Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απομoνώσει τους ακραίους από το εσωτερικό του

Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απομoνώσει τους ακραίους από το εσωτερικό του

Επιμένει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι δεν παρακολουθούνται ο Αλ. Τσίπρας, βουλευτές και πολιτικά κόμματα - Σαμαράς εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική βία ήταν και ο εμπρησμός της Μαρφίν και οι Σκουριές

Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απομoνώσει τους ακραίους από το εσωτερικό του
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία από το εσωτερικό του.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό του, είναι “άκρο”, αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχθεί κάποιος. Ειδικά αν συνυπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του 27% του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στα Νέα, ερωτηθείς για το αν θεωρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα από τα δύο άκρα, προσθέτοντας: «είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον τόπο, για την κοινωνία, αλλά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ να απομονώσει τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν στο εσωτερικό του»

Στη συνέχεια ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα παρακολούθησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Καμία υπηρεσία αυτού του υπουργείου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται θεσμικά να παρακολουθεί πολιτικό κόμμα, βουλευτές ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπονοούμενα για το φαίνεσθαι και όχι γιατί διαθέτει πληροφόρηση πως συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Κλείσιμο
«Ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται σε αμηχανία όταν βλέπει τη ΝΔ να πρωτοπορεί στην καταπολέμηση αυτού του νεοναζιστικού φαινομένου. Κάτι που γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε στενή δημοσκοπική λογική και νομίζει ότι θα έχει εκλογικά οφέλη. Δεν μπαίνει στη λογική παροχής εθνικής υπηρεσίας αλλά και ευρύτερης καταδίκης ακραίων και απαράδεκτων αντιλήψεων», απάντησε ο κ. Δένδιας στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου για το πώς πρέπει η Χρυσή Αυγή να αντιμετωπιστεί στη Βουλή.

Εσείς ειδικά νιώθετε στοχοποιημένος πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Είχατε μαζί τους εδώ αντιπαραθέσεις στη Βουλή, ακούσαμε ακόμη και ότι έχετε ακροδεξιό παρελθόν...

Τέλος, όσον αφορά την Κουμοπυνδούρου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πικρία του, καθώς όπως είπε «αν με ρωτάτε μήπως μερικές φορές αισθάνθηκα έντονα αδικημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό έχει συμβεί. Ελπίζω ότι δεν έγινε από πρόθεση. Έγινε απλώς στην προσπάθεια να κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους ως αντιπολίτευση - έτσι όπως την καταλαβαίνουν».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε: «Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρχε καθαρή εικόνα ότι πίσω από τον φυσικό αυτουργό και τον πιθανό ηθικό αυτουργό υπήρχε μια ολόκληρη οργάνωση. Η σχέση μπορούσε να αποδειχθεί. Η ειδοποιός διαφορά στη δολοφονία του Φύσσα είναι ότι δεν υπήρχε καμιά προηγούμενη συνάφεια θύτη και θύματος. Υπήρξε μια διαφωνία στο καφενείο. Αλλά σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα καφενεία της χώρας, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο είτε μιλάμε για πολιτική, υπάρχουν διαφωνίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ένας από τους διαφωνούντες βγήκε ξαφνικά έξω, πήρε ένα τηλέφωνο και μια ολόκληρη ομάδα κρούσης ήρθε, και ένας από αυτούς εν ψυχρώ δολοφόνησε τον Φύσσα. Ποτέ δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για τέσσερις - πέντε ανθρώπους, δέκα, είκοσι, τριάντα, που αυθορμήτως οργισμένοι ήρθαν. Αλλά για ανθρώπους που ήταν έτοιμοι, ειδοποιήθηκαν, κατέβηκαν και δολοφόνησαν».

Στη συνέχεια ερωτηθείς για το εάν η Νέα Δημοκρατία έδειξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της χώρας επέδειξε για μεγάλο χρονικό διάστημα οιονεί αμηχανία. Αυτή είναι κατανοητή: μόρφωμα σαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μεταπολεμικά, στην ελληνική Βουλή. Ενα κόμμα το οποίο ήδη έχει πάρει 7% στις εκλογές. Αρα, εν μέρει η κοινωνία το έχει νομιμοποιήσει για τους δικούς της λόγους, όχι αποδεκτούς σε εμένα, αλλά σεβαστούς κατ' αρχήν λόγω του Συντάγματος. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε κάποιος που να έχει το μαγικό κλειδί για να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκωδικοποιηθεί η συμπεριφορά της, να τεκμηριωθεί η ποινική αταξία της και να μπορέσει με πειστικότητα να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και να ζητήσει τον ποινικό κολασμό της».

«Ο τρόπος παρουσίας της Αστυνομίας στον Μελιγαλά, ο τρόπος παρουσίας της Αστυνομίας στα επεισόδια της Χαλκίδας, ήταν σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως μέχρι τότε υπήρχαν μεν ενδείξεις, αλλά «δεν πρέπει όμως κανείς να επιτρέπει να δημιουργούνται εικόνες συλλογικής ευθύνης». 

«Πρώτον, ουδείς, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, ελέγχεται για το τι ψηφίζει. Ελέγχονται όμως όλοι για το πώς ενεργούν και για το αν υπόκεινται στο Σύνταγμα και στους νόμους. Υπό αυτήν την έννοια, πολλές φορές έχουν ελεγχθεί στην Αστυνομία μη επιτρεπτές συμπεριφορές ή παραλείψεις. Η αυτοτελής έρευνα που κάνει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα πάει σε βάθος, θα διαρκέσει ίσως πολύ χρόνο, αλλά θα είναι μια συγκροτημένη δουλειά».

Επιπρόσθετα, για το θέμα της Marfin, ο υπουργός σημείωσε πως «η Ελληνική Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την έρευνά της, έχει υποβάλει φάκελο. Η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει ποινική δίωξη, έχουν υπάρξει απολογίες και έχει οριστεί δικάσιμος κατά δύο συγκεκριμένων κατηγορουμένων, στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Αρα η υπόθεση Marfin, καθόσον αφορά την Αστυνομία, δεν εκκρεμεί. Και βεβαίως αναφέρομαι στον ίδιο τον εμπρησμό, δεν αναφέρομαι στις εξ αμελείας ευθύνες».

Τέλος, ο κ. Δένδιας απάντησε για το εάν θέσει υποψηφιότητα στο Δήμο Αθηναίων, λέγοντας: «Κάνω το καθήκον μου ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Δεν έχω άλλες προσωπικές φιλοδοξίες».

Σαμαράς εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική βία ήταν και ο εμπρησμός της Μαρφίν και οι Σκουριές

«Είναι παράδοξο και θανάσιμος κίνδυνος για την χώρα το φαινόμενο των νεοναζί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία γιατί δημιουργούν τάγματα εφόδου και ασκούν βία. Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει σαν εγκληματίες και έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη. Η παρουσία των νεοναζί εκθέτει την χώρα, τώρα που μπορούμε να αναβαθμίσουμε την θέση της Ελλάδας καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι προς τους νεοναζί, να δείξουμε μηδενική ανοχή και παράλληλα να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δημιούργησαν και αυτό ακριβώς κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, η πολιτεία έδρασε γρήγορα, η Δικαιοσύνη συνέλαβε απέδωσε κατηγορίες σε βουλευτές κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ευρωπαϊκή χώρα».

«Τώρα δείξαμε ότι υπάρχει και πολιτική βούληση και αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Δημοκρατία πολεμάει και νικά τους εχθρούς της αλλά δεν πρέπει να γίνει όμοια με τους εχθρούς της. Η Δημοκρατία διαφυλάσσει τα δικαιώματα ακόμη και των εχθρών της. Αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο θα υποστούν τις συνέπειες και εν τω μεταξύ θα αποκαλυφθούν και οι χρηματοδότες τους για να φανεί ποιοι τους στήριζαν ενώ ήξεραν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε γενικότερα για τα φαινόμενα βίας σημειώνοντας ότι «παραβίαση της νομιμότητας δεν έγινε μόνο από την Χρυσή Αυγή αλλά και από άλλους».

«Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας και όχι να πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων. Ορμητήρια κουκουλοφόρων εντοπίζονται και εξουδετερώνονται κάποιοι ενοχλούνται ας ενοχλούνται, όσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται και οι νεοναζί θα απομονώνονται», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, για τα γεγονότα στην Μαρφίν και στις Σκουριές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα «χωρίς υποσημειώσεις και ναι μεν αλλά» σημειώνοντας ότι «η θεωρία της καλής και κακής βίας τροφοδοτεί την βία και τον εξτρεμισμό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης