Στουρνάρας: «Επισφαλής ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών»

Στουρνάρας: «Επισφαλής ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εξετασθεί το θέμα της αναμόρφωσής τους

Στουρνάρας: «Επισφαλής ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών»
Επισφαλή χαρακτηρίζει στην παρούσα οικονομική συγκυρία τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.


O κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «στην παρούσα οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της xώρας με σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων, ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών είναι τουλάχιστον επισφαλής».

Όπως επισημαίνει, «η έλλειψη κινητικότητας στην αγορά ακινήτων με συνέπεια να μην υπάρχει ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοραπωλησιών, όπως σε κανονικές συνθήκες της αγοράς, όπου οι τιμές διέπονται από τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης, δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πραγματικών αξιών των ακινήτων και τον προσδιορισμό νέων, περισσότερο αξιόπιστων, αντικειμενικών αξιών». Με βάση αυτά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εξετασθεί το θέμα της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους».
Κλείσιμο

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, με την οποία καλούσε τον υπουργό να εξηγήσει γιατί ο επαναπροσδιορισμός και η σύγκλιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι ο φόρος υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν πια καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς η αγορά ακινήτων έχει πλήρως καταρρεύσει. Αποτέλεσμα είναι, όπως έχει επισημάνει, να τιμωρούνται για μια ακόμη φορά οι πολίτες που κατάφεραν με διαφανή τρόπο και με φορολογημένα εισοδήματα να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης