Συγκρούσεις για το πολυνομοσχέδιο, αλλά στο τέλος θα ψηφισθεί

Συγκρούσεις για το πολυνομοσχέδιο, αλλά στο τέλος θα ψηφισθεί

Με... βαριά καρδιά θα πουν το «ναι» οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να μακροημερεύσει η συγκυβέρνηση - Όλες οι αλλαγές που ψηφίστηκαν την τελευταία στιγμή - Προς ρυθμίσεις στο «παρά πέντε», για να ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Συγκρούσεις για το πολυνομοσχέδιο, αλλά στο τέλος θα ψηφισθεί
Χωρίς εκπλήξεις -παρά την ένταση που επικράτησε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- αναμένεται σήμερα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αν και το κλίμα είναι βαρύ στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης εκτιμάται ότι, έστω και δυσανασχετώντας, οι βουλευτές θα ψηφίσουν τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Η ένταση που επικράτησε και οι σκληρές δηλώσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης λειτούργησε μάλλον συσπειρωτικά.Η κυβέρνηση, πάντως, εκφράζει ανησυχία ότι η σκληρή αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων ενδέχεται να προκαλέσει πόλωση στην κοινωνία. Μέχρι χθες στη ΝΔ ελέγετο ότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να μην ψηφίσουν το σύνολο των άρθρων τρεις βουλευτές. Το νομοσχέδιο -σε κάθε περίπτωση- θα ψηφιστεί, ωστόσο, η δικομματική συγκυβέρνηση δεν θέλει για κανένα λόγο να βγει τραυματισμένη από την διαδικασία.

Η συζήτηση, όμως, στις επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια έδωσε την αφορμή να βγουν στην επιφάνεια κρυφές εντάσεις που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να ακουστεί, τόσο δημοσίως όσο και πολύ περισσότερο στους διαδρόμους, έντονη κριτική στην ηγεσία. Είναι δε η πρώτη φορά που ένα ετερόκλητο μείγμα βουλευτών όλων των τάσεων εκφράζουν δυσαρέσκεια και εμφανίζουν ανησυχία για το κοντινό μέλλον.«Δεν είναι κυβέρνηση αυτή», είπε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, «νομοσχέδιο κουρελού», το αποκάλεσε ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ κριτική άσκησε και η κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη. Στην κομματική σύσκεψη, όμως ,στην λεωφόρο Συγγρού άσκησαν κριτική ακόμη και πρωτοεκλεγμένοι βουλευτές όπως ο κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο κ. Θανάσης Νταβλούρος η κυρία Άννα Μάνη, ο κ. Μιχάλης Ταμήλος αλλά και παλαιότεροι όπως οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος και Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος.

Κλείσιμο
Στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής οι βουλευτές εμφανίζονται ακόμη πιο ανήσυχοι και η κριτική που ασκούν πιο σκληρή και εφ' όλης της ύλης. «Ας μας πουν πόσες επενδύσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο», λέει βουλευτής που προειδοποιεί ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση.«Ασχολούνται σοβαρά μόνο όταν έρχεται η τρόικα και για όσες ημέρες παραμένει στην χώρα μετά αδιαφορούν με αποτέλεσμα να μην προχωρά τίποτε», λέει για τους υπουργούς έτερος συνάδελφός του.

Γενικότερα, οι βουλευτές ανησυχούν για τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν να εισπράττονται παλαιοί και νέοι φόροι και θα φανεί η αδυναμία περισσότερων πολιτών να ανταποκριθούν. Επιπλέον, δείχνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα δεν τους καθησυχάζει.«Αυτά που ψηφίζουμε τώρα μέτρα είναι. Μας καθησυχάζουν ότι δεν θα έλθουν νέα εισπρακτικά μέτρα γιατί απλώς ξέρουν ότι δεν θα περάσουν και ότι η κυβέρνηση θα πέσει όσο κι αν αυξήσουν τον εκβιασμό». λένε στις συζητήσεις τους οι βουλευτές.Οι περισσότεροι, πάντως, δεν θα έβαζαν στοίχημα ότι η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει, καθώς δεν βλέπουν οποιαδήποτε βελτίωση για τους πολίτες. Το τοπίο μοιάζει σαν διάφορες υπόγειες ροές να διαβρώνουν το έδαφος στο οποίο στηρίζεται ο πρωθυπουργός και να προετοιμάζουν την στιγμή που θα υποχωρήσει.

Κυβερνητική «ζυγοστάθμιση» για να μην διαταραχθεί η συνοχή

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που το προηγούμενο διάστημα -είτε δημόσια είτε πίσω από κλειστές πόρτες- ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν μια σειρά διατάξεων, αναμένουν να δουν ως νομοτεχνικές βελτιώσεις τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος για να «αποσύρουν» τις όποιες ενστάσεις τους και να υπερψηφίσουν τα 108 άρθρα του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου κατά την σχετική ψηφοφορία που αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ.

Πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, αποκάλυψε μία σειρά από διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που αν δεν αντιμετωπιστούν με «διορθώσεις» άρθρων του πολυνομοσχεδίου, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία, λοιπόν, υπουργοί της ΝΔ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου -έστω και την τελευταία στιγμή- να συμφωνηθούν βελτιωτικές διορθώσεις και να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις επί του πολυνομοσχεδίου. Προσδοκία τους, μάλιστα, είναι να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως να υπερψηφιστούν και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εχθές το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και συμφώνησαν μια σειρά από συγκεκριμένες διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν τις εξής βελτιωτικές ρυθμίσεις:

-      Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

-     Παράλληλα θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.

-    Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται  η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών  από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

-    Θα εισαχθεί ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

-   Θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης