Αντ. Σαμαράς: Ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη

Αντ. Σαμαράς: Ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη

Παλεύω για να πάρουμε άμεσα πάνω από 31 δισ. ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτά θα είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα


Τσάμπιονς Λιγκ: Στη... λάβα των ημιτελικών!
Αντ. Σαμαράς: Ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη
Το δίλημμα υπερψήφιση του πακέτου ή χρεοκοπία και χάος και αποσταθεροποίηση έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο των μέτρων και συνέδεσε την ψήφο των βουλευτών με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Σαμαράς έκανε απολογισμό λέγοντας ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έκανε επαναδιαπραγμάτευση και παράλληλα αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας και ότι πέτυχε να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας. Δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία εφόσον το πρόγραμμα σταθεροποίησης αποδώσει και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της.

“Βρισκόμαστε μπροστά από την πιο δύσκολη απόφαση της μεταπολίτευσης. Πολλά από τα μέτρα είναι σωστά και έπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας από χρόνια. Αλλά αφορούν περικοπές και είναι άδικα μέτρα αλλά αφορούν υποχρεώσεις της χώρας. Ας μην κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε” είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής λέγοντας ότι εκείνοι που επέμειναν υπερασπίστηκαν προνόμια και όχι δικαιώματα.
Κλείσιμο

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Τη μάχη της αξιοπιστίας προς τα έξω την δώσαμε και την κερδίσαμε. Σήμερα ψηφίζουμε αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη ή αν γυρίσουμε στην διεθνή απομόνωση, στην χρεοκοπία και στην δραχμή. Ένα πισωγύρισμα θα πυροδοτήσει συγκρούσεις των άκρων. Το τελευταίο διάστημα παλέψαμε για την ανάκαμψη, αυτό ψηφίζουμε και σήμερα. Άμεσα θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν αφορά μόνο τους τραπεζίτες όπως δημαγωγούν κάποιοι αλλά αφορά εκατομμύρια καταθέτες και επαγγελματίες που περιμένουν κάποιο δάνειο. Θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα επιστρέψουν καταθέσεις, θα υπάρξει ρευστότητα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους επιχειρηματίες. Θα αλλάξει η ψυχολογία και θα υπάρξουν επενδύσεις. Σήμερα τα αλλάζουμε όλα μονομιάς, καταργούμε προνόμια κάνουμε μία επανάσταση, αξιοποιούμε συγκριτικά πλεονεκτήματα προσελκύουμε επενδύσεις”.

Στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “ενώ ομολογούν ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν ζητούν εκλογές, τόσο σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω στην διεθνή απομόνωση και έξω από το ευρώ”.

Ο κ. Σαμαράς έκανε απολογισμό του τετραμήνου λέγοντας: “Είπαμε ότι θα αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ και το κάναμε, είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης και το κάνουμε”.

Αναγνώρισε ότι άλλες δεσμεύσεις για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων δεν τηρούνται αλλά υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι  αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι στο μέλλον θα εξοικονομηθούν πόροι από την περιστολή της σπατάλης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Απάντησε όμως και στις επικρίσεις: “Μας λένε ότι δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Πώς νομίζετε ότι φτάσαμε ως εδώ; χωρίς διαπραγμάτευση; Εξασφαλίσαμε ότι αν εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα δεν θα γίνουν άλλες επώδυνες περικοπές. Αν πιάσουμε τους στόχους θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες”.

Απευθύνθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων: “Κάνω έκκληση σε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια. Η βουλή αυτή εκλέχτηκε για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να δημιουργήσει ανάπτυξη” είπε ο κ. Σαμαράς και  ευχαρίστησε τους δύο εταίρους του το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αλλά και το κόμμα του για την υποστήριξη που του παρέχει.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι “η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της χωρίς μνημόνια, με δημοκρατική σταθερότητα και πάνω απ’ όλα με ελευθερία. Θέλω μία Ελλάδα της ελπίδας και της επιμονής, γιατί η Ελλάδα που επιμένει θα βγει από την κρίση”.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης