“Θα ασκώ τα καθήκοντά μου αδιάφορα με το ποιος θίγεται ή με βρίζει”…

“Θα ασκώ τα καθήκοντά μου αδιάφορα με το ποιος θίγεται ή με βρίζει”…

«Δεν ανέφερα καν την λέξη βουλευτής, έκανα τη δουλειά μου», λέει ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

"I will perform my duties regardless of who is hurt"
Ηχηρή απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση που έχει δεχθεί από το ζεύγος Ντόρας Μπακογιάννη – Ισίδωρου Κούβελου για την υπόθεση του εμβάσματος ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο εξωτερικό έρχεται από τον επικεφαλής της Αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι ο έλεγχος δεν έδειχνε “εγκληματική προέλευση των χρημάτων” και επισημαίνει ότι δεν είχε καν χρησιμοποιήσει τη λέξη “βουλευτής”. Προσθέτει δε με εμφατικό τρόπο ότι τα καθήκοντά του “θα συνεχίσω να τα θα συνεχίσω να τα εκτελώ έντιμα, αμερόληπτα και απροκατάληπτα, αδιάφορα με το ποιόν θίγει ή ποιόν ωφελεί η εφαρμογή των νομίμων και άσχετα με το αν κάποιος υβρίζει ή όχι”.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Π. Νικολούδης μετά τα όσα έγιναν με αποκάλυψη του ονόματος του Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ως το πρόσωπο εκείνο που «έβγαλε» από την χώρα χρήματα.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες απέστειλε σήμερα την αναφορά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για τον αν θα κινηθεί η ποινική διαδικασία εις βάρος του κ. Νικολούδη (διαβάστε περισσότερα εδώ
)

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Νικολούδη έχει ως εξής:

«Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε από δήλωσή μου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 21-2-2012, επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα: Στην παραπάνω Επιτροπή δεν έκανα καταγγελία και αυτό φαίνεται και από τις ηθελημένα γενικές διατυπώσεις μου. Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση μέλους της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής και υπεραμυνόμενος του πολιτικού κόσμου της χώρας, τόνισα ότι “..αυτοί που υπάγονται στην ευρύτερη έννοια του όρου αυτού, δεν είναι η πλέον διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα..” .

Ανέφερα παραπέρα, ότι από τους ελέγχους που διενήργησε η Αρχή και αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα δεν εντοπίσθηκε εγκληματική δραστηριότητα που να εμπίπτει στη σχετική με το “Ξέπλυμα Χρήματος” νομοθεσία. Στη μοναδική περίπτωση κατά την οποία διαπιστώθηκε, ότι ένας ή μία είχε μεταφέρει ένα εκατομμύριο στο εξωτερικό, ο έλεγχος δεν έδειξε εγκληματική προέλευση των χρημάτων. Στο ζήτημα αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει το αν η συναλλαγή έγινε το Μάιο, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν ανέφερα καν την λέξη “βουλευτής”. Πολύ περισσότερο δεν ανέφερα κανένα όνομα ούτε ενώπιον της Επιτροπής, ούτε αργότερα ποτέ και σε κανέναν. Αυτό το τονίζω κατηγορηματικά. Το αν επελήφθη άλλη αρμόδια Αρχή και έκανε έρευνα στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, αυτό ήταν κάτι που ούτε το αποφάσισα, ούτε να το αποτρέψω μπορούσα, ούτε και με αφορά.Σημειώνω τέλος, ότι τα καθήκοντά μου ως Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, θα συνεχίσω να τα εκτελώ έντιμα, αμερόληπτα και απροκατάληπτα, αδιάφορα με το ποιόν θίγει ή ποιόν ωφελεί η εφαρμογή των νομίμων και άσχετα με το αν κάποιος υβρίζει ή όχι».

Όλα αυτά όταν η κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει “άναυδη” την επίθεση Μπακογιάννη – Κούβελου στον επικεφαλής της Αρχής και όταν ορκωτοί ελεγκτές ξεσκονίζουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μπακογιάννη – Κούβελου (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης