Όλα τα ακίνητα του Καρούζου

Όλα τα ακίνητα του Καρούζου

Αποκλειστικά στο protothema.gr όλα τα «φιλέτα» του ομίλου σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο, Κεφαλονιά

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Νεπάλ
Όλα τα ακίνητα του Καρούζου
Ακίνητα -φιλέτα στις πιο ακριβοπληρωμένες περιοχές της Αττικής, της Πάτρας, της Αράχωβας ακόμη και της Κεφαλονιάς (σ.σ το σχετικό συμβόλαιο έγινε από την κ. Ρεβέκκα Σκαφτούρα), χρυσά συμβόλαια με την αφρόκρεμα του εμπορίου  αλλά και εικονικές  μεταβιβάσεις ώστε να μην εμφανίζεται ο πραγματικός αγοραστής, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- η μακριά λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constraction).

Κερασάκι στην τούρτα αποτελούν, οι πολεοδομικές παραβάσεις, που με το παράθυρο των ημιυπαίθριων αυγάτιζαν τα τετραγωνικά των υπό εκμετάλλευση ακινήτων (περιλαμβάνονται ημιυπαίθριοι άνω των 600 τ.μ) και φυσικά η επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων από τις πολεοδομίες που (μάλλον) ουδέποτε πληρώθηκαν.
  
Στις είκοσι σελίδες Α3 των (εμφανών) περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»  περιλαμβάνονται 210 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δις. ευρώ ενώ το 1 εκ. ευρώ προσεγγίζουν τα μηναία μισθώματα του ομίλου.

Κλείσιμο
Πρόκειται για συμβόλαια με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εστιατόρια και τράπεζες (ΑΒ Βασιλόπουλος, Media Markt, Ιntersport, Fridays, Zara, Saturn, Attika Bank κ.α) που εικάζεται ότι συνάφθηκαν σε εποχές υψηλής ζήτησης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μίσθωμα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Saturn στη Λ. Μαραθώνος και στο Σταθμό Λαρίσης αντίστοιχα εμφανίζεται  σε 119.380 ευρώ και 99.388 ευρώ ενώ 70.000 εμφανίζεται να καταβάλλει στην Πάτρα η Media Markt. Άγνωστο προς το παρόν παραμένει ποια από τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, λόγω κατασχέσεων και δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Karouzos Real Estate» ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, είχε συνάψει δάνεια με όλες τις ελληνικές τράπεζες που εμφανιζόταν να αποπληρώνει  από τα μισθώματα των ακινήτων της. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση στην αγορά ακινήτων οι πιέσεις προς την εταιρεία έγιναν αφόρητες και η ζήτηση στα μισθώματα έπεσε κατακόρυφα. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι σχετικές οφειλές (δάνεια, οφειλές προς το δημόσιο, το ΙΚΑ και προμηθευτές) ανέρχονται συνολικά σε 476 εκ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων είχε κλονίσει από το 2008 τον όμιλο Καρούζου, η εταιρεία είχε προβεί στην αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων υπολογίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε περίοδο κρίσης και μη.

Από τις προβλέψεις της πάντως προκύπτει ότι… έβαζε τον πήχη πολύ ψηλά (η διαφορά εν καιρώ κρίσης και χωρίς οικονομική κρίση είναι περίπου 200 εκ. ευρώ),ακόμη και σε συνθήκες κατάρρευσης της κτηματαγοράς! 

Η πλήρης λίστα που έχει στην κατοχή του το protothema.gr συντάχθηκε από την εταιρεία σε ανύποπτο χρόνο για αυτό και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια του συντάκτη της, από τα οποία προκύπτει η μεθοδολογία και οι τακτικές που ακολουθούσε ο όμιλος Καρούζου στις συναλλαγές του.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αγορά τεσσάρων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 2.764 τ.μ στην Αράχωβα (θέση Καλανάκι). Όπως σημειώνεται στις παρατηρήσεις της λίστας «τα οικόπεδα εικονικά μεταβιβάστηκαν στον κύριο Κ. καθώς τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον όμιλο Καρούζο». Υπενθυμίζεται ότι σε κοντινή περιοχή (θέση Λεγγέρισος ) αγόρασε προ ολίγων ετών πολυτελή κατοικία ο πρόεδρος της Βουλής και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζου κύριος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.


Σε άλλη περίπτωση στην περιοχή της Αχαίας (θέση Λιάλιου Μπεγουλάκι) αποκαλύπτεται ότι «με παραπλανητικό τρόπο εικονικά έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προσυμφώνου και διεκδικείται η υπογραφή οριστικού συμβολαίου» για την αγορά οικοπέδου 25.974 τ.μ.  Με εξίσου «παραπλανητικό τρόπο έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία παροχής συμβούλων, διαμέρισα στην περιοχή της Γλυφάδας χωρίς να έχει καταβληθεί το τίμημα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις για οικόπεδο 5.200 τ.μ. στην Κεφαλλονιά που αγοράστηκαν απο την πρώην σύζυγο του κυρίου Καρούζου κυρία Ρεββέκα Σκαφτούρα. Επειδή προφανώς όταν συντάχτηκε η λίστα η διένεξη μεταξύ του ζευγαριού είχε ξεκνήσει για το επίμαχο οικόπεδο η αναφορά είναι ότι διεκδικείται ή ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων καθώς το τίμημα έχει καταβληθεί με χρήματα του ομίλου.

Αποβλέποντας στις μεγάλες υπεραξίες, ο όμιλος Καρούζου αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή του Ηρακλείου σε υπό ένταξη περιοχές στο σχέδιο πόλης ενώ συνεργασία εμφανίζεται να έχει συνάψει με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στα Χανιά για την μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου 47.000 τ.μ στον κόμβο Μουρνιών. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης