Χωρίς ΑΣΕΠ 55.000 προσλήψεις σε ΜΚΟ!

Χωρίς ΑΣΕΠ 55.000 προσλήψεις σε ΜΚΟ!

Στην παραδοχή ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στις 55.000 προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν μέσω ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας»

Χωρίς ΑΣΕΠ 55.000 προσλήψεις σε ΜΚΟ!
Στην παραδοχή ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στις 55.000 προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν μέσω ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» το οποίο ξεκινά τον Σεπτέμβριο, προχώρησε ο κ. Γιώργος Βέης, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Αναλυτικά, ο κ. Βέης μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είπε ότι ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απευθύνθηκε στον ίδιο προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε οι προσλήψεις να περνούν μέσα από τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι προκηρύξεις του προγράμματος έχουν ήδη καταρτιστεί  «η διαδικασία ήδη έχει προδιαγραφεί, τα γεγονότα είναι τετελεσμένα και ο ΑΣΕΠ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο». Στην ουσία δηλαδή ο κ. Βέης εξήγησε ότι οι 55.000 προσλήψεις δεν θα περάσουν από τον ΑΣΕΠ και θα ισχύουν τα κριτήρια που θα θέτουν οι επιλεγμένες ΜΚΟ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «Είμαστε πολύ διστακτικοί, το έχω πει στον κ. Κουτρουμάνη. Σε ορισμένες περιφέρειες έχουν επιλεγεί ΜΚΟ. Εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη με την επιλογή αυτών, δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε σε αυτά τα θέματα. Του είπα ότι για να κάνουμε έλεγχο των προκηρύξεων πρέπει να αλλάξουμε την προκήρυξη. Μου είχε πεί ότι θα το κάνει αλλά μετά αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Εάν κάνουμε πραγματικό έλεγχο στις προκηρύξεις θα πρέπει να αλλάξει η όλη διαδικασία».
Κλείσιμο

Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού είχε υπογραφεί επι θητείας της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο υπουργείο Απασχόλησης και η διαδικασία υλοποίησης έχει ως εξής: Κάθε Δήμος υπογράφει μετα από σχετικό διαγωνισμό μνημόνιο συνεργασίας με ΜΚΟ.

Η επιλεγμένη ΜΚΟ θα προχωρά σε  προσλήψεις ενώ οι προσληφθέντες θα απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πέντε μήνες, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων ανέρχονται σε 625 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ενώ το ποσό για την ασφάλιση των εργαζομένων θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. Επιπροσθέτως, στο ταμείο των ΜΚΟ θα μπαίνει το 5% από τον μισθό κάθε προσληφθέντα.

Πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καταγγελθεί τόσο από την ΝΔ όσο και από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι καταγγέλλουν «αδιαφανείς» διαδικασίες και «πελατειακή λογική».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης