PROTOTHEMA

Πολιτική

H πρώτη επιστροφή περιουσίας

Η Τουρκία επιστρέφει ακίνητα της ελληνικής ομογένειας

Η Τουρκία επιστρέφει ακίνητα της ελληνικής ομογένειας

Επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γαλατά στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος

Την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γαλατά στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

«Την 22α Μαρτίου 2012, συνετελέσθει η πρώτη επιστροφή περιουσίας στα πλαίσια του νόμου που ετέθη σε εφαρμογή την 27η Αυγούστου 2011» αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού. «Με την τροποποίηση του νόμου περί ιδρυμάτων λύθηκε ένα από μακρού εκκρεμές ζήτημα που αφορά την ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων των μειονοτήτων», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι μέσα στα πλαίσια του νόμου αυτού ή Συνέλευση των Ευαγών ιδρυμάτων πήρε την απόφαση να επιστρέψει την Ελληνική Σχολή Γαλατά στο ομώνυμο ίδρυμα. Η απόφαση πάρθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2012 και συνακόλουθα ο τίτλος ιδιοκτησίας του ηλικίας 126 ετών σχολικού κτιρίου επεστράφη στο ίδρυμα την 22η Μαρτίου 2012» λέει η ανακοίνωση.

«Η λύση του προβλήματος που εκκρεμεί από το 1936 συνιστά σημαντικό βήμα στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας», τονίζει η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού.

Εν τω μεταξύ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Φανάρι ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές».

«Είναι καλύτερες οι συνθήκες για το Πατριαρχείο μας και για την Ομογένεια και για όλες τις μειονότητες εδώ. Χάρις εις την τολμηρά ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα», είπε ακόμα ο Πατριάρχης.

Η επιστροφή του κτιρίου της Σχολής του Γαλατά θεωρείται στο Φανάρι συμβολική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη έμπρακτη επιστροφή σημαντικής περιουσίας, αλλά και διότι βρίσκεται δίπλα τους τρεις ιστορικούς ναούς του Γαλατά που έχουν καταλάβει οι λεγόμενοι Τουρκοχριστιανοί, της οικογενείας του ΠΑΠΑΕΥΤΙΜ. «Εκεί στο Γαλατά είναι και οι τρεις Εκκλησίες κατειλημμένες από τον εξωμότη παπά-Ευτύμ, τις οποίες βέβαια διεκδικούμε και αρχίζουμε τώρα ένα συγκεκριμένο αγώνα για να τις επανακτήσουμε», είπε ο Πατριάρχης στον πρώην πρωθυπουργό.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Τα ολίγα νομικά κωλύματα που υπολείπονται για την επαναλειτουργία της Χάλκης θα επιλυθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους», είπε στην ίδια για συνομιλία του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Φανάρι.

Απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί σε εκδήλωση που οργανώνει στο κτίριο της Σχολής Γαλατά η Ένωση Αλληλεγγύης των Ρωμαίικων Ιδρυμάτων, με ομιλητή τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλεβιζάτο.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Καλά νέα 225/03/201209:53

@ Μακελάρης Τουλούζη, συμμερίζομαι τα αισθήματά σου για την απώλεια της γης των πατέρων μας, τα θύματα των διωγμών, την καταστροφή του πολιτισμού μας (κυριολεκτώ γιατί είμαι 100% προσφυγικής καταγωγής). Κρατώ την επαφή με τη γη, επισκεπτόμενος τα ιερά χώματα δύο φορές κάθε χρόνο (παίρνω πάντα χώμα για τους τάφους των παπούδων και των γιαγιάδων). Κρατώ τα έθιμα, τα φαγητά, τους χορούς, το τραγούδι, μεταφέρω την αγάπη και τις μνήμες στην επόμενη γενιά. Όμως συνεχίζω, βλέπω μπροστά, βλέπω τον ελληνισμό στην Τουρκία, θέλω την προστασία των δικαιωμάτων του και ελπίζω να αναγεννηθεί σύντομα τουλάχιστον στην Πόλη και στη Σμύρνη. Εκφράζουμε διαφορετικές οπτικές. Δεν συμφωνώ με τα απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια σε βάρος του Πατριάρχη και των Ρωμιών της Πόλης. Χρόνια πολλά σε όλους.

Απάντηση
@ Ελένη - Κωνσταντινούπολη25/03/201208:13

Καταρχήν κ. Ελένη πρέπει να μας διευκρινήσεις πως εννοείς εσύ το μέλλον σου .Γιατί ένα μέλλον σαν και το δικό σου με τον Τουρκαλά πάνω από το κεφάλι σου και μέσα στο σπίτι σου εμείς εδώ στην Ελλάδα το πιάσαμε από το αυτί και το πετάξαμε στον βόθρο της Ιστορίας πριν από πολλά πολλά χρόνια σαν σήμερα .Περισσότερες είναι οι φορές που σηκώθηκα από εκείνες που έπεσα, έτσι νοούμε εμείς εδώ το μέλλον. Pamela Landy

Απάντηση
Νεόφυτος25/03/201202:31

12 χρόνια μες τα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) σαυτό το μάθημα της Ιστορίας 2 πράγματα μας μάθανε!(1). Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ. (2). ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙΣ. Απ' ότι φαίνεται, τίποτα απολύτως δεν μάθαμε... Παντελώς άχρηστοι... Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, αν αυτό το νέο το βλέπουμε σαν καλό! Τι να πώ... Περαστικά μας

Απάντηση
Ελένη - Κωνσταντινούπολη24/03/201223:53

Εδώ έχουμε μέλλον. Εσείς εκεί έχετε μέλλον; αυτό είναι το Θέμα! Την καληνύχτα μου απο την Κων/πολη και χρόνια πολλά στην Ελλάδα!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία