Σαμαράς: Συνάντηση με Βενιζέλο για ανασχηματισμό, λειτουργία κυβέρνησης, πρόγραμμα

Σαμαράς: Συνάντηση με Βενιζέλο για ανασχηματισμό, λειτουργία κυβέρνησης, πρόγραμμα

Διαφορετικές, προς το παρόν, οι απόψεις των δυο πολιτικών αρχηγών - Το Μαξίμου ετοιμάζει διορθώσεις σε τομείς που στοίχισαν ψήφους

Πολύτιμο 1-0 του Ολυμπιακού Βόλου (Video)
Σαμαράς: Συνάντηση με Βενιζέλο για ανασχηματισμό, λειτουργία κυβέρνησης, πρόγραμμα
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο με τον οποίο θα συζητήσει την επόμενη μέρα της κυβέρνησης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τις ευρωεκλογές.

Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές ελήφθη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Θα τονίσει ότι προέχει η κυβερνητική σταθερότητα ως εγγύηση για την ασφαλή πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον χαιρετισμό του πρωθυπουργού στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

Κλείσιμο
Με τον κ. Βενιζέλο η συνάντηση θα είναι πιο δύσκολη. Αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε “μόνο καλά λόγια για τον Βαγγέλη και ότι στηρίζει την κυβέρνηση” είναι εμφανές ότι την επομένη των ευρωεκλογών υπάρχει διάσταση απόψεων. Ο κ. Βενιζέλος έχοντας αναθαρρήσει από το αποτέλεσμα που δεν οδήγησε σε πολιτικό θάνατο το ΠΑΣΟΚ άνοιξε αμέσως θέμα ανασχηματισμού -λέγεται δε ότι ζητά οκτώ υπουργεία ενώ έχει ενστάσεις για πρόσωπα. Επίσης έβαλε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου με περιορισμό του μπόνους εδρών του πρώτου κόμματος από 50 που είναι τώρα σε 30.

Επανέφερε δε το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, την επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου αλλά και την σύσταση ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης για το χρέος. Για τον μεν ανασχηματισμό η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι δεν μπορεί να γίνει όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ και υπάρχουν ακόμη συμβούλια υπουργών. Το δε θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το απορρίπτει κατηγορηματικά από θέση αρχής. Συνεργάτης του λέει χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε προυποθέσεις ακυβερνησίας ή ετερόκλητων συμμαχιών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν στις εκλογές οψέποτε γίνουν ο ελληνικός λαός ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ας κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ένσταση όσον αφορά την προγραμματική συμφωνία ή στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου έχει απορρίψει την ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος που θεωρεί ότι είναι ζήτημα λεπτών χειρισμών και γνώσης προσώπων και καταστάσεων.

Πέρα από τις ισορροπίες με τον κ. Βενιζέλο με τον οποίο είχε μία πρώτη συζήτηση στο ταξίδι για τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό του κόμματός του όπου υπάρχει ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Καραμανλικοί και φιλελεύθεροι που σχετίζονται με την κα Ντόρα Μπακογιάννη κάνουν την δική τους ανάγνωση του αποτελέσματος και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση πορείας. Προς το παρόν μόνο ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει ζητήσει δημοσίως συζήτηση του αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος, είναι όμως κάτι που συζητείται στα βουλευτικά γραφεία και στους διαδρόμους της Βουλής.

Πάντως το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα με τα αποτελέσματα και ότι θα υπάρξουν διορθώσεις σε επιμέρους θέματα που στοίχισαν ψήφους. Επίσης οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτου συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι λέγοντας ότι “δεν έχει κανένα νόημα”. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή αλλά από μακρυά τα τεκταινόμενα σε άλλα κόμματα και κυρίως στην ΔΗΜΑΡ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν προβλήματα λόγω του κακού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Αν και δεν παρεμβαίνουν καθ οιονδήποτε τρόπο, δεν αποκλείουν ότι μπορεί να προκύψουν συνθήκες ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. “Εμείς δεν θα κάνουμε κίνηση ώστε να κατηγορηθούμε ότι λεηλατούμε άλλα κόμματα, εάν όμως κάποιοι βουλευτές θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στα νομοσχέδια που θα έλθουν είναι ευπρόσδεκτος” έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης