Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για έκζεμα

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για έκζεμα

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά 54% τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος σε εφήβους

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για έκζεμα
Τις ευεργετικές επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού αποκαλύπτει νέα έρευνα του King’s College με έδρα το Λονδίνο. 

Η έρευνα, έδειξε ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά 54% τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος σε εφήβους. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από τη γέννησή τους. Το μητρικό γάλα παρέχει στα μωρά θρεπτικές ουσίες και ενέργεια, τα προστατεύει από μολύνσεις και βοηθά στην πρόληψη των αλλεργιών. 

Ωστόσο, πολλές μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού τους. 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα για τα οφέλη του μητρικού γάλατος και τα προγράμματα στήριξης του μητρικού θηλασμού δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν ανατραφεί με αυτόν τον τρόπο έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα ως έφηβοι. 
Κλείσιμο

Σε άρθρο τους στο περιοδικό Jama Pediatrics, οι ερευνητές εξηγούν ότι η μελέτη τους ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 στη Λευκορωσία. Εκεί επελέγησαν 31 μαιευτήρια και μια εξωτερική κλινική που συνδέεται με νοσοκομείο. Οι μητέρες είχαν τη δυνατότητα είτε να μετέχουν σε προγράμματα μητρικού θηλασμού, είτε όχι. 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, με στόχο να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο των προγραμμάτων θηλασμού στην υγεία τους και ιδιαίτερα στη λειτουργία των πνευμόνων, το άσθμα και το έκζεμα. Η μελέτη έγινε με ερωτηματολόγιο αλλά και με εξέταση των παιδιών. 

Μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία των παιδιών

Τα αποτελέσματα, που συγκεντρώθηκαν από 13.557 παιδιά ηλικίας 16 ετών έδειξαν ότι το 0,3% όσων οι μητέρες παρακολούθησαν μητρικό θηλασμό είχαν ενδείξεις από έκζεμα, έναντι 0,7% που οι μητέρες δεν είχαν τέτοιου είδους αντιμετώπιση. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρχαν περισσότερα οφέλη για παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για περισσότερους από τρεις μήνες. 

Οι συντάκτες της μελέτης πάντως επισημαίνουν ότι στη Λευκορωσία, η εμφάνιση εκζέματος είναι λιγότερο συχνή απ’ ότι στην δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική,  γεγονός που σημαίνει ότι τα οφέλη από το μητρικό θηλασμό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα. 

Πάντως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη δίνει έμφαση στα οφέλη του θηλασμού, αλλά δεν θα πρέπει να δαιμονοποιηθούν οι γυναίκες που δεν ακολουθούν αυτήν την πρακτική. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της μελέτης δείχνει ότι το μητρικό γάλα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία των παιδιών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης