Με εντάσεις για το κατεπείγον ξεκίνησε η συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο

Με εντάσεις για το κατεπείγον ξεκίνησε η συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο

Στουρνάρας: Τρέχουμε γιατί στις 17 Απριλίου θα εκταμιευθεί η δόση  - Για ιστορική συνεδρίαση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια

Με εντάσεις για το κατεπείγον ξεκίνησε η συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο
Απρόβλεπτες εξελίξεις πυροδοτεί η παραίτηση του κ. Μαξιμου Χαρακόπουλου από τα υπουργικά του καθήκοντα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. 

Ο κ. Χαρακόπουλος αν και επισημαίνει ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας  -δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία υπερψήφισης των προωθούμενων διατάξεων- ανοίγει και πάλι νέο γύρο αμφισβήτησης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. Ιδιαίτερα την στιγμή που επισημαίνει ότι το τελικό κατατεθέν στην Βουλή κείμενο δεν περιλαμβάνει την διόρθωση για το γάλα που είχαν συμφωνήσει βουλευτές της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επέμεινε στην πρόθεσή του να καταψηφίσει. Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κ.κ. Θανου Μωραϊτη, Γιώργου Βλάχου, Νίκου Σηφουνάκη κ.ά.

Πάντως, η συνεδρίαση της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει επεισοδιακά με τους εισηγητές όλων των κομμάτων να απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα και αυτούς της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τους υπουργούς για την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα και πως πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος «καθώς πρέπει να αξιολογηθούμε από το Eurogroup και να γίνει η χρηματοδότηση την 17η Απριλίου»
Κλείσιμο

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλλει δικτατορία.  «λέτε στους βουλευτές ότι θα έρθουν εδώ χωρίς να έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο και ως άβουλα πιόνια θα ψηφίσουν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό εξευτελίζει την Δημοκρατία. Διασύρει κάθε ίχνος Δημοκρατικού Θεσμού. Το πολυνομοσχέδιο διαλύει την κοινωνία και την οικονομία. Εχετε επιβάλλει μια δικτατορία στον τόπο. Δικτατορία της Tρόικας. Της παραδεδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής. Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια δικτατορία . Δεν είμαστε ντεκόρ. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο που δεν έχει καμία νομιμότητα και να το επαναφέρετε με κανονικές διαδικασίες και με άρθρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα γίνει μια ιστορική συνεδρίαση «που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος  χαρακτήρισε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «πιόνια». Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα. Ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛΛ) είπε ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία» ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη μίλησε για διαδικασίες που προκαλούν ντροπή. 

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία» και «μεθόδευση» για να πληγεί ο εργαζόμενος κόσμος. «Μετατρέπετε σε λάστιχο την νομιμότητα… η πολίτική σας πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό». Τέλος ο κ. Πάρις Μουτσινάς εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών είπε ότι η διαδικασία «προσβάλει τον κάθε βουλευτή» και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην δεχθούν «αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο».




Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ζητά το ΠΑΣΟΚ

Στην επί της ουσίας συζήτηση, ο κ. Μαρκόπουλος έδωσε το στίγμα των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσει το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης λέγοντας ότι «Μεταβαίνουμε από την μνημονιακή εποχή στην εποχή της αυτόνομης οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι η στιγμή και αυτό συζητάμε. Η χώρα δεν θα χρειάζεται άλλα δανεικά. Ξαναμπαίνουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως αρκετές διατάξεις που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα – μεταξύ των οποίων και αυτή για το γάλα – δεν έχουν διορθωθεί όπως είχε συμφωνηθεί και απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα είπε «Περιμένουμε σήμερα μέχρι τέλος της συνεδρίασης να καταθέσετε νομοτεχνικές βελτιώσεις και να τηρήσουμε όσα έχουμε πει». Αφησε μάλιστα αιχμές για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας «υπάρχουν μεταρρυθμίσεις αλλά δεν υπάρχουν μεταρρυθμιστές υπουργοί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης