Ηττοπάθεια και εσωστρέφεια στο κόμμα

Ηττοπάθεια και εσωστρέφεια στο κόμμα

Παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς η ήττα στις ευρωεκλογές θεωρείται βέβαιη και όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην επόμενη ημέρα.

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών της ΝΔ την Τρίτη το απόγευμα επιβεβαιώθηκε η γραμμή αντιπαράθεσης μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κρίνεται ότι θα πρέπει να

Κυβερνητική για θέματα υπουργείου Δικαιοσύνης

Παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς η ήττα στις ευρωεκλογές θεωρείται βέβαιη και όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην επόμενη ημέρα.

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών της ΝΔ την Τρίτη το απόγευμα επιβεβαιώθηκε η γραμμή αντιπαράθεσης μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κρίνεται ότι θα πρέπει να βγει ακόμη πιο δυναμικά μπροστά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής που το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι αποτελεί το ισχυρό χαρτί. Μάλιστα δεν κρύβουν ότι ποντάρουν στην προσωπική αντιπαράθεση Καραμανλή Παπανδρέου. Παράλληλα θα κινητοποιηθούν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος με συνεντεύξεις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις και ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια. Το βασικό δίλημμα που ήδη έχει αρχίσει να προβάλει το επικοινωνιακό επιτελείο της Ρηγίλλης είναι «υπευθυνότητα ή λαικισμός». Επίσης θα συνεχισθούν οι επιθέσεις τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα κεντρικό επιτελείο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και στους στενούς του συνεργάτες που θα σηκώσουν μαζί του το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο κανείς στο εσωτερικό της ΝΔ δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να είναι θετικό για τη ΝΔ. Η παρατεταμένη αποσυσπείρωση των οπαδών εντείνει την ηττοπάθεια. Το ερώτημα που συζητούν μεταξύ τους και με τους δημοσιογράφους βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι ποιο θα είναι το εύρος της ήττας και αν θα επιτρέπει στον κ. Καραμανλή να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος την επόμενη ημέρα. Το επιτελείο της Ρηγίλλης ευελπιστεί σε μία ήττα μέχρι τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Αν μάλιστα είναι μικρότερη θα «πανηγυρίσει». Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι με ήττα πάνω από τέσσερις μονάδες θα αρχίσει αμφισβήτηση του κ. Καραμανλή από την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το μέγεθος της ήττας θα κυμανθεί στην «γκρίζα ζώνη» δηλαδή 3-4 ποσοστιαίες μονάδες. «Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί τότε όλη η ΝΔ θα μεταβληθεί σε γκρίζα ζώνη» έλεγε ειρωνικά υπουργός.

Κλείσιμο

Μέσα σε αυτό το κλίμα μία εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλήφθηκε ως «ηγετική εμφάνιση Σαμαρά» ενώ στην ομιλία του δόθηκε ο χαρακτήρας «πολιτικής διακήρυξης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τέσσερις υπουργοί επτά υφυπουργοί και περί τους πενήντα βουλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων καταχωρημένοι στο καραμανλικό στρατόπεδο. Ορισμένοι πάντως είχαν δώσει παρόν και στην αντίστοιχη ομιλία προ δύο μηνών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη προφανώς για να είναι καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση. Στην εκδήλωση πάντως παρέστησαν και πρόσωπα που συμβολίζουν τον στενό καραμανλικό πυρήνα όπως ο κ. Αχιλέας Καραμανλής και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι μόλις την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης ο βουλευτής κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος αναζητά εσωκομματική στέγη δήλωσε ότι «η κυρία Μπακογιάννη δεν θα μόνη της στη μάχη της διαδοχής» και πρότεινε την επομένη των ευρωεκλογών να «γίνει επανίδρυση της ΝΔ». Φυσικά η επανίδρυση περνά μέσα από συνέδριο στο οποίο θα γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πάντως αν και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δείχνει συγκρατημένος στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας κινούνται προς την πλευρά του προκειμένου να περιορίσουν το προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη. Ένα ακόμη στέλεχος ο υφυπουργός Αμύνης κ. Κώστας Τασούλας ο οποίος είχε ξεκινήσει από το αβερωφικό μαντρί όπως και ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει ηγετικές ικανότητες».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης