Τετ α τετ Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ

Τετ α τετ Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του κ.Σαμαρά στην Άγκυρα στις 4 και 5 Μαρτίου - Θέμα ιμάμηδων έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός - Tο θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς - Με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση, φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας 

Τετ α τετ Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ
Τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Κατάρ κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Four Seasons», στο ίδιο όπου διαμένει και ο Τούρκος πρωθυπουργός που συμπτωματικά επισκέπτεται τη Ντόχα την ίδια χρονική περίοδο.
 
Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση η οποία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα, στις 4 και 5 Μαρτίου ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Άγκυρα για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς για τη δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (η πρώτη είχε γίνει στην Αθήνα την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γ.Παπανδρέου).

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά το θέμα των ιμάμηδων στη Θράκη, για το οποίο πριν από δέκα μέρες υπήρξε δημόσια παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποδείκνυε στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιεροδιδασκάλων.
 
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηριζόταν «πιεστική» η συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των μελών της μειονότητας τα αιτήματα των οποίων -σύμφωνα με την Άγκυρα- παραβλέπει ο νέος νόμος για τους ιμάμηδες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα, ότι η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στην Θράκη, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα.

Χθες Δευτέρα, υπήρξε δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι ο κ. Ερντογάν έχει δώσει οδηγίες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Θέμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έθεσε ο Σαμαράς

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η απάντηση του κ. Ερντογάν. 


Ερντογάν: Με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, για πολλές από τις οποίες (όπως μαρίνες ή η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Τούρκοι επιχειρηματίες. Εγώ με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Ερντογάν στον κ. Σαμαρά.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες από τουρκικής πλυεράς ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και από ελληνικής ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος.
Συνάντηση Σαμαρά με τον πρωθυπουργό του Κατάρ
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Κατάρ επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και συνοδευόμενος από περίπου 40 έλληνες επιχειρηματίες.

Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τους υπουργούς Ανάπτυξης κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Αμύνης κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Μηταράκη και Ενέργειας Παπαγεωργίου. Ο πρωθυπουργός σήμερα  το απόγευμα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και μέλος της Βασιλικής οικογένειας Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.

Αύριο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ Αmad Bin Khalifa Al Thani. Είναι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού σε χώρα του εξωτερικού με αντικείμενο την διερεύνηση των περιθωρίων για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και προσέλκυση επενδύσεων. Είναι γνωστό ότι η βασιλική οικογένεια που διοικεί την χώρα αναζητά ευκαρίες για την τοποθέτηση κεφαλαίων αλλά είναι και σκληροί διαπραγματευτές. Φυσικά στις συναντήσεις θα τεθούν όλα τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα που περιλαμβάνουν το ενεργειακό αλλά και τουριστικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης