Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες

Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες

Πλησιάζουμε στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και οι νέοι φοιτητές είναι προ των πυλών των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα παιδιά που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία για πρώτη φορά θα πρέπει να διαχειριστούν μακριά από την οικογενειακή εστία;

Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες
Η μετάβαση ενός νέου σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η απομάκρυνση από το σπίτι του και η μελλοντική φοιτητική ζωή του αποτελούν μεν μια συναρπαστική καινούρια εμπειρία, μια ιδιαίτερη στιγμή που δημιουργεί στην πλειονότητα ευτυχία, αλλά παράλληλα για κάποιους αποτελεί και μια σημαντική πηγή άγχους.

Ευτυχία γιατί αυτονομείται μακριά από τη γονική επιρροή και εξάρτηση και οδηγείται ομαλά στην ενηλικίωσή του, αλλά και άγχος γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά θα βιώσουν ανασφάλεια, προβλήματα προσαρμογής, αισθήματα ματαιότητας, ίσως και κατάθλιψη. Και αυτό γιατί αρκετές φορές το περιβάλλον τους (ιδίως οι γονείς τους) δεν χειρίστηκε σωστά τη σταδιακή απομάκρυνση των παιδιών αυτών από την επιρροή του και γιατί τα ίδια τα παιδιά δεν έμαθαν στα προηγούμενα σχολικά χρόνια να αντιδρούν γενικά σε προβληματικές καταστάσεις - στη πίεση, π.χ., των συνομηλίκων τους, να αντιμετωπίζουν με σθένος γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους κ.λπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, απλά δεν έμαθαν να τα βγάζουν πέρα μόνα τους.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια παιδιά που βιώνουν υπαρκτές δύσκολες καταστάσεις, όπως προβλήματα υγείας, τα οποία καλούνται τώρα για πρώτη φορά να τα αντιμετωπίσουν μακριά από το προστατευτικό δίχτυ της οικογένειάς τους.

Κλείσιμο
Τι συμβαίνει, λοιπόν, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός νέου φοιτητή που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια και ήρθε η ώρα να φύγει για πρώτη φορά από το σπίτι του;

Αυτά τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και προκλήσεις: λήψη φαρμάκων, συχνές ιατρικές επισκέψεις - εξετάσεις, σχολικές απουσίες, προβλήματα απομόνωσης, πιθανόν και σχολικό εκφοβισμό. Τα προβλήματα αυτά -ιδίως τα ιατρικά- αποτελούν έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο παράγοντα και για τα ίδια, αλλά και για τις οικογένειές τους που τώρα -ίσως για πρώτη φορά- καλούνται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη ή χώρα. Γι’ αυτό καλό είναι να λάβουν υπόψη τους μερικές χρήσιμες οδηγίες:

■ Να γνωρίζουν την ακριβή διάγνωση της πάθησής τους έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώσουν τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο της πόλης όπου θα φοιτήσουν και να παρέχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση γύρω από τα θέματα της υγείας τους.

■ Να γνωρίζουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και γιατί την παίρνουν, καθώς και τι σκευάσματα υπάρχουν διαθέσιμα σε περίπτωση που τελειώσουν τα δικά τους.

■ Να γνωρίζουν εάν έχουν αλλεργίες σε κάποιες ουσίες, τρόφιμα κ.λπ.

■ Για επείγουσες ανάγκες, να έχουν πάντα μαζί τους μια σύντομη περίληψη του ιατρικού ιστορικού τους, είτε χειρόγραφα είτε σε ένα φλασάκι, για να το μεταφέρουν και να το επιδεικνύουν εύκολα.

■ Να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη μετακίνησή τους σε άλλη πόλη/χώρα και να ζητήσουν τις γενικές συμβουλές του, καθώς και μια ιατρική γνωμάτευση για να τη δείξουν στον γιατρό που πρέπει να αναζητήσουν στον νέο τους προορισμό.

■ Οταν μετακομίσουν στην εστία τους είναι αναγκαίο να έρθουν σε επαφή με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) της σχολής τους ή κάτι αντίστοιχο, που στόχο έχει να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα γενικά, αλλά και να αποκτήσουν μια γνωριμία. Επίσης, καλό είναι για να είναι πιο ασφαλή απ' όλες τις απόψεις να προσκομίσουν βεβαίωση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της περιοχής τους -ή της χώρας τους- που θα τεκμηριώνει την πάθησή τους.

■ Να είναι πάντα έτοιμα για μια επείγουσα κατάσταση. Να ενημερώσουν τον φίλο, τον συγκάτοικο ή τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (αν υπάρχει στην πόλη τους) για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν και με ποιον να έρθουν σε επαφή εάν αρρωστήσουν. 

■ Να μην ξεχνούν να αθλούνται. Είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία τους.

■ Παράλληλα, όσο και εάν οι πίτσες είναι σκέτη πρόκληση, να προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και ισορροπημένα. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα να προτιμούν ένα φρούτο, έναν χυμό και να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά.

■ Αν και είναι δύσκολο, να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες, γιατί ο καλός ύπνος επηρεάζει θετικά και την υγεία μας.

■ Η μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι για όλους τους νέους ανθρώπους μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής τους. Κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια να ελέγχουν τακτικά την υγεία τους, θα απολαύσουν τη φοιτητική ζωή τους και θα βιώσουν μοναδικές εμπειρίες.

■ Και μία τελευταία υποσημείωση για τις μαμάδες. Γνωρίζω πώς αισθάνεστε, αλλά χαρίστε στα παιδιά σας το αυτονόητο δικαίωμα, ψύχραιμα και με θετική ενέργεια, να αυτονομηθούν και να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Ηρθε η ώρα!

Καλή αρχή! 

Της Χαράς Καραμήτσου 
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.) 
charakaramitsou@ath.forthnet.gr 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης