PROTOTHEMA

Πολιτική

Αιτία η άσκηση δίωξης για τη μονάδα στο Αλιβέρι

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος

Δεκτές έγιναν οι παραιτήσεις του πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών - Διαβάστε τι γράφουν στις επιστολές τους

Τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά  υπέβαλαν το Σάββατο ο  πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος.

Αιτία είναι η άσκηση δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά το έτος 2009 στο οποίο ήταν μέλη, σχετικά με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος υποψήφιος θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Παραιτήθηκαν μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα
Η παραίτηση του γγ του υπουργείου Οικονομικών και του προέδυ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ήρθε μία ημέρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του αναδόχου της εταιρείας ΜΕΤΚΑ.
Η δίωξη αφορά τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ που υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από την υπογραφή της σύμβασης παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ήταν επίσης γνωστό πως το έργο της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, που ήταν προϋπόθεση για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ, δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο συνίσταται, κατά τις εισαγγελικές αρχές, στην αποζημίωση που η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλλει εξαιτίας της καθυστέρησης του έργου αλλά και την απώλεια τόκων από τα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν πρόωρα.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Γ. Μέργου:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.  

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή
Γεώργιος Μέργος»
Η επιστολή παραίτησης του κ. Αθανασόπουλου:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω -και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Χ10/03/201322:20

ΘΑ μας λείψετε λαμογια. Άντε να σας ευχηθώ και γρήγορα φυλακή.

Απάντηση
petran10/03/201313:02

Για αυτο δεν θα προχωρησει τιποτα στην Ελλαδα. Ο κάθε ασχετος αδαης ελληναρας, μπορει να βαλλει εναντιον ανθρωπων που εχουν το θαρρος να βαζουν δυσκολες υπογραφες για ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ /ΔΙΚΑΣΤΗΣ / επιδοματιας ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ??? ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. Η εναλλακτικη ποια ηταν? Να μην γινει ποτέ το Αλιβέρι, και γενικά να μην γινει τιποτα και ολοι να μπουν στο Δημόσιο, και οι Δικαστές να παιρνουν 6000 τον μηνα μαζι με το σοβαρό τους υφος. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ) . ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΡΙΣΚΟ. ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Απάντηση
Eleos10/03/201311:40

Το άρθρο παροσιάζεται σαν να ναι 2 καημένοι που τους πηρε η μπάλα. Αντιθέτως 1. Δεν είναι καθόλου καημένοι οι κύριοι χωρίς κανένα προσόν (από πότε το Διδακτορικό και η Ακαδημαική καριέρα κάνει κάποιον expert σε θέματα στρατηγικής επιχειρήσεων πρακτικά) που λόγω πολιτικών διασυνδέσεων πάνε από ΔΣ σε ΔΣ ανώτατων δημοσίων φορέων, ΤΑΙΠΕΔ, ΥΠΟΟΙΚ< ΤτΕ, κτλ 2. Προφανώς επειδή κάνανε σωστή δουλειά τότε στη ΔΕΗ - ζημείωσαν το Ελληνικό δημόσιο με το παραπάνω - τους ξαναβάλανε σε ανώτατες θέσεις κλειδιά ξανά. 3. Για να τους πιάσαν μία (προφανής η ζημιά κατά την εισαγγελία και την λογική)- δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει μόνο αυτό αλλά προφανώς και άλλα και χειρότερα. Δέστε Παπακωνσταντίνου...με την ΕΛΣΤΑΤ άρχισε...σε λίστες κατάλειξε...

Απάντηση
XAXAXAXA10/03/201310:57

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ,ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.ΤΕΤΟΙΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ?ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο λυκος.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία