοσιογραφική «πιάτσα» ρίχνονται και άλλα ονόματα.
 
Σφόδρα πιθανή θεωρείται επίσης η υπουργοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, ειδικά αν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, όπως πιθανολογείται, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς προεξοφλείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, σε άγνωστο ακόμη χαρτοφυλάκιο, καθώς μπορεί να υπάρξουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, όπως και οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ενδεχομένως η τέως ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη.

Ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη διαβλέπουν αναβάθμιση της αναπληρώτριας υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία λέγεται ότι μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, εφόσον αποφασιστεί, τελικά, η μετακίνηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που κάποιοι θέλουν να μετακινείται προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Προς μετακίνηση, κυρίως σε άλλα πόστα, χωρίς, όμως, να αποκλείεται και η έξοδός τους από το υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να είναι, πλην του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, εφόσον εγκαταλείψει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορεί να βρεθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην περίπτωση που μετακινηθεί από το τελευταίο ο Νίκος Δένδιας.

Στους αμετακίνητους κατατάσσονται ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και η αναπληρώτριά του, Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ως νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ακούγονται τις τελευταίες ώρες ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος μετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και είναι πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, όπως και ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, που διεκδικεί ρόλο στο υπουργείο Ενέργειας.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, που μπορεί να μετακινηθεί, του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς τις τελευταίες ώρες κερδίζει πόντους το σενάριο της παραμονής του.

Πολλές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο επίπεδο των υφυπουργών, με την αποχώρηση αρκετών που είναι ήδη στην κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους από άλλους, ώστε να δοθεί μήνυμα μεγαλύτερης ανανέωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης