Σαμαράς στο Bloomberg: «Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα»

Σαμαράς στο Bloomberg: «Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα»

- Τρία πράγματα με κρατούν άγρυπνο τη νύχτα
- Παρακολουθώ μέσω ημερολογίου τους υπουργούς
- Οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους
- Είμαι εργασιομανής, σε κάποιες περιπτώσεις ζητώ τον απόλυτο έλεγχο

Samaras in Bloomberg: “My immediate source of concern is cash, liquidity”
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων περιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημαδοτώντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε νέα έκδοση.

«Περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας, δε, για την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού από τις χρηματαγορές ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι «δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν».

Κλείσιμο
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας τους οικονομικούς δείκτες που σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς επιπλέον βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

«Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω» έστειλε το μήνυμα σιγουριάς για το μέλλον ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε μελλοντική έξοδο στις αγορές ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για μια τέτοια κίνηση καθώς όπως είπε «στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο».

Στη συνέντευξή του που δόθηκε στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους λέγοντας ότι υπολογίζει στο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «θα τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας» που έγινε το 2012 για να μειώσουν το ελληνικό χρέος όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναμένεται να πιστοποιηθεί την Τετάρτη από την Eurostat.

«Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς αν και απέφυγε να πει τι περιμένει ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμα, στη συνέντευξή του τις επενδύσεις στην Ελλάδα από εταιρείες όπως η Armonk, η IBM Corp. και η Hewlett-Packard Co. (HPQ) και υποστήριξε ότι αυτές αποτελούν ένδειξη ότι «η πιο χρεωμένη οικονομία», όπως χαρακτηρίζει την ελληνική το Bloomberg, έχει πετύχει την απαραίτητη στροφή.

«Κάθε ημέρα, έρχονται ολοένα και περισσότεροι: για παράδειγμα η Hewlett Packard, η IBM, η Huawei και η ZTE. Επίσης περισσότερα εκατοντάδες στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου από Έλληνες και ξένους επενδυτές, μια επένδυση 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, η μείωση του ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασία και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές. «Η Ελλάδα ύψωνε κόκκινη κορδέλα στους επενδυτές, τώρα στρώνει κόκκινο χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν λίγες οικονομίες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα. Είναι τρελό να έχεις επιχειρήσεις που μπορούν να πετύχουν αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση» δηλώνει, ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας για την επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία καθώς όπως τονίζει «οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές. Η ανακεφαλαίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει την ενίσχυση της ρευστότητας».

Ως σημαντικά όπλα για την ενίσχυση της ανάκαμψης ο πρωθυπουργός ονοματίζει τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας λέγοντας πως «πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας. Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνια πετρώματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπολογίζει στο γεωγραφικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Μεσόγειος για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμιο της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. «Είμαστε ιδανικά τοποθετημένοι για τις μεταφορές και τα logistics, από το κανάλι του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός εκφράζει ακόμα την ανησυχία που του προκαλούν οι κοινωνικές εντάσεις που τροφοδοτούνται από την οικονομική κρίση. «Αυτά που με κρατούν άγρυπνο είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και ο πόλεμος του εξτρεμισμού. Είναι τρια πράγματα που μπορούν να σου χαρίσουν νύχτες αϋπνίας» σημειώνει με σκωπτικό ύφος ο Αντώνης Σαμαράς.

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές για τις εσωτερικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής μέχρι το 2016 οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, συμπληρώνοντας ότι είναι σίγουρος πως η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσουν.

«Αποσταθεροποίηση θα ήταν να χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» δηλώνει με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Σε μια πιο προσωπική εξομολόγηση, τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής και σε κάποιες περιπτώσεις ζητά τον απόλυτο έλεγχο. «Έχω ένα σύστημα ειδοποίησης: βλέπω στο ημερολόγιο τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και ζητώ εξηγήσεις ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτή τη λογική σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης