Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Εξέδωσε Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Εξέδωσε Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα - Τούρκος υπουργός Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στη Μεσόγειο - Δείτε την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία - Τηλεφωνική επικοινωνία  Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

oruc-reis-artghrou
Χωρίς τέλος είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.  

Η αγγελία προς ναυτιλλομένους εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο Α (γεωγραφικό μήκος 027-59-02 00Ε) από το οποίο ορίστηκε η τμηματική οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μέχρι τον 30ο μεσημβρινό.

Με απλά λόγια οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες που ξεκινούν από την περιοχή νότια της Ρόδου ακριβώς δίπλα στο σημείο Α που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το Oruc Reis απέπλευσε τα ξημερώματα και πλέει ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από δύο βοηθητικά σκάφη και πολεμικά πλοία. Το πλοίο πλέει με κατεύθυνση προς Νότο και ταχύτητα 6 μιλίων. 

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία 
perioxi

Κλείσιμο
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι σήμερα στις 12.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
toyrkia_naftex

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου μας συμφέρει

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, δήλωσε ότι: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο.

Eκπρόσωπος Ερντογάν: Η Αθήνα τα τίναξε όλα στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο

Μιλώντας στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Tα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πυκνώνουν , τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξαναστείλει ερευνητικά πλοία για σεισμικές έρευνες, δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών μονάδων.

Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου και μάλιστα έχουν εκδόσει και σχετική Navtex. Δεν είναι ωστόσο η συγκεκριμένη αγγελία προς ναυτιλλομένους που ανησυχεί τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο η μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Από ελληνικής πλευράς επίσης έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάσταση θυμίζει ένα περίεργο deja vus, αφού είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες που ο ελληνικός στόλος αναπτύσσεται στο Αιγαίο θέλοντας να προλάβει πιθανή προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων. Την προηγούμενη φορά, μετά την τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, κινητοποιήθηκε το σύνολο του ελληνικού στόλου, παράλληλα με την διπλωματική κινητοποίηση από «λυτούς και δεμένους» που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση να αναστείλει τις ερευνητικές εργασίες εν όψει της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου με αιχμή τις διερευνητικές συνομιλίες.

Η συνομολόγηση τμηματικής συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος έχει ξαναβγάλει στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία. Είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην σκακιέρα ούτε και μπορεί να προβλεφθεί εύκολα αν η Άγκυρα θα πειστεί να αυτοσυγκρατηθεί από παραινέσεις ισχυρών δυνάμεων όπως η Γερμανία που ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα εκδηλωθούν ούτε και μπορεί να προεξοφληθεί ακόμη και αν επιθυμούν να εμπλακούν εκ νέου σε μια δυνητική, δεύτερη, ελληνοτουρκική κρίση μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ρόδου δεκάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η περίπλοκη κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έκλεισε για κάποιες ώρες τον πομπό του, κίνηση που -εφ' όσον επαναληφθεί σε συνδυασμό με απόφαση για απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας- σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να είναι γνωστό ποια είναι η ακριβής θέση του σεισμογραφικού πλοίου.


Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ «ξύπνησε» τη Βέροια

Πανδημία στην Τουρκία: 15 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 5.844 συνολικά οι νεκροί

Σε επιφυλακή όλη νύχτα το πολεμικό ναυτικό, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης