Η Βουλή στις αποχρώσεις του κομοδινί

Η Βουλή στις αποχρώσεις του κομοδινί

Η αντιπαράθεση Αδωνη - Καμμένου για το χρώμα των μαλλιών «ανοίγει νέο κεφάλαιο» στον πολιτικό πολιτισμό
Οταν οι εθνοπατέρες δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν ασχολούνται με τρίχες

Η Βουλή στις αποχρώσεις  του κομοδινί
Η κυρία Ρένα Δούρου, υπό τη διπλή της ιδιότητα ως γυναίκας αλλά και ως πολιτικού, είχε εξομολογηθεί σε συνάδελφο του «ΘΕΜΑτος» πριν από μερικούς μήνες ότι αδυνατεί να πάρει στα σοβαρά έναν άνδρα που βάφει τα μαλλιά του. Βαριά κουβέντα, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι σε απόσταση μερικών εδράνων από την κυρία Δούρου μπορεί να κάθονται οι εν ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοί της κύριοι Τάσος Κουράκης και Δημήτρης Τσουκαλάς, δύο από τους βουλευτές που «ενέχονται» σε παρεμβάσεις στο χρώμα του τριχωτού της κεφαλής τους.

Ωστόσο η κυρία Δούρου έχει δίκιο: τα βαμμένα ανδρικά μαλλιά είναι κάτι σαν φωτεινή επιγραφή που διαφημίζει το μεγάλο φλερτ του πολιτικού με τη γραφικότητα - αν μη τι άλλο. Διότι πώς μπορεί κάποιος να βασιστεί στη σοβαρότητα ενός βουλευτή που αγορεύει από το βήμα ενώ το μαλλί του έχει την ξύλινη απόχρωση των εδράνων του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Βέβαια, δεν είναι όλοι οι «βαψομαλλιάδες» βουλευτές συλλήβδην γραφικοί ή και ασόβαροι. Συμβαίνει πάντως σε ύποπτη συχνότητα αυτό, δηλαδή πνευματώσεις, εκκεντρικές και παράδοξες τοποθετήσεις κ.λπ. να κατατίθενται από πολιτικούς άνδρες με επιχρωματισμένη κόμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόδοση ευθυνών από τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον «στρατηγό άνεμο» που τον Αύγουστο του 2007 έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που πάλευαν με τις ολέθριες πυρκαγιές στην Ηλεία και αλλού. Είναι δύσκολο να μη φανταστεί κάποιος τον κ. Πολύδωρα να επινοεί κάποιες από τις πνευματώδεις ατάκες του την ώρα που επιθεωρεί στον καθρέφτη την ομοιόμορφη εφαρμογή της χρωμοβαφής στο κεφάλι του.

Κλείσιμο


Στο άλλο άκρο του κοινοβουλευτικού (ουράνιου) τόξου, ο κ. Κουράκης τονίζει την αντισυμβατική και ανυπότακτη στο γήρας ιδιοσυγκρασία του με το τακτικό βάψιμο της πλούσιας και μακράς κόμης του. Εκτός από τα περίφημα ερωτικά ποιήματα που του χάρισαν, της καλλιτεχνικής επιβεβαίωσης, τον χαρακτηρισμό «ο ποιητής των αιδοίων», ο κ. Κουράκης αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο προτείνοντας την ειδική φορολόγηση όσων Ελλήνων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι προκειμένου να επιβαρυνθούν αυτοί αποκλειστικά με τη μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών. Οταν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξανέστησαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατηγορώντας τον ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς -ποιητική αδεία- ότι οι δύο πλευρές πιάστηκαν «βαφή με βαφή».

Τρίχες με πολιτική ιστορία
Ευλογημένος από τη φύση με ένα συμπαγές σκουροκάστανο μαλλί που, ως εκ θαύματος, ούτε ξεθωριάζει ούτε αραιώνει προϊούσης της ηλικίας, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης αντικρίζει από θέση υπεροχής όχι μόνο τον κ. Πάνο Καμμένο αλλά και κάποια από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της παράταξής του. Οπως τον κ. Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος ως άνθρωπος του θεάματος έχει το ακλόνητο άλλοθι ως προς τη βαφή του εναπομείναντος αραιού τριχωτού της κεφαλής του. Το αλησμόνητο «βλάκα, ε, βλάκα» που εξαπέλυσε ο κ. Χαϊκάλης εναντίον του κ. Γεωργιάδη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση παραμένει ένα από τα δύο highlights τςς έως τώρα βουλευτικής του σταδιοδρομίας. Το δεύτερο είναι βέβαια η στιγμή που εμφάνισε ένα μαγνητόφωνο στο βήμα της Βουλής για να αναμεταδώσει προεκλογικές δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, μια κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προεδρείου, με τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη να υπενθυμίζει στον δημοφιλή ηθοποιό ότι «δεν είναι θέατρο εδώ, κύριε Χαϊκάλη. Σε λίγο θα ζητήσετε και κινηματογραφική προβολή».  



Εάν λάβουμε υπόψη την ακατάπαυστη κινητικότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, τουλάχιστον όπως καταγράφεται λεπτομερώς από την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» της κρατικής τηλεόρασης, διαλύεται και η παραμικρή υποψία ότι η ατομική περιποίηση κλέβει χρόνο από τα ύψιστης εθνικής σημασίας καθήκοντά του. Βεβαίως, η συστηματική φροντίδα για την άψογη παρουσίαση της κόμης του είναι προφανής, αντιθέτως με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος προβληματίζει τους ειδικούς όχι μόνο επί των οικονομικών, αλλά και επί των τριχών, καθώς ουδείς μπορεί να αποφανθεί μετά βεβαιότητος αν «τα βάφει ή δεν τα βάφει». Παρόμοια διλήμματα προκαλεί και το παρουσιαστικό του κ. Προκόπη Παυλόπουλου - αν και από την ανάποδη, καθώς εδώ και πολλά χρόνια το μόνιμο πείραγμα που αντιμετωπίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός είναι ότι «με τόσο μαλλί-βαμβάκι, δεν μπορεί παρά να το βάφεις».

Βέβαια, σε κάθε συζήτηση περί βουλευτικής κομμωτικής δεν μπορούν να παραλειφθούν δύο κεφαλές-πραγματικά μνημεία, με κλασική και διαχρονική γοητεία, αυτές του κ. Κίμωνα Κουλούρη και του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αναστάσιου Καριπίδη. Ο μεν κ. Κουλούρης επέβαλε ένα στυλ εμπνευσμένο πιθανότατα από τα αρχαιοελληνικά ερυθρόμορφα αγγεία, καθώς εκτός από τη χρωματική διόρθωση στα μαλλιά του παρατηρούνται έντονες φωτοσκιάσεις στα φρύδια και τα βλέφαρα. Ηταν δε τόσο ριζοσπάστης ώστε ουδείς εκ των βουλευτών με ροπή προς τον καλλωπισμό τόλμησε να τον μιμηθεί, ενώ ο ίδιος, φυσικά, αρνείται οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση στο κεφάλι του.



Το δεύτερο δείγμα κόμης που προκαλεί δέος είναι η τρομακτικά περίτεχνη κόμμωση του κ. Καριπίδη, ο οποίος αντιστάθηκε σθεναρά στην αδυσώπητη μοίρα της καράφλας. Κι αν δεν είχαν απομείνει τρίχες χαμηλά στο κρανίο του ώστε να γίνει η συνήθης «μετακίνηση πληθυσμού», επιστρατεύτηκαν εκείνες του αυχένα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αραβούργημα πλεγμένων τριχών, μια φυσική περούκα που καλύπτει το γυμνό κεφάλι του εκ Σερρών πολιτευτή, δημιουργώντας απορίες για το πώς είναι δυνατόν να στέκεται αγέρωχη στη θέση της.

Το χρωματολόγιο της Βουλής
Το ζήτημα της πέραν του συνήθους περιποίησης των ανδρικών μαλλιών στη Βουλή δεν είναι ακριβώς αμελητέο, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένας βουλευτής που, εδώ και αρκετά χρόνια, διατηρεί επιμελώς αρχείο με τους «βαψομαλλιάδες» συναδέλφους του. Με μια πρόχειρη καταμέτρηση, είτε όσοι καταφανώς τα βάφουν, είτε εκείνοι που το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν σύγχυση ακόμη και στους πλέον υποψιασμένους και παρατηρητικούς, υπερβαίνουν τους τριάντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό άνω του 10% των αρρένων μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχεδόν κάθε πολιτικής απόχρωσης, νέοι, παλαιότεροι, απλοί βουλευτές ή ακόμη και υπουργοί, είναι «σεσημασμένοι ή ύποπτοι βαφής». Και εννοείται πως ο καθείς είναι ελεύθερος να περιποιείται όπως ο ίδιος νομίζει καλύτερα την κόμη του. Για τον λαό, όμως, που αναμένει από τους αντιπροσώπους που εξέλεξε τη μέγιστη αφοσίωση στα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η σκέψη ότι η Βουλή λειτουργεί και σαν κομμωτήριο ή σαν ζωντανό χρωματολόγιο για τις βαφές ανδρικών μαλλιών μόνο καθησυχαστική δεν είναι.

Καμμένος vs Άδωνη
«Τα χαλκεία έβαψαν το μαλλί του προέδρου»


Το Twitter αναδεικνύεται σε ιδανική αρένα για την άγρια, ελάχιστα κόσμια και απολύτως δημόσια διαμάχη διαρκείας ανάμεσα στον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τον κ. Πάνο Καμμένο. Η αφορμή αυτή τη φορά δόθηκε από ένα περιπαικτικό σχόλιο που δημοσίευσε ο κ. Γεωργιάδης μόλις είδε τη χρωματικά φρεσκαρισμένη κουπ του κ. Καμμένου: «Συγγνώμη, είδα τώρα την εμφάνιση Πάνου Καμμένου σήμερα στον ΣΚΑΪ. Πρόεδρε, σου ξέφυγε λίγο η βαφή στο πλάι... Τι νούμερο είναι; 7 L’Oreal;...». Οπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εθίγη και κατέθεσε αγωγή εναντίον του κ. Γεωργιάδη, μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι δύο πολιτικοί άνδρες επικοινωνούν κυρίως με αλληλοπροσβολές και εκατέρωθεν καταγγελίες. Παρ’ όλ’ αυτά, κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας adonisgeorgiadis.gr πληροφορείται από τον βουλευτή της Ν.Δ. ότι «ο κ. Καμμένος μου έκανε αγωγή διότι τον αποκάλεσα "τσόλι" και όχι για το βαμμένο μαλλί». Προφανώς πρόκειται για μια κρίσιμη διευκρίνιση, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ανελέητος φραστικός πόλεμος ανάμεσά στον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Καμμένο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μόλις μία εβδομάδα πριν από το tweet για το μαλλί, μια άλλη μήνυση είχε ακολουθήσει την αντίστροφη τροχιά: στις 15 Απριλίου, πάλι μέσω Twitter, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωνε πάντα ενδιαφερόμενο ότι «κατετέθη προ ολίγου η μήνυση και η αγωγή μου κατά του κ. Καμμένου για τη συκοφαντία ότι υπήρξα μέλος της Χ.Α. Θα ζητήσει άρση ασυλίας άραγε;». Με περίπου 38.000 μηνύματα στο ενεργητικό του, ο κ. Γεωργιάδης διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή ανάμεσα στους Ελληνες πολιτικούς που είναι ενεργοί στο Twitter - ένας πραγματικός ακτι-τι-βιστής.

Με αφορμή το σούσουρο γύρω από τη νέα απόχρωση που επέλεξε για τα μαλλιά του ο κ. Καμμένος, δημιουργήθηκαν διάφορες παραφυάδες, όπως το hashtag #Panos_Vammenos, όπου άρχισαν να αποταμιεύονται οι εμπνεύσεις οποιουδήποτε ήθελε να τραβήξει στα άκρα τη διακωμώδηση της όλης υπόθεσης. Μερικά tweets είναι χαρακτηριστικά: «Ο αέρας της αλλαγής είχε χρώμα καστανό», «Ο Κίμων Κουλούρης παρέδωσε τη μυστική τσάντα με τις μπογιές», «Ληγμένη η βαφή, να παραιτηθεί τώρα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ», «Τα χαλκεία της Συγγρού έβαψαν το μαλλί του προέδρου» κ.ο.κ. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε άλλο ένα βήμα στης τρίχας τον κατήφορο, δημιουργώντας την εικόνα ενός σωληναρίου βαφής μαλλιών με το λογότυπο «ΚΑΜΑΝΕΛΛ», την οποία και τοποθέτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.  

Παρ’ όλ’ αυτά, η ιλαρότητα που προκαλεί το δημόσιο ξεκατίνιασμα δύο εκ των πρωταγωνιστών της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν είναι αρκετή ώστε να κρύψει την καταρράκωση της όποιας κοσμιότητας θα έπρεπε αυτοί, πρώτοι από όλους, να τηρούν. Κι αυτή είναι η πιο μελανή από τις αποχρώσεις των κατά τα άλλα φαιδρών διαξιφισμών για τις εκάστοτε βαμμένες τρίχες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης