Με την προγραμματική συμφωνία στις αποσκευές του, ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Με την προγραμματική συμφωνία στις αποσκευές του, ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στους δανειστές ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα

Με την προγραμματική συμφωνία στις αποσκευές του, ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με έμφαση στην κοινωνική διάσταση και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις των δανειστών μας για το ελληνικό ζήτημα.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την προγραμματική συμφωνία η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει το πλαίσιο γενικών αρχών διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, είναι στο περιθώριο της Συνόδου να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δε θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στις οποίες αναμένεται να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και το θέμα που έχει ανακύψει με το δημοσιονομικό κενό και τα πρόσθετα μέτρα του 2014.

Κλείσιμο
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Γεμάτη αναμένεται να είναι η «επιστροφή» των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με σκοπό να λάβουν αποφάσεις για την σύμπλευση των κρατών της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, στις 28-29 Ιουνίου, κύρια θέματα για αυτό τον μήνα είναι η απασχόληση, η κατάσταση της Νομισματικής Ένωσης, και τέλος, η ψηφιακή οικονομία και τα θετικά αποτελέσματα της στις οικονομίες των Κρατών Μελών.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματά της απασχόλησης και της νεανικής ανεργίας συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη προηγούμενη σύνοδο τον Ιούνιο και είναι σίγουρο πως θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος από τον χρόνο των ηγετών της Ευρώπης την Πέμπτη και Παρασκευή. Αρχικά θα εξεταστεί η πρόοδος των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Ιούνιο. Αυτές αφορούσαν την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενός από τους κύριους χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπισή φλέγοντων κοινωνικών ζητημάτων, όπως αυτό της ανεργίας στα Κράτη Μέλη και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επαναφορά των νέων που δεν εργάζονται ή φοιτούν, στην πλήρη απασχόληση ή εκπαίδευση, όπως προβλέπει το πρόγραμμα “Εγγύηση για τους Νέους”.

Σημαντική επίσης ήταν και η απόφαση για επίσπευση του εφοδιασμού της “Πρωτοβουλίας για την Ανεργία των Νέων” (πρόγραμμα χρηματοδότησης κρατών με νεανική ανεργία άνω του 25%) για τον Ιανουάριο 2014. Συνολικά 6 δις ευρώ θα διατεθούν από τον Ιανουάριο 2014, μέσω της “Πρωτοβουλίας για την Ανεργία των Νέων” τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης όσα χρήματα μείνουν αχρησιμοποίητα από άλλα προγράμματα, θα διοχετευθούν για να καμφθεί ο ρυθμός ανόδου της ανεργίας στους νέους. Τέλος, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας σε επενδυτικά προγράμματα με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα έχει και αυτή κύριο χαρακτηριστικό της την καταπολέμηση της ανεργίας και την επαναφορά της ανάπτυξης στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχοι είναι η εκτέλεση του “Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, η καταμέτρηση της προόδου για την έναρξη του προγράμματος “Πρωτοβουλία για την Ανεργία των Νέων” και η μείωση της γραφειοκρατίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικό βάρος θα δοθεί επίσης στη ψηφιακή οικονομία και τις θετικές τις προεκτάσεις. Αρχικά, την Πέμπτη θα εξεταστεί το σχέδιο δράσης για επίτευξη μιας ψηφιακής κοινής αγοράς μέχρι το 2015. Η λειτουργία της ψηφιακής αγοράς παρεμποδίζεται συστηματικά από τους διαφορετικούς κρατικούς κανονισμούς με αποτέλεσμα την μείωση της εμπορικής κίνησης. Σημαντική θα είναι και η προσπάθεια για συνέχιση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, την ιδέα ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας που συνδύαζε μία ευρωπαϊκή «εσωτερική αγορά» έρευνας, για συντονισμό δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και εθνικών και περιφερειακών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλίες που σχεδιάζονταν και χρηματοδοτούνταν από την Ένωση

Σύννεφα πάνω από τη Σύνοδο έχει ρίξει επίσης η αποκάλυψή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανή χρεοκοπία της στις αρχές Νοεμβρίου αν δεν συμφωνηθεί επέκταση της χρηματοδότησης της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και το Κοινοβούλιο συμφώνησε στην επέκταση και αναμένεται το σημερινό ψήφισμα του προϋπολογισμού, είναι σίγουρο πως το θέμα θα συζητηθεί από τους αρχηγούς των κρατών, καθώς η απρόβλεπτη αυτή πιθανότητα χρεοκοπίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης