Kρίσιμο ραντεβού των αρχηγών με στόχο την τελική συμφωνία

Kρίσιμο ραντεβού των αρχηγών με στόχο την τελική συμφωνία

Επιδίωξη των αρχηγών να περιοριστούν τυχόν «διαρροές» στις ψηφοφορίες στη Βουλή, μετά την αποχώρηση Μιχελογιαννάκη και τη διαγραφή Σταυρογιάννη

Ο Γκόρντον Μπράουν σκέφτεται να παραμείνει επικεφαλής των Εργατικών
Kρίσιμο ραντεβού των αρχηγών με στόχο την τελική συμφωνία
Με στόχο να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων και να καταρτίσουν το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή τους από τη Βουλή, συναντώνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Θα έχει προηγηθεί ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας καθώς όπως ανακοινώθηκε ο Γιάννης Βρούτσης θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στη μία το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν  πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ζητήσει από τους κυβερνητικούς εταίρους του, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, να συναινέσουν ώστε να προωθηθούν τα μέτρα, προς ψήφιση από τη Βουλή με νομοσχέδια που θα συζητηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες για δύο κυρίως λόγους: αφενός λόγω της χρονικής πίεσης και αφετέρου λόγω του ενδεχόμενου να υπάρξουν «διαρροές» στις κρίσιμες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο.

Επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να εκφραστούν οι δυνατόν λιγότερες αντιρρήσεις από στελέχη των τριών κυβερνητικών κομμάτων που εξακολουθούν να εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο κόμμα της πλειοψηφίας, έγινε πλέον σαφές, με το μήνυμα που εμπεριείχε η άμεση διαγραφή, το βράδυ της Κυριακής, του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Νίκου Σταυρογιάννη, ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, εξάλλου, καταμετρά από χθες μια επιπλέον απώλεια, αυτήν του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιάννη, ο οποίος αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, επιμένοντας στη διαφωνίες που από καιρό είχε εκφράσει για την αναγκαιότητα των μέτρων.

Ανησυχία εκφράζεται για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκφράζονται επιφυλακτικά, άλλοτε για τις οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και άλλοτε για τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ή τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Κλείσιμο
Η Δημοκρατική Αριστερά πάντως δεν κάνει βήμα πίσω, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της, όσον αφορά στη στάση της απέναντι στις αλλαγές στα εργασιακά για τις οποίες πιέζει η Τρόικα. Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης θα προσέλθει με αμετακίνητη θέση στα συγκεκριμένα θέματα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Μετά την δημόσια δήλωση του κ. Κουβέλη στο πέρας της σύσκεψης των αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα για καταψήφιση από το κόμμα του των αλλαγών στα εργασιακά, τίποτα δεν δείχνει ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Διαβάστε περισσότερα

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια
Τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες ως τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, που θα δημιουργήσει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα οποία, κατά την κυβέρνηση, αρκούν οριακά μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, θα πρέπει εντός της τρέχουσας εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, σε τρόπον ώστε τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα να περιληφθούν στο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε, επίσης, πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα, μεταξύ αυτών και τα λεγόμενα «διαρθρωτικά», όπως και άλλα που συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από το κείμενο της δανειακής σύμβασης του περασμένου Φεβρουαρίου που είναι γνωστή ως «δεύτερο Μνημόνιο».

Το «αγκάθι» με τα εργασιακά
Μεγάλο «αγκάθι» της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών, αλλά και εν γένει της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας, αποτελεί η εκκρεμότητα με τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά (αποζημιώσεις απόλυσης, ωριμάσεις, κ.λ.π.) που δεν βρίσκουν σύμφωνους τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων και με μεγαλύτερη ένταση η πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και άρα δεν πρέπει να προωθηθούν για από κοινού ψήφιση με τα δημοσιονομικά, τα οποία ήταν γνωστό πριν από τις εκλογές ότι θα έπρεπε να ληφθούν και τα είχαν υπόψη τους όταν έλαβαν την απόφαση να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης