Τίνα Μπιρμπίλη, μόνη, στο Ναϊρόμπι: «Δεν τα βγάζω πέρα με 141.000$»

Τίνα Μπιρμπίλη, μόνη, στο Ναϊρόμπι: «Δεν τα βγάζω πέρα με 141.000$»

Η πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου συνεχίζει την καριέρα της ως απεσταλμένη του ΟΗΕ, διαμένοντας στην ακριβότερη περιοχή του Ναϊρόμπι μαζί με τον γιο της και τη μητέρα της

Τίνα Μπιρμπίλη, μόνη, στο Ναϊρόμπι: «Δεν τα βγάζω πέρα με 141.000$»
Τελικά σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχεις άστρο. Και γνωριμίες φυσικά. Ο απόλυτος συνδυασμός. Αν η τύχη μάλιστα στα έχει φέρει έτσι ώστε να γνωρίσεις τυχαία τον Γιώργο Παπανδρέου τις μέρες της κυριαρχίας του στην αίθουσα κάποιου γυμναστηρίου, τότε μπορείς να ονειρεύεσαι ότι το μέλλον σού επιφυλάσσει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις. Και μεγάλες θέσεις.

Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη από άσημη συνεργάτις του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε, μετά τη γυμναστική παρέα με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υπουργός Περιβάλλοντος. Και όταν το δικό της παραμύθι, όπως όλα άλλωστε, κάποια στιγμή τελείωσε, εκείνη ως άλλη Σταχτοπούτα βρήκε το χαμένο της γοβάκι της κάπου μεταξύ Champs Elyssées και Victor Hugo. Εκεί, στο λαμπερό Παρίσι, στον 4ο όροφο ενός εντυπωσιακού εξαώροφου νεοκλασικού κτιρίου, που χτίστηκε το 1891 και τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί τον εκάστοτε τυχερό εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ με μισθό 7.500 ευρώ καθαρά.

Εχει και συνέχεια. Και πώς να μην έχει άλλωστε όταν φαίνεται πως το άστρο της μαζί με μια δόση τύχης και φυσικά τις πολλές γνωριμίες που έκανε κατά τη διάρκεια της υπουργικής της θητείας την οδήγησαν μέχρι το εξωτικό Ναϊρόμπι, με μισθό 141.227 δολαρίων τον χρόνο και μια θέση που θα ζήλευαν πολλοί; Δεν είναι δα και λίγο κοτζάμ Μπα Κι-Μουν (γενικός γραμματέας του ΟΗΕ) να σε επιλέγει ανάμεσα σε πολλούς άλλους υποψηφίους ως εκτελεστική γραμματέα της Σύμβασης της Βιέννης για την προστασία του όζοντος και του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του. Πάντως, όπως λέει η κυρία Μπιρμπίλη, τα χρήματα που λαμβάνει από τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι τελικά τόσο πολλά διότι έχει πολλά έξοδα κατοι-κίας και ασφάλειας να καλύψει.

Κλείσιμο

«Ζεις σε ένα όνειρο»
Και μπορεί τα εργασιακά ωράρια στο Ναϊρόμπι σε σχέση με το Παρίσι να είναι πιο σφιχτά και να νοσταλγεί ενδεχομένως τις εποχές που είχε τη δυνατότητα να περπατά αμέριμνη και χωρίς προστασία από τη Victor Hugo μέχρι το γυμναστήριο «Vit’halles» και από κει στο γραφείο της στη Villa Said, ωστόσο, όπως θα παραδεχτεί, η εμπειρία του να δουλεύει για λογαριασμό του ΟΗΕ είναι μοναδική.

 Η κυρία Μπιρμπίλη εργάζεται στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού στην Αφρική. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση που θυμίζει μεγάλο χωριό πνιγμένο στο πράσινο, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις που όμοιές της δεν συναντάς εύκολα στην υπόλοιπη Αφρική.

«Ουσιαστικά ζεις σε ένα όνειρο, μια φούσκα, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συναντάς και βλέπεις έξω από αυτό τον χώρο», είναι η περιγραφή που δίνει στο «ΘΕΜΑ» η ίδια η κυρία Μπιρμπίλη, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικώς.



Στην Αφρική δεν ταξίδεψε μόνη. Μαζί της βρίσκονται ο γιος της, ο οποίος φοιτά σε ξενόγλωσσο ιδιωτικό σχολείο στο Ναϊρόμπι, και η μητέρα της. Η τελευταία μάλιστα εθεάθη στη μεσημεριανή εκδήλωση που οργάνωσε η ελληνική πρεσβεία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Εκεί έφτασε μαζί με ένα φιλικό τους ζευγάρι που τους βοήθησε τον πρώτο καιρό της διαμονής τους. Η κυρία Μπιρμπίλη δεν παρέστη στη γιορτή καθώς εκείνο το διάστημα ταξίδευε με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αιθιοπία, στην πρώτη συνάντηση των αγγλόφωνων και γαλλόφωνων κρατών της Αφρικής.

Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος έχει νοικιάσει ένα μεγάλο σπίτι στη περιοχή Hill View Estate, εκεί όπου τα ενοίκια ξεκινούν από τις 2.500 ευρώ τον μήνα και ανεβαίνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και τις πολυτέλειες που παρέχει η κάθε κατοικία. Σε αυτή την ελιτίστικη περιοχή διαμένουν οι πλούσιοι Ινδοί που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κένυα και όσο να ’ναι τα ενοίκια είναι υψηλά και λόγω της παρουσίας τους.


Στο έλεος των φανατικών ισλαμιστών

Ο κάθε ιδιοκτήτης, όπως εξηγεί η κυρία Μπιρμπίλη, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και τη φύλαξη του σπιτιού του, καθώς η εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα της Κένυας χτυπάει κόκκινο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο έγκυρος παγκόσμιος ταξιδιωτικός οδηγός «Lonely Planet» αποκαλεί την πόλη «Nairobbery» (robbery στα αγγλικά είναι η ληστεία), συστήνοντας στους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν την επισκέπτονται. Εκεί, το φθινόπωρο, συνέβη και η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο με τους ένοπλους ισλαμιστές που άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες. «Εκτός από το ενοίκιο, το οποίο υποχρεούμαι να καλύψω, δίνω και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, όπως και κάθε άλλος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής, για τη φύλαξη», λέει η κυρία Μπιρμπίλη και συνεχίζει: «Καλούμαι να πληρώσω τόσο για την κεντρική φύλαξη όσο και για την προσωπική μας, η οποία διατίθεται σε κάθε σπίτι χωριστά». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η κυρία Μπιρμπίλη φαίνεται να ζει σε καθεστώς αποστείρωσης, καθώς ως «μουζόνγκο» (έτσι αποκαλούν εκεί τους ξένους) οι μετακινήσεις της είναι περιορισμένες και πάντα σε μέρη όπου υπάρχει ασφάλεια.

«Από την πρώτη μέρα που ήρθα πήρα οδηγίες για το πού μπορώ και δεν μπορώ να κυκλοφορώ. Για παράδειγμα, μας συστήνουν να αποφεύγουμε τα μέρη όπου συνωστίζεται ο κόσμος τα πρωινά του Σαββάτου και τις ώρες αιχμής. Στην Ευρώπη έχεις τον δημόσιο χώρο ως χώρο ζωής. Στο Ναϊρόμπι ισχύει το αντίστροφο. Ο ιδιωτικός σου χώρος είναι αυτός μέσα στον οποίο καλείσαι να ζήσεις και όχι ο δημόσιος», καταλήγει.




«Δεν παίζουν ρόλο τα χρήματα»

Η πρώην υπουργός ταξίδεψε στην Κένυα όντας, όπως λέει, συνειδητοποιημένη για το τι θα συναντούσε. «Οταν έρχεσαι εδώ και ξέρεις ότι δεν θα ζήσεις με τον τρόπο που ζούσες στην Ευρώπη αποδέχεσαι κάποια πράγματα πριν πάρεις το αεροπλάνο, εφόσον πάντα σε γεμίζει η δουλειά σου. Εντάξει, τότε το αντιμετωπίζεις. Εδώ δουλεύω από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και έχω ένα με δύο ταξίδια τον μήνα».

Οι υψηλές αποδοχές που λαμβάνει δεν ήταν, σύμφωνα με την ίδια, κίνητρο για να πάει στην Αφρική. «Ποτέ δεν έπαιξε ρόλο το χρήμα στις αποφάσεις μου», τονίζει και συνεχίζει: «Βέβαια παίρνω μισθό που σου προσφέρει μια σχετική άνεση, όμως, όπως προανέφερα, δίνω πολλά τόσο στο σπίτι όσο και για την ασφάλειά μας. Από την άλλη, είμαι ενθουσιασμένη και με το περιβάλλον της εργασίας μου, και με τα καθήκοντά μου. Συμβαίνουν σπουδαία πράγματα εδώ, παίρνονται μεγάλες αποφάσεις και εγώ είμαι παρούσα σε όλα αυτά. Αποκτώ σημαντικές εμπειρίες». Τον ελεύθερο χρόνο της προτιμά να τον αφιερώνει στη γυμναστική, έστω κι αν, όπως εξηγεί, δεν έχει τη δυνατότητα να γυμνάζεται τόσο εντατικά όσο στο παρελθόν. Ποιος ξεχνά άλλωστε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχε δημοσιεύσει το «ΘΕΜΑ» στο παρελθόν όταν η υπουργός «έλιωνε» πάνω στους ηλεκτρικούς διαδρόμους και τους ιμάντες των TRX σε κεντρικό γυμναστήριο των Αθηνών, αναδεικνύοντας το σμιλεμένο κορμί της.



Οταν η πρώην υπουργός «έλιωνε» πάνω στους ηλεκτρικούς διαδρόμους σε κεντρικό αθηναϊκό γυμναστήριο


«Ευτυχώς μέσα στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν υποδομές για να γυμναστείς. Γιατί τη γυμναστική δεν την αφήνω ποτέ. Είναι και θέμα ψυχολογίας», μας λέει.

Στο ερώτημα πώς κρίνει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και αν αυτές την επηρεάζουν έστω κι αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος αποφεύγει να τοποθετηθεί: «Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι μόνο με τη δουλειά μου. Δεν έχω καμία θεσμική θέση για να μιλήσω για το πώς βλέπω τα πράγματα στην Ελλάδα. Αυτή η κουβέντα γίνεται μόνο μεταξύ φίλων. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτ’ άλλο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης