Δωρεάν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα

Δωρεάν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα

Μετά τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τους επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε η δωρεάν παραχώρηση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις 400 αρμάτων μάχης Abrams και 700 ερπυστριοφόρων οχημάτων M113 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού

Δωρεάν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα
Σχέδιο "Μάρσαλ" για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιμέναμε, στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες μας προέκυψε.

Οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης προσφέρουν δωρεάν στην Ελλάδα σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Πρόκειται για 400 άρματα μάχης τύπου Abrams και ακόμη 700 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113. Το υλικό αυτό θα δοθεί από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού είτε πρόκειται για άρματα που αποσύρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από πολιτικής και διπλωματικής απόψεως πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα που προσφέρονται στην Ελλάδα για τη συνδρομή που προσέφεραν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην υπόθεση της Λιβύης αλλά και στην προστασία των θαλασσίων οδών και της διεθνούς ναυσιπλοϊας από τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη δράση των Σομαλών πειρατών.
Κλείσιμο



Η προσφορά της σημαντικής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα έγινε γνωστή μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Λίον Πανέτα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος με τον αρχηγό του αμερικανικού μεικτού επιτελείου στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.

Εις ό,τι αφορά τα άρματα Abrams και τα ερπυστριοφόρα οχήματα Μ113 ένα κρίσιμο θέμα που μένει να διασαφηνιστεί είναι το ποιος θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι Έλληνες αξιωματικοί και συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου χαρακτηρίζουν "οικονομικό ανώφελο να μεταφερθούν τα στρατιωτικά οχήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με έξοδα της Ελλάδος".
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να εντοπιστούν εφοπλιστές που θα δηλώσουν πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος μεταφοράς των 1100 αρμάτων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα.

"Μου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη κι εγώ με τη σειρά μου του επεσήμανα ότι το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας το οποίο παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Πανέτα στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε στους δημοσιογράφους τη διαβεβαίωση του κ. Πανέτα ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν "αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης