Πώς ο Διώτης «καίει» τον Παπακωνσταντίνου

Πώς ο Διώτης «καίει» τον Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ περιγράφει καρέ- καρέ «τι έκανε» με 11σελιδο υπόμνημα που παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη

Πώς ο Διώτης «καίει» τον Παπακωνσταντίνου
«Έκαψε» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «έδειξε» και προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παραδέχθηκε ότι αντέγραψε ηλεκτρονικό το αρχείο, ζήτησε όμως πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος αλλοίωσε το usb της λίστας Λαγκάρντ, κάτι που όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν έπραξε σε καμία περίπτωση (και) γιατί δεν είχε κανένα κίνητρο ούτε και ανέμενε οποιαδήποτε όφελος για να προβεί στη νόθευση του.

Ο Ιωάννης Διώτης πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με 11σελιδο υπόμνημα που παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, μέσω του δικηγόρου του κ. Νίκου Λίβου, περιγράφει καρέ- καρέ πως αντέγραψε το αρχείο της λίστας Λαγκάρντ με την βοήθεια της γραμματέως του στο ΣΔΟΕ αλλά και πως διάγραψε το ένα από τα δυο αρχεία, που όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν αυτό που του είχε παραδώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2011.

Για κάποιους, δηλαδή, ο κ. Διώτης διέγραψε το αρχείο που θα μπορούσε ίσως να «μαρτυρήσει» εφόσον εξετάζονταν από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή άλλους ειδικούς και το πρόσωπο που έκανε την αλλοίωση, αφαιρώντας τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου!
Κλείσιμο

Και αυτό γιατί το usb στικ που έχουν στα χέρια τους οι δυο εισαγγελείς έχει ημερομηνία «γέννησης» 8 Ιουλίου του 2011. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αυτό που είχε παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη τον Ιούνιο του 2011, διότι αν ήταν αυτό το αρχείο θα έπρεπε να φέρει ημερομηνία «γέννησης» τον Ιούνιο (ή και νωρίτερα) του 2011.

Ο κ. Διώτης, που αρνείται κατηγορηματικά το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, για το οποίο έδωσε ως ύποπτος συμπληρωματικά εξηγήσεις, χθες, υποστηρίζει στο υπόμνημά του: «Δεν είχα κανένα κίνητρο ούτε και ανέμενα οποιαδήποτε όφελος για να προβώ στη νόθευση του (σ.σ. του usb). …Ενδεχομένως όφελος, οπωσδήποτε κίνητρο και πάντως δυνατότητα είχαν άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

«Πως αντέγραψα το στικάκι»

Για την αντιγραφή του usb αρχείου ο κ. Διώτης περιγράφει στο υπόμνημά του: «Προκειμένου να λάβω εντολές από τον νέο υπουργό (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) για το πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, θεώρησα ότι καλό θα ήταν να του δώσω μια εικόνα για το περιεχόμενο του usb. Έπρεπε ως εκ τούτου να αποκτήσω και ο ίδιος μια ακριβέστερη ιδέα περί του περιεχομένου του. Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω usb. Ενόψει τούτου κάλεσα την δικηγόρο κυρία Γαλάτεια Μανέ, η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτης μου να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι αντίγραφο».

Στη συνέχεια, ο κ.  Διώτης τονίζει πως μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης έβαλε σε φάκελο το ένα στικάκι και ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να τον ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου του «στην οποία προέβην αμέσως διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε».

Με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Διώτης οδηγεί στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων και τη συνεργάτη του στο ΣΔΟΕ όταν ήταν ο προϊστάμενός του, η οποία όπως λέει τον βοήθησε στην μετεγγραφή του αρχικού usb σε ένα άλλο. Η δικηγόρος αναμένεται να κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στους εισαγγελείς.

«Μου δόθηκε παράτυπα το αρχείο»


Για τον άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο και ελεγχόμενο πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου και τους χειρισμούς του σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Διώτης αναφέρει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου ποτέ δεν μου ανέφερε: α) ότι υπήρχε cd, β) ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και γ) ότι είχε αποσταλεί απ' το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Εάν αυτό είχε συμβεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εγώ θα το χειριζόμουν ως έγγραφο και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο».
 
Και συνεχίζει: «Ο τρόπος παράδοσης αυτός του αρχείου καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του από το νέο πολιτικό προϊστάμενό μου, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο» ενώ προσθέτει: «Έτσι όπως έλαβα το αρχείο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί και να είναι προϊόν δράσης μυστικών υπηρεσιών».

Η ημερομηνία αντιγραφής

Για την ημερομηνία της αντιγραφής 8-7-2011 του usb στικ όταν δηλαδή αυτό βρίσκονταν στα χέρια του, ο κ. Διώτης ζητά από τους οικονομικούς εισαγγελείς:  1.Να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω usb  έχει υποστεί αλλοιώσεις και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και 2. Να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο usb όπως επίσης και αυτού καθαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής του.

Για τον Βενιζέλο

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστηρίζει πως όταν αντέγραψε το στικάκι το άνοιξε και κράτησε πορισμένες σημειώσεις από τα αρχεία που αυτό περιείχε ώστε να είναι σε θέση να δώσει μια εικόνα στον κ. Βενιζέλο (σ.σ. ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη αναχωρήσει από τον υπ. Οικονομικών). Συνάντησε όπως λέει τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή «περί τα τέλη ή αρχές Αυγούστου του 2011 και η συνάντησή αυτή είχε ως θέμα τη διαχείριση της λίστας Λαγκαρντ. «Του παρέδωσα το usb με τις σημειώσεις μου, του αποκάλυψα με ποιο τρόπο ήρθαν στην κατοχή μου» λέει ο κ. Διώτης και επισημαίνει πως είπε στον κ. Βενιζέλο ότι το αρχείο αυτό δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί καθώς αποτελούσε παράνομο αποδεικτικό μέσο.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με το λεγόμενα του κ. Διώτη συμφώνησε με τις απόψεις του, κράτησε το usb δεν του έδωσε καμία εντολή σχετικά με αυτό και έκτοτε δεν έγινε ξανά λόγος για το συγκεκριμένο αρχείο. Και συνεχίζει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για να πετάξει ένα ακόμη «βέλος» προς τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Άλλωστε όταν περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 δημιουργήθηκε το ζήτημα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Βενιζέλο τον προέτρεψα να δώσει το στικάκι που του είχε ο ίδιος παραδώσει στον πρωθυπουργό. Επί λέξει του είπα: «Δώστε το στον πρωθυπουργό». Είναι βέβαιον ότι η συμπεριφορά μου αυτή δεν στοιχειοθετεί ένδειξη ενοχής μου». Κλείνοντας το υπόμνημά του ο κ. Διώτης αναφέρει: «Έχω διασυρθεί ως πλαστογράφος και ψεύτης, δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο» …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης