Ο Κάντας έπαιρνε μίζα 0,5% από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ο Κάντας έπαιρνε μίζα 0,5% από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα

«Τα έπαιρνα μόνο και μόνο για να μην μπλοκάρω την προμήθεια», είπε κυνικά στους ανακριτές ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του Τσοχατζόπουλου - Τα «δώρακια» από τον έμπορο όπλων Ευσταθίου - Τι απαντά ο Μ.Δημητρακόπουλος, δικηγόρος του Παν.Ευσταθίου

Ο Κάντας έπαιρνε μίζα 0,5% από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα
Συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αποκάλυψη του κυκλώματος των μιζών που διοχετεύονταν επί χρόνια στους εμπλεκόμενους με τους αμυντικούς εξοπλισμούς έδωσε ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, του οποίου η απολογία συνεχίζεται τη Δευτέρα.

Του Μάκη Πολλάτου


Μετά την προφυλάκισή του ο κ. Κάντας αποκάλυψε στους ανακριτές ότι μεγάλο μέρος από τις μίζες που είχε εισπράξει είχαν δοθεί από τον 83χρονο Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall. Πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου του 2013, δύο Γερμανοί εισαγγελείς από τη Βρέμη και μία Ελληνίδα συνάδελφός τους έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας του κ. Ευσταθίου στο Κολωνάκι αλλά και στην κατοικία του κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ημερολόγια και ιδιόχειρες σημειώσεις στις οποίες κατέγραφε ποσά που είχε δώσει σε αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τους οποίους είχε δωροδοκήσει...

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται μια σειρά από προμηθευτές γερμανικών, ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών οπλικών συστημάτων, που σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Κάντας στους ανακριτές δωροδοκούσαν για να «πείσουν» την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιλέξει τα δικά τους όπλα, περίπου εννέα πρόσωπα συνολικά. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να ελεγχθούν για αγορές όπλων που είχαν προαποφασιστεί και υλοποιούνταν με κριτήριο τις μίζες που είχαν δοθεί από τους ενδιαφερόμενους οπλάδες είναι και περίπου 30 αξιωματικοί οι οποίοι την περίοδο 1996-2001 ήταν μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και κατάρτισης των συμβάσεων.

Ο κύκλος της μίζας ήταν μια αλυσίδα στην οποία περιλαμβάνονταν οι στρατιωτικοί που έκαναν τις εισηγήσεις, τα υπηρεσιακά στελέχη που επικύρωναν τις προτάσεις και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους που ελάμβαναν τις αποφάσεις. Χωρίς τη συμμετοχή, την κάλυψη ή τη συνενοχή του ενός το κόλπο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί.

«Με πλήρωναν γιατί είχα τη δυνατότητα να μπλοκάρω τα προγράμματα», απάντησε κυνικά ο Αντώνης Κάντας στα ερωτήματα των ανακριτών γιατί οι έμποροι όπλων τού έδιναν μίζες. Το ποσοστό της δωροδοκίας μόνο για τον προφυλακισμένο αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου ανερχόταν στο 0,5% του συνολικού ύψους του συμβολαίου, σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Κάντας. Προκαλεί ίλιγγο ο υπολογισμός των ποσών που δόθηκαν σε μίζες, μέσες-άκρες, τα προηγούμενα χρόνια για να αγοραστούν όπλα για τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία αν αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 1998-2009 η Ελλάδα απέκτησε οπλικά συστήματα αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η δωροδοκία -από την πλευρά των κατασκευαστών- και η δωροληψία -από τους κρατικούς παράγοντες- ήταν η μόνη οδός που ακολουθούνταν την τελευταία 15ετία για να προχωρήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον όμως για την περίοδο 1996-2001, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας και την προφυλάκιση των κυρίων Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου και Κάντα, δηλαδή των υπ’ αριθμών 1, 2 και 3 στην ιεραρχία του υπουργείου Αμυνας οι μίζες και η εξαγορά κυβερνητικών παραγόντων ήταν ο κανόνας...

Το modus operandi του κυκλώματος των εξοπλιστικών


 Στο ΣΔΟΕ το όνομα του κ. Κάντα, ταξίαρχου εν αποστρατεία από το 1991 και μετέπειτα αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών από το 1996, ήταν γνωστό από το 2010.
Ο κ. Κάντας εμφανιζόταν, όπως και άλλοι Ελληνες, ως αποδέκτης ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ σε λογαριασμό που διέθετε από κοινού με τη σύζυγό του στην Dresdner Bank. Αποστολέας του ποσού αυτού ήταν η Martha Holding Corporation, μια εταιρεία-βιτρίνα της Siemens, με νόμιμο δικαιούχο τον πρώην γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, που στην πραγματικότητα λειτουργούσε σαν κουμπαράς των ποσοστών που συσσωρεύονταν παράπλευρα από τις ελληνικές συμβάσεις. Το επίμαχο έμβασμα των 500.000 ευρώ από τη Martha προς τον λογαριασμό GMK Kantas-Ouzouni (έτσι καταγραφόταν σε διάγραμμα της Dresdner Bank) απεστάλη στις 24 Μαρτίου του 2003. Δηλαδή, σε μια περίοδο που ο κ. Κάντας είχε απομακρυνθεί από τη σημαντική θέση που κατείχε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο οι ροές των χρημάτων συνεχίζονταν.

Ο κ. Κάντας ομολόγησε στους ανακριτές ότι λάμβανε μίζες για την αγορά γερμανικών, ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών όπλων. Μία από τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο κ. Κάντας είναι αυτή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 που έγινε το 1999 με δύο διαφορετικές συμβάσεις και η αγορά τους κόστισε στο Δημόσιο περίπου 720 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αυτή διερευνάται ακόμη, αφού μυστηριωδώς ένα κονδύλι περίπου 25 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για αντισταθμιστικά ωφελήματα «χάθηκε». Μέσω εταιρειών off-shore, τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν στην Ελβετία και την Κύπρο. Σε έγγραφο του 2005, ο κ. Κάντας έδινε προκαταβολική πίστωση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ) των TOR-M1 και ταυτοχρόνως απάλλασσε τη ρωσική εταιρεία από ισόποση υποχρέωση εκτέλεσης των λεγόμενων ΑΩ... 

Στην απολογία του από τις Φυλακές Κορυδαλλού ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του Ακη Τσοχατζόπουλου παραδέχθηκε ότι τη μεγαλύτερη μίζα την έλαβε από ένα πρόγραμμα που είχε ο ίδιος προετοιμάσει, αλλά όπως ισχυρίστηκε υπεγράφη το 2001, δηλαδή μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αμυνας. Μάλιστα ο κ. Κάντας επισήμανε ότι το ίδιο πρόγραμμα επεκτάθηκε το 2003. Επρόκειτο για την αγορά ρωσικών αντιαρματικών Kornet για τα οποία δαπανήθηκαν συνολικά 213,1 εκατ.ευρώ (108,6 εκατ. το 2001 και 104,5 εκατ. το 2003).

Από τα προγράμματα αυτά, με βάση τον ισχυρισμό του κ. Κάντα ότι έπαιρνε μίζα 0,5% σε κάθε πρόγραμμα ο προφυλακισμένος συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου εισέπραξε περισσότερα από 500.000 ευρώ.
Από τα 23 μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν την τριετία 1999-2001, οι δικαστικές αρχές διερευνούν τη συμμετοχή του κ. Κάντα σε δωροδοκίες για την υλοποίηση τουλάχιστον 10 προγραμμάτων μεταξύ των οποίων η αγορά: των γαλλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Crotale, των ρωσικών πυραύλων TOR-M1, του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου «Ερμής», των γερμανικών πυραύλων Stinger, των γαλλικών αεροσκαφών Mirage και των πυραύλων μακρού πλήγματος Mica και Scalp, του αμερικανικού συστήματος TPQ-37, των ρωσικών πλοίων ταχείας μεταφοράς Zubr και των ρωσικών αντιαρματικών Kornet για τα οποία ήδη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι έλαβε μίζες.
Ανασυνθέτοντας την εγκληματική του δραστηριότητα, ο κ. Κάντας είπε στις ανακριτικές αρχές ότι άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα με παρότρυνση του κ. Ευσταθίου όταν ο αντιπρόσωπος των γερμανικών εταιρειών κουράστηκε να τον λαδώνει συνεχώς με μικροποσά! Για τη δράση του κ. Ευσταθίου σε κύκλωμα παράνομων πληρωμών με σκοπό την εξασφάλιση ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαν από καιρό πληροφορίες οι γερμανικές δικαστικές αρχές. Από την έφοδο που πραγματοποίησαν στο σπίτι και το γραφείο του κ. Ευσταθίου, οι εισαγγελείς βρήκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος κατέγραφε ποιους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας είχε δωροδοκήσει και με τι ποσά τούς είχε λαδώσει, κατάλογο στον οποίο περιλαμβανόταν το όνομα του κ. Κάντα.

Στο ερώτημα των Ελλήνων εισαγγελέων γιατί ο κ. Ευσταθίου τού έδινε μίζες, ο κ. Κάντας ήταν αποκαλυπτικά κυνικός. «Με πλήρωναν γιατί είχα τη δυνατότητα να μπλοκάρω τα προγράμματα», παραδέχθηκε και εξήγησε πώς λειτουργούσε το σύστημα του «μιζαρίσματος» στο υπουργείο Αμυνας. Κατά τον κ. Κάντα, η δουλειά στηνόταν πρώτα από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή προτού εισηγηθούν τα γενικά επιτελεία, οι ενδιαφερόμενοι «οπλάδες» συμφωνούσαν με τον υπουργό Αμυνας. Ο υπουργός με τη σειρά του έδινε εντολή στο αρμόδιο γενικό επιτελείο να συνταχθεί μια μελέτη για την αναγκαιότητα ενός οπλικού συστήματος. Αφού στήνονταν οι προδιαγραφές ώστε να ταυτίζονται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων εταιρειών το θέμα πήγαινε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και από κει προωθούνταν στον υπουργό που αποφάσιζε την προμήθεια και προχωρούσε στη σύσταση των στρατιΠρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου εμπλέκεται επί δεκαετίες με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αποστρατεύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια με τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου. Λίγο καιρό μετά ανέλαβε την αντιπροσωπία της αμερικανικής εταιρείας Huge. Υπήρξε αντιπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας Elbit. Ωστόσο ο κ. Ευσταθίου έγινε γνωστός στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως αντιπρόσωπος της γερμανικής STN Atlas Elektroniks η οποία προμήθευε με ηλεκτρονικά συστήματα, την HDW, την γερμανική εταιρεία που κατασκεύαζει τα υποβρύχια  τύπου 214 όπως ο «Παπανικολής». Το 2003 όταν η  STN Atlas Elektroniks διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, το ένα εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό της Rheinmetall της οποίας ο κ. Ευσταθίου κατέστη πλέον ο αντιπρόσωπος για την Ελλάδα.
Ο 83χρονος αντιπρόσωπος των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών θεωρείται περίπου άνθρωπος-σκιά. Από το 2001, την εποχή δηλαδή μετά την αποχώρηση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του Γιάννη Σμπώκου και Αντώνη Κάντα από το Πεντάγωνο, δεν έχει εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σήμερα, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, η υγεία του είναι επιβαρυμένη και ο ίδιος διατηρεί το γραφείο του στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι μάλλον για λόγους ιστορικούς.


Ποιός είναι ο Ευσταθίου


Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου εμπλέκεται επί δεκαετίες με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αποστρατεύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια με τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου. Λίγο καιρό μετά ανέλαβε την αντιπροσωπία της αμερικανικής εταιρείας Huge. Υπήρξε αντιπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας Elbit. Ωστόσο ο κ. Ευσταθίου έγινε γνωστός στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως αντιπρόσωπος της γερμανικής STN Atlas Elektroniks η οποία προμήθευε με ηλεκτρονικά συστήματα, την HDW, την γερμανική εταιρεία που κατασκεύαζει τα υποβρύχια  τύπου 214 όπως ο «Παπανικολής». Το 2003 όταν η  STN Atlas Elektroniks διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, το ένα εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό της Rheinmetall της οποίας ο κ. Ευσταθίου κατέστη πλέον ο αντιπρόσωπος για την Ελλάδα.
Ο 83χρονος αντιπρόσωπος των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών θεωρείται περίπου άνθρωπος-σκιά. Από το 2001, την εποχή δηλαδή μετά την αποχώρηση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του Γιάννη Σμπώκου και Αντώνη Κάντα από το Πεντάγωνο, δεν έχει εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σήμερα, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, η υγεία του είναι επιβαρυμένη και ο ίδιος διατηρεί το γραφείο του στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι μάλλον για λόγους ιστορικούς.



9 πρόσωπα λάδωναν για 10 προγράμματα

Της Βασιλικής Κόκκαλη

Ανοίγουν στόματα για το πάρτι με τις μίζες - Ποιους καρφώνει ο  Κάντας στην απολογία του  και ποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν στους ανακριτές για τα εξοπλιστικά


Ο Αντώνιος Κάντας αργά αλλά σταθερά ξετυλίγει από την περασμένη Τρίτη ενώπιον των ανακριτών το σίκουελ της μίζας των εξοπλιστικών. Το παράδειγμά του φαίνεται πως ακολουθούν και άλλα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, τα οποία προσέρχονται ενώπιον των ανακριτών και εκφράζουν την επιθυμία να μιλήσουν για πρόσωπα και πράγματα.

Ο Α. Κάντας καταρχάς δήλωσε πρόθυμος στους ανακριτές να επιστρέψει τη μίζα των 14 εκατ. δολαρίων, την οποία παραδέχεται ότι ενθυλάκωσε σε λογαριασμό που ειχε ανοιχτεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στη συνέχεια κατονόμασε νέα πρόσωπα που δωροδοκούσαν στην Ελλάδα και, τέλος, έδωσε... στο πιάτο τη μεθοδολογία της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Η απολογία του πρώην αξιωματούχου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί θητείας Ακη Τσοχατζόπουλου στους ανακριτές, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο, δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα δυναμική στην ανάκριση για τα εξοπλιστικά, με νέα πρόσωπα να προστίθενται στη λίστα με τα ονόματα των κατηγορουμένων. Το πώς αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή είναι πλέον το ζητούμενο. Αν δηλαδή θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ή θα εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ανοίγουν στόματα
Πλέον όλων αυτών, η απολογία Κάντα φαίνεται πως πυροδότησε νέο κύκλο καταθέσεων ενώπιον των ανακριτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση αποφασίζουν να μιλήσουν. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών έχει ενημερώσει τους ανακριτές για την απόφασή του να δώσει στοιχεία, σε μια προσπάθεια να γυρίσει υπέρ του την παρτίδα μετά τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε για τον ίδιο στην ανάκριση. Σε ό,τι αφορά τώρα τον Α. Κάντα, αυτός βλέποντας πλέον τα δεδομένα να αλλάζουν μετά τον εντοπισμό των 14 εκατ. δολαρίων στη Σιγκαπούρη, από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποφάσισε να δώσει ονόματα και διευθύνσεις στους δύο ανακριτές, τους κυρίους Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, που συνεχίζουν την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσον αφορά στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Και τι δεν είπε ο πρώην αξιωματούχος το υπουργείου Εθνικής Αμυνας που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία: για χρήμα που έκοβε βόλτες ανά την Ευρώπη σε «μαύρες» βαλίτσες για να καταλήξει στην Αθήνα, για εκπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων που δωροδοκούσαν... κατ’ επάγγελμα στην Ελλάδα, για πολιτικούς που σύμφωνα με την εκτίμησή του πληρώνονταν, αφού, όπως είπε, «πληρωνόμουν κι εγώ». Και πριν προλάβει να ολοκληρώσει την απολογία του, για δικονομικούς λόγους -είχε παρέλθει το πενθήμερο που ορίζει ο νόμος για κράτηση χωρίς γνωμοδότηση ανακριτή (συνελήφθη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με ένταλμα)- προφυλακίστηκε. Συνολικά, στην έως τώρα απολογία του ο Α. Κάντας φέρεται να κατονόμασε εννέα πρόσωπα που δωροδοκούσαν, ενώ επιπλέον μίλησε για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα για την υπογραφή των οποίων διακινήθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, μαύρο χρήμα. Τα όσα είπε αξιολογούνται και διασταυρώνονται από τους ανακριτές, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Κάποιοι ήδη προεξοφλούν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης το αμέσως επόμενο διάστημα - όπως ακριβώς είχε συμβεί με τους συγκατηγορουμένους του Ακη Τσοχατζόπουλου το Πάσχα του 2012.

Οι βαλίτσες και οι offshore
«Θεωρώ απίθανο εφόσον πληρωνόμουν εγώ να μην πληρώνονταν οι από πάνω και οι από κάτω από εμένα», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση-εκτίμηση που έδωσε στους δύο ανακριτές, αλλά και στον εισαγγελέα κ. Αντώνη Ελευθεριάνο ο κατηγορούμενος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όταν εκείνοι τον ρωτούσαν αν γνωρίζει για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Ο ίδιος φέρεται να περιέγραψε στους ανακριτές τον τρόπο με τον οποίο διακινούνταν το μαύρο χρήμα ώστε να χαθεί κάθε ίχνος του. Οπως φέρεται να είπε, τα χρήματα μεταφέρονταν σε «μαύρες» βαλίτσες για λόγους ευνόητους. Αντίστοιχη περιγραφή για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος είχε κάνει και ο έτερος μεταμελημένος στην υπόθεση των Εξοπλιστικών Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Μόνο που εκείνος αντί για «μαύρες» βαλίτσες είχε μιλήσει για «μαύρες» σακούλες. Μιλώντας και κατονομάζοντας τα πρόσωπα που δωροδοκούσαν στην Ελλάδα αντιπροσώπους εταιρειών, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και σε ηλικιωμένο εμπλεκόμενο στην υπόθεση άνδρα, για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο το «πακέτο» για την προσαγωγή του ενώπιον των ανακριτών. Επιπλέον, ο Α. Κάντας φέρεται να κατονόμασε στους ανακριτές ακόμη και τον δικηγόρο που ίδρυσε τις offshore εταιρείες μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες των εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει εκδώσει ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να διασταυρωθούν με κινήσεις στις οποίες θα προβούν οι ανακριτές, όπως άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να «δεθούν» τυχόν κατηγορίες και να εκδοθούν -αν εκδοθούν- εντάλματα σύλληψης.

Ο Α. Κάντας, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το διάστημα 1996-2001 υπό τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 16 ετών Γιάννη Σμπώκο και με υπουργό τον Ακη Τσοχατζόπουλο, επίσης καταδικασμένο σε κάθειρξη 20 ετών, αποκάλυψε όμως στους ανακριτές την ύπαρξη και 2 ακόμη εκατ. δολαρίων, πλέον των 14 εκατ. δολαρίων -13,7 για την ακρίβεια- που αποδέχεται ότι έχει λάβει και διατηρεί σε δύο λογαριασμούς, έναν επίσης στη Σιγκαπούρη και έναν στην Ελβετία. Δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τους συνηγόρους του κυρίους Γιάννη Μαντζουράνη και Ηλία Μπίσια, ότι θα επιστρέψει τα χρήματα καταθέτοντάς τα σε λογαριασμό που ανοίχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και με την έγκριση του υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα. Μένει να διαπιστωθεί αν η επιστροφή των χρημάτων είναι εφικτή και αν αυτό γίνει, η όποια κίνησή του να αξιολογηθεί από τους ανακριτές.

Οι πίνακες και τα «Ερμής 2»

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Α. Κάντας περνάει την πύλη των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ένταλμα του ανακριτή κ. Σπύρου Γεωργουλέα, ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχε συλληφθεί για δωροδοκία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και άμεση συνέργεια σε απιστία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Οι κατηγορίες αφορούν ποσό 500.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του σχετιζόμενο κατά τη δικογραφία με την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής 2» για επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του Στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens. Μετά την απολογία του, για την υπόθεση αυτή ο Α. Κάντας είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, όσο δηλαδή και το ποσό της δωροδοκίας και την επιβολή περιοριστικών όρων. Τα 500.000 ευρώ είχαν κατατεθεί σε τραπεζικό του λογαριασμό από την offshore εταιρεία Martha Holdings που ανήκε στον Πρόδρομο Μαυρίδη και μέσω αυτής διακινήθηκε μεγάλο μέρος του «μαύρου» χρήματος της Siemens. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως τα όσα είχε υποστηρίξει τότε ενώπιον του ανακριτή ο κατηγορούμενος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ύπαρξη των 500.000 ευρώ στον λογαριασμό του, αρνούμενος σε κάθε τόνο πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από δωροδοκία του για τα εξοπλιστικά. Οπως είχε καταθέσει τότε στον ανακριτή, πούλησε τρεις πίνακες μεγάλης αξίας σε συλλέκτη -«δύο του ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου και ένα του ζωγράφου Fontana», τους οποίους -όπως είπε ο ίδιος- είχε αγοράσει όταν υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κατά το χρονικό διάστημα 1983-1985...
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν έλαβε ποτέ πιστοποιητικά αγοράς και γνησιότητας των έργων, τα οποία το 2002 φοβούμενος το ενδεχόμενο κλοπής, και αφού είχε επιστρέψει πια μόνιμα στην Ελλάδα, αποφάσισε να πουλήσει. Τότε, όπως υποστήριξε, πήγε στον συλλέκτη έργων τέχνης που τους εκτίμησε στη διπλάσια τιμή και έκανε τη σχετική προσφορά.

Πούλησε τους πίνακες, χωρίς όμως και πάλι να λάβει παραστατικά της πώλησης των έργων στον συλλέκτη, και όταν έλαβε τα χρήματα τα εμπιστεύτηκε σε δύο υπαλλήλους της Dresdner Bank προκειμένου να τα επενδύσουν σε ένα «ελκυστικό» χρηματοοικονομικό προϊόν που είχε εκδώσει η ελβετική τράπεζα. Το μόνο που πήρε ως αποδεικτικό ήταν μια έντυπη από υπολογιστή απόδειξη με το λογότυπο της τράπεζας και δεν σκέφτηκε -ισχυρίζεται- να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, ούτε άλλη απόδειξη της συγκεκριμένης καταβολής. Δηλώνει δε άγνοια για το ότι τελικά η κατάθεση φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί όχι από τους υπαλλήλους της Dresdner Bank, αλλά από την offshore εταιρεία Martha Holdings, συμφερόντων του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα από εσάς, όταν ήρθατε για έρευνα στο γραφείο μου, ότι ο Α. Κάντας με πρότεινε σαν μάρτυρα υπεράσπισης προκειμένου να επιβεβαιώσω τον ισχυρισμό του ότι το 2002 και το 2003 αγόρασα από αυτόν δύο πίνακες του Θ. Στάμου και έναν του Fontana αντί του συνολικού τιμήματος των 490.000 ευρώ», είπε στους ανακριτές ο αγοραστής των έργων, τον οποίο μάλιστα ο κατηγορούμενος πρότεινε ως μάρτυρα. «Το περιστατικό αυτό είναι ψευδές, ουδέποτε αγόρασα από τον συγκεκριμένο κύριο τους παραπάνω πίνακες και ουδέποτε του κατέβαλα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό», πρόσθεσε ο ίδιος.



Αντώνης Κάντας

Ο αθόρυβος «Μητσιόλας» του Πενταγώνου που έχτιζε εκκλησάκια στο χωριό του
Ο μίστερ «υπεράνω  πάσης υποψίας» στο πάρτι της διαφθοράς


Τoυ Παναγιώτη Σουρέλη

Στις καθιερωμένες, εθιμοτυπικές φωτογραφίες του υπουργείου, ήταν από αυτούς που κανείς δεν θυμάται εύκολα, ο κύριος «να δεις πώς τον έλεγαν...». Μια αθόρυβη, λιπόσαρκη φιγούρα, ένας άνθρωπος του οποίου την απουσία κανείς δεν θα διαπίστωνε αμέσως. «Κρίνοντάς τον από την όψη και τη συμπεριφορά του -διότι τον γνώρισα ελάχιστα-, θα έπαιρνα όρκο ότι αυτός ήταν ο πιο έντιμος από τους συνεργάτες του Ακη», λέει στο «ΘΕΜΑ» ένας απόστρατος αξιωματούχος.

Ο ίδιος αλλά και αρκετοί συνάδελφοί του, οι οποίοι λόγω της θέσης τους είχαν επαφή με τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όταν τους ζητείται να περιγράψουν τον Αντώνη Κάντα, καταλήγουν στις ίδιες εκφράσεις λες και ήταν εκ των προτέρων συνεννοημένοι: «Ενας αθόρυβος, συνεσταλμένος άνθρωπος. Ο ορισμός του “χαμηλών τόνων”. Εργατικός, σοβαρός - θα μπορούσες να τον πεις έως και μίζερο. Ο τελευταίος που θα περίμενες να δεις κατηγορούμενο για μίζες». Η γνωστή ιστορία με τις αιφνίδιες πτώσεις από τα σύννεφα. Ο Αντ. Κάντας, προφανώς, είχε μάθει να κρύβει καλά κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του πίσω από ένα προσεκτικά κατασκευασμένο προσωπείο του μεγαλοστελέχους «υπεράνω πάσης υποψίας». Ωστόσο, στη μεγάλη γιορτή της ρεμούλας της περιόδου 1996-2001 στο ΥΠΕΘΑ, ο Αντ. Κάντας δεν ήταν παρείσακτος. Ηταν μάλλον στο επίκεντρο του πάρτι - από το οποίο έφυγε με κάποιες βαλίτσες τσεκαρισμένες για Σιγκαπούρη: το μαύρο χρήμα που βρέθηκε σε λογαριασμούς του στο ασιατικό λιμάνι, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία του πλανήτη, είναι η απόδειξη ότι ο πρώην αξιωματικός της Αεροπορίας, με τις ακαδημαϊκές ανησυχίες και το ειδικό ενδιαφέρον για την οικονομία, ο αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, ο ευλαβής χριστιανός που έχτιζε εκκλησάκια στο χωριό του, τελικά δεν είχε κατασκευάσει το τέλειο άλλοθι. Το αδύνατο σημείο του ήταν κάποια εκατoμμύρια δολάρια -16 στον αριθμό-, το «κατιτίς» που χάρισε στον εαυτό του για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας με τα οπλικά συστήματα τα οποία αγόραζε για λογαριασμό της.

Ενα ήσυχο, φτωχό παιδί  

Μέλος μιας οκταμελούς οικογένειας αγροτών, ο Αντώνης Κάντας γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια στην Κέρκυρα, στα Μελίκια Λευκίμμης. Από τα αδέλφια του, τρία κορίτσια και άλλα δύο αγόρια, ο Αντώνης ακολούθησε τον δρόμο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και ένας από τους αδελφούς του. Ο Γιάννης Κάντας βρέθηκε να υπηρετεί ως αξιωματικός στο περίφημο αντιτορπιλικό «Βέλος», που το 1973 στασίασε υπό τις εντολές του Νίκου Παππά και αγκυροβόλησε στην Ιταλία, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

Αφού τελείωσε το σχολείο, ο Αντ. Κάντας έφυγε από την Κέρκυρα προκειμένου να φοιτήσει στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας στην Αθήνα. Οπως θυμούνται συνάδελφοι από τη σειρά του, ήταν ένας εξαίρετος αξιωματικός και ικανός γνώστης των τεχνικών θεμάτων. Αν και φιλήσυχος, ο Αντ. Κάντας είχε ένα αρκετά ανήσυχο πνεύμα και αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο του σπουδάζοντας οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, εξ ου και η κατάκτηση ενός δεύτερου τίτλου σπουδών. Το ενδιαφέρον του για τα συγκεκριμένα γνωστικά πεδία τον οδήγησε σε μια, κατά κάποιον τρόπο, ακαδημαϊκή καριέρα. Στο βιογραφικό του ο ίδιος δηλώνει «οικονομολόγος, διδάκτωρ Οικονομικών του ΕΚΠΑ και πολιτικός επιστήμων».  Για τους συγχωριανούς του στην Κέρκυρα, ο Αντ. Κάντας δεν ήταν παρά ο «Μητσιόλας», καθώς με αυτό το παρατσούκλι γνώριζαν όλοι αυτό τον σοβαρό, ντροπαλό αλλά πνευματικά προικισμένο νέο. Και ακριβώς χάρη σε αυτό το κοφτερό μυαλό του, ο Αντ. Κάντας κινήθηκε βάσει σχεδίου, με πρόγραμμα, προσπαθώντας να προσκολληθεί στους σωστούς κύκλους, αυτούς που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν όσο ψηλά ονειρευόταν.

Ο μηχανικός που λάδωσε τις μίζες

Αφού ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποπτέραρχου, το 1991 ο Αντ. Κάντας θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα εκείνη την εποχή παρέπαιε, αποδιοργανωμένο από τα σκάνδαλα του «βρώμικου ’89». Προσεκτικά και μεθοδικά, εισχώρησε στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, φτάνοντας να θεωρείται εξ απορρήτων και στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο Αντ. Κάντας διετέλεσε αρχικά διευθυντής στο Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) και προς το τέλος του 1999 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, υπό τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γιάννη Σμπώκο. Ηταν η εποχή όπου ο Σμπώκος έκανε τη δική του απόπειρα εισόδου στην ενεργό πολιτική, κάτι που μεταξύ άλλων άφηνε ελεύθερο πεδίο δράσης στον υπασπιστή του, τον Κάντα. «Εκείνη την περίοδο ο Κάντας “έπαιζε μόνος του” στη Διεύθυνση Εξοπλισμών. Ελυνε και έδενε», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ. Με άλλα λόγια, ζούσε το όνειρό του, γινόταν επιτέλους χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο Γιάννης Σμπώκος εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με το ΠΑΣΟΚ, όμως η εκλογή του ακυρώθηκε με απόφαση του Εκλογοδικείου ύστερα από ένσταση του συνυποψήφιού του, Μανώλη Λουκάκη.

Ο Αντ. Κάντας παρέμεινε στη θέση του έως τον Φεβρουάριο του 2002, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2001 είχε αναλάβει το υπουργείο ο Γιάννος Παπαντωνίου, κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιες θέσεις, έτσι ώστε να κλείσουν ομαλά όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας παράδοσης - παραλαβής φακέλων κ.λπ. Πάντως, η απομάκρυνση του Αντ. Κάντα από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών ήταν αιφνιδιαστική και κάποιοι συσχετίζουν την καρατόμησή του με ένα έγγραφο που χάθηκε μυστηριωδώς. Αφορούσε σε αντισταθμιστικά οφέλη 25 εκατ. ευρώ από την αγορά των πολυσυζητημένων λόγω της δίκης για τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Προκειμένου να τα αποκτήσει, το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκταμιεύσει 720 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων, μέσω υπεράκτιων εταιρειών, χάθηκαν και αναδύθηκαν ξαφνικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελβετικών και κυπριακών τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, το όνομα «Αντώνης Κάντας» βρισκόταν στους καταλόγους υπόπτων τους οποίους εξέταζαν οι υπηρεσίες δίωξης οικονομικών εγκλημάτων από χρόνια, καθώς εμφανιζόταν ως αποδέκτης εμβάσματος 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είχε κατατεθεί σε λογαριασμό της Dresdner Bank, ο οποίος ανήκε από κοινού στον ίδιον και τη σύζυγό του. Η κατάθεση με κωδικό «GMK Kantas-Ouzouni» (σημ. Ουζούνη είναι το επίθετο της συζύγου του) είχε γίνει από την εταιρεία Martha Holding Corp., μία από τις βιτρίνες της Siemens της οποίας αποκλειστικός λόγος ύπαρξης ήταν η διεκπεραίωση μιζών από ελληνικές συμβάσεις. Το έμβασμα του 0,5 εκατ. ευρώ φέρει ημερομηνία αποστολής την 24η Μαρτίου 2003, όταν πλέον ο Αντ. Κάντας είχε παυθεί από τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.  

Πανεπιστήμιο και τάμα

Μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αμυνας, ο Αντ. Κάντας δεν έμεινε άπραγος. Αρχικά εξέδωσε επιστημονικό σύγγραμμα με τίτλο «Αμυντική Οικονομία», το οποίο πραγματευόταν το τίμημα της επένδυσης στην άμυνα και την ασφάλεια μιας χώρας. Το 2003 προσελήφθη με σύμβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ειδικός επιστήμων. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν σε διαδρόμους και αμφιθέατρα, αμειβόταν με μισθό ίσο με του επίκουρου καθηγητή - αν και οι καθηγητές δεν τον θεωρούσαν ισότιμό τους. Το μάθημα που δίδασκε στους φοιτητές του ήταν, φυσικά, Αμυντική Οικονομία, γύρω από το οποίο είχε άμεση εμπειρία και εξειδίκευση. Εννοείται ότι η απόσπαση μίζας κατά τις προμήθειες δεν περιλαμβανόταν στην εξεταστέα ύλη.

Το 2005 ξέσπασε ένας μίνι εμφύλιος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς ο Αντ. Κάντας μόλις είχε εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Οικονομική Αμυνας - Ασφάλειας». Το αφιέρωνε στους φοιτητές του και υπέγραφε ως «επίκουρος καθηγητής». Το συμβούλιο του οικονομικού τμήματος συνεδρίασε και τον επέπληξε για την ιδιότητα που επικαλείτο παρατύπως, καθώς δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένας επισκέπτης διδάσκων. Ο Αντ. Κάντας συνεργάστηκε με το ΑΠΘ έως το 2007, οπότε και έληξε η σύμβασή του.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Αντ. Κάντα στα Μελίκια Λευκίμμης, τη γενέτειρά του, έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, μια επίσκεψη που συνήθιζε να κάνει κάθε χρόνο. Το 2010, μάλιστα, είχε κατασκευάσει με δικά του έξοδα το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην τοποθεσία Σκάλωμα Λευκίμμης, στη μνήμη του πατέρα του, Νίκου Κάντα. Οι συγχωριανοί του ένιωσαν ευγνωμοσύνη γι’ αυτή τη γενναιόδωρη πράξη, η οποία όμως έδωσε τη θέση της στην έκπληξη όταν έγιναν γνωστές οι έκνομες ενέργειές του και οι μίζες-μαμούθ. Ο «Μητσιόλας» τελικά δεν ήταν αυτός που νόμιζαν.


Σπάει το ακριβό και ασφαλές «καταφύγιο» της Σιγκαπούρης

Μοντέλα στη θέα των οποίων κόβεται η ανάσα, ντυμένα με την τελευταία λέξη της μόδας, κρατώντας αποκλειστικά επώνυμες τσάντες αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων, προσπερνούν με άνεση τους μπράβους ενός από τα πιο ακριβά κλαμπ στον κόσμο, το «Pangaea». Εξάλλου, μόνο ως Εδέμ μπορεί να χαρακτηριστεί το κλαμπ όπου οι εκλεκτοί θαμώνες πίνουν κοκτέιλ αξίας 26.000 δολαρίων με ένα πραγματικό διαμάντι στη θέση του μαρασκίνο. Ο τόπος του ανεξέλεγκτου πάρτι για τους απανταχού δισεκατομμυριούχους έχει ένα όνομα: Σιγκαπούρη. Σε εκτενές ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» σκιαγραφείται η ανοδική πορεία και η εκρηκτική μεταμόρφωση της χώρας των 5.500.000 κατοίκων σε νέο Μονακό, όπου ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας φρόντισε να «ταξιδέψει» 13,7 εκατ. δολάρια που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων.

Αλλωστε το περιβάλλον φαντάζει ειδυλλιακό για κάποιον που επιθυμεί να προστατεύσει τα χρήματά του από αδιάκριτα βλέμματα και ελέγχους των κρατικών αρχών.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, την ώρα που οι πλούσιοι και διάσημοι από την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως νέο τόπο διαμονής τους και νέο επιχειρηματικό ορμητήριό τους.

Ο συνιδρυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook Εντουάρντο Σαβερίν αποποιήθηκε -με όχι ιδιαίτερη δυσκολία- την αμερικανική υπηκοότητά του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σιγκαπούρη και να επιβλέπει τις επενδύσεις του στην Ασία. Την ίδια ώρα, ο Αυστραλός μεγιστάνας Νέιθαν Τίνκλερ και δεύτερος πλουσιότερος άνδρας κάτω των 40 ετών στη χώρα του, με περιουσία που αγγίζει τα 825 εκατ. δολάρια, επέλεξε το Μονακό της Ασίας για τόπο διαμονής του. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι πολλοί πολυεκατομμυριούχοι, τους οποίους τραβά σαν μαγνήτης η εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση, ο χαμηλός δείκτης εγκληματικότητας, οι ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση των επιχειρήσεών τους, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν τη Σιγκαπούρη σε πραγματικό καταφύγιο, το οποίο δύσκολα θα εγκαταλείψουν. Δεν έχουν λόγο άλλωστε.

«Ενα βράδυ υπήρχαν παιδιά, κυριολεκτικά παιδιά, στην ηλικία των 20 ετών που είχαν όλα δικά τους ιδιωτικά τζετ. Και πολύ καλά τζετ μάλιστα. Ενα εκ των οποίων ήταν και ένα Α380, το οποίο είχε κατασκευαστεί για να μπορεί να φιλοξενήσει πισίνα και γήπεδο μπάσκετ», αναφέρει ο αυτοκράτορας της νυχτερινής ζωής στη Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτης του «Pangaea» Μάικλ Ολτ.
Μπορεί οι νεαροί να ζουν στην παραζάλη της διασκέδασης και της χλιδής, όμως οι μεγαλύτεροι επιλέγουν τη χώρα επειδή γνωρίζουν ότι η ιδιωτικότητά τους θα γίνει σεβαστή, χωρίς την παραβίαση αδίστακτων παπαράτσι, ενώ είναι σίγουροι ότι οι επενδύσεις τους δεν κινδυνεύουν.
Για πόσο όμως; Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι ο παράδεισος μπορεί να καεί στις φλόγες της κόλασης, με τις νεότερες γενιές να καταστρέφουν ό,τι έχουν χτίσει οι παλαιότεροι. Την ίδια στιγμή, ακόμα και ο ίδιος ο Ολτ, ο οποίος μπορεί να χρεώσει ένα τραπέζι στο αστρονομικό ποσό των 15.000 δολαρίων και εξασφαλίζει εισπράξεις ύψους 160.000 δολαρίων τη βραδιά, φοβάται ότι όλα μπορούν να ανατραπούν.

«Βλέπεις συχνά τη μία γενιά να δημιουργεί πλούτο και τις επόμενες δύο ή τρεις να χάνουν τα πάντα. Επιπλέον, με μαθηματική ακρίβεια πρόκειται να σημειωθεί οικονομικό τσουνάμι κάποια στιγμή», επισημαίνει ο Ολτ.
Η αποκάλυψη των λογαριασμών του Αντώνη Κάντα έχει προβληματίσει κι άλλους Ελληνες που έχουν εκεί  λογαριασμούς και νόμιζαν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Ηδη σπάει το ακριβό και ασφαλές «καταφύγιο» της Σιγκαπούρης. Δικαστικές  πηγές θεωρούν πιθανό να βρεθούν εκεί κρυφοί λογαριασμοί και άλλων  μελών του ιδίου κυκλώματος της μίζας.

Δημητρακόπουλος: Ο Πάνος Ευσταθίου θα καταθέσει ό,τι γνωρίζει για τα εξοπλιστικά στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Πάνος Ευσταθίου δεν είναι ο «άνθρωπος κλειδί» στην υπόθεση της δωροδοκίας του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, υποστηρίζει με δήλωσή του ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Ευσταθίου.
Ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι ο κ. Ευσταθίου «πρώην αντιπρόσωπος εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ηλικίας 83 ετών, με βαριά προβλήματα υγείας, αν κληθεί από τις Δικαστικές Αρχές, θα καταθέσει ό,τι γνωρίζει και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Διαβάστε όλη την δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου, πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Ευσταθίου: «Ο κ. Πάνος Ευσταθίου, πρώην αντιπρόσωπος εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ηλικίας 83 ετών, με βαριά προβλήματα υγείας, αν κληθεί από τις Δικαστικές Αρχές, θα καταθέσει ό,τι γνωρίζει και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Τέλος ο κ. Ευσταθίου, δημόσια καταγγέλλει τους εξωθεσμικούς κύκλους, οι οποίοι επιχειρούν επικοινωνιακά να τον εμφανίσουν «ως τον άνθρωπο κλειδί», στην απέλπιδα προσπάθεια τους να συγκαλύψουν τους πρωταγωνιστές και τους κυρίαρχους της ερευνώμενης υπόθεσης».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης