Αδειάζει τον Παπακωνσταντίνου ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Αδειάζει τον Παπακωνσταντίνου ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ότι ο Ι.Διώτης, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, είχε λάβει ατύπως από τον Γ.Παπακωνσταντίνου «κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του»

Άστατος ο καιρός
Αδειάζει τον Παπακωνσταντίνου ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ
Απολύτως εκτεθειμένος είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας με τους 2.000 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, μετά την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι:

* Η λίστα δόθηκε στο ΣΔΟΕ με καθυστέρηση. «Την παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στο νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ», γράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Κλείσιμο
* Κατά τον κ. Βενιζέλο, «η δημόσια συζήτηση τείνει να εκθέσει τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων»

* Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε παραδώσει ατύπως στον κ. Διώτη κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του». Άρα, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε επιλεκτικά στο ΣΔΟΕ μέρος της λίστας και απέκρυψε το γεγονός ότι ο πλήρης κατάλογος είχε φτάσει νομίμως στην υπηρεσία του από τις γαλλικές αρχές, άρα μπορούσε να αξιοποιηθεί για περαιτέρω έλεγχο των καταθετών και να δημοσιοποιηθεί.
 
«Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων», υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος διαδέχθηκε ως υπουργός Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτει πως τον Αύγουστο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης -με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία- τον είχε ενημερώσει «ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί».
 
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επέλεξε να απομονώσει συγκεκριμένα στοιχεία από τον επίσημο κατάλογο που είχε λάβει από την γαλλική πλευρά αλλά και για ποιο λόγο απέκρυψε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και το Σώμα Δίωξης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της επίσημη λίστα και όχι «κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία».
 
Για να αιτιολογήσει την απόφαση να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα αποσπασματικά στοιχεία που είχαν παραδοθεί στο ΣΔΟΕ από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Κατά τη νομική του εκτίμηση (σσ. εννοεί του κ. Διώτη), τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου».
 
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της «λίστας» Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα:
 
Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.
Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό.
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης