Κάλλια Ελευθεριάδου: Μια συγγραφέας “ταΐζει” τα παιδιά μας γνώση και φαντασία!

Κάλλια Ελευθεριάδου: Μια συγγραφέας “ταΐζει” τα παιδιά μας γνώση και φαντασία!

Το βιβλίο της Κάλλιας Ελευθεριάδου “Η σούπα του λαγού” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελευθεριάδη

 Κάλλια Ελευθεριάδου: Μια συγγραφέας “ταΐζει” τα παιδιά μας γνώση και φαντασία!
Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μου ένα παιδικό βιβλίο, δεν μπορώ να πω αν είναι καλό. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η ανόθευτη φαντασία μου μπήκε σε στενάχωρα καλούπια χάνοντας κάθε αίσθηση παιδικής “μυρωδιάς”. Σχεδόν ανίκανη να “μυριστώ” ένα καλό παιδικό βιβλίο εναποθέτω λοιπόν τις σελίδες του στα μικροσκοπικά χέρια των παιδιών μου και στην πελώρια κρίση τους. Έτσι, έπραξα και με τη “Σούπα του λαγού”. Την άφησα κάποιο βράδυ στα πόδια του επτάχρονου γιου μου και στο συλλαβισμό της εξάχρονης κόρης μου. Εγώ, σε θέση ακροατή. Εκείνα, σε θέση αφηγητή. “Αυτό το βιβλίο, μαμά, είναι φανταστικό! Είδες πόσο σημαντικό πράγμα είναι η φιλιά; Να πάρουμε ένα και για τον φίλο μου το Σκεύο και να του το δώσουμε! Κι όταν θα μεγαλώσουμε, αν χαθούμε, μια μέρα θα διαβάσουμε αυτό το βιβλίο κι έτσι θα βρεθούμε ξανά!”, είπε ο γιος μου στο φινάλε της σουπίτσας για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως η κόρη μου: “Αυτό το βιβλίο μας έμαθε πως όσο ψηλά κι αν φτάσουμε, όσο μακριά κι αν πάμε, όσα πολλά λεφτά κι αν έχουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τους πρώτους μας φίλους. Γιατί αυτοί μας αγαπούσαν και χωρίς τίποτα. Ε, μαμά;”. Σιωπή. Κι ύστερα αγκαλιές και φιλιά και πολλά εύηχα “ευχαριστώ”. Ευχαριστώ στα παιδιά μου που μου θύμισαν τι στ' αλήθεια είναι η φιλία. Ευχαριστώ που η υπομονή και επιμονή έγινε παιδικό ανάγνωσμα. Και πάνω απ' όλα ευχαριστώ την Κάλλια που αφουγκράστηκε τόσο καλά τις ασύλληπτες δυνάμεις της παιδικής σκέψης κάνοντάς με να αισθανθώ και πάλι παιδί...          

Μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο “Η σούπα του λαγού”. Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Σε αντίθεση με το πρώτο μου παραμύθι «Ο μικρός νοσταλγός» το οποίο αντλεί την έμπνευσή του απ’ την σύγχρονη πραγματικότητα, με θέμα τον εθισμό των παιδιών στην εικόνα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, «Η σούπα του λαγού» εμπνέεται από το άλμπουμ των αναμνήσεών μου, την αγάπη μου για τα ταξίδια και την φύση καθώς και τις εμπειρίες μου, ως φίλη, μητέρα και ελεύθερου επαγγελματία.


Πέρα από την αξία της φιλίας στο βιβλίο σας αναδεικνύονται περίτρανα οι αξίες της υπομονής και της επιμονής. Πως μπορούμε να τις διδάξουμε στα παιδιά σας;

Κλείσιμο
Είναι αλήθεια, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, πως στο παραμύθι αυτό αναδεικνύονται εξίσου οι ιδιότητες της υπομονής και της επιμονής που πρέπει να διακρίνει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να μην μένει στατικός σε μια ορισμένη κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση αλλά πάντοτε να διψάει για το καλύτερο, για το ανώτερο, για κάτι που στα μάτια των πολλών φαντάζει απρόσιτο και ακατόρθωτο. Ο λαγός της ιστορίας μου λοιπόν έβαλε στόχο να φτιάξει μια σούπα που παρόμοια δεν είχαν φτιάξει άλλοι πριν απ’ αυτόν. Αυτός ο στόχος δεν άργησε να πραγματωθεί γιατί χώρια από την ευφυΐα και την πρωτοτυπία με την οποία ήταν προικισμένος διέθετε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα υπομονής και καρτερικότητας που τον εξώθησαν στο να προσεγγίσει τον τελικό του σκοπό. Το αποτέλεσμα όμως της προσπάθειάς του δε θα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που να το θαυμάζει ο κόσμος αν με την πρώτη αναποδιά τα είχε παρατήσει, αν δεν είχε σταματήσει να δοκιμάζει τη σούπα του και κάθε φορά να βελτιώνει την γεύση της και δεν αν δε διέθετε ζωηρή αυτοπεποίθηση.

Η διδασκαλία τέτοιων αξιών στα παιδιά μας θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερη και ιδιαίτερα διασκεδαστική μέσα από εικονογραφημένα παραμύθια που τις προβάλουν αυθόρμητα χωρίς ίχνος διδακτισμού. Βέβαια πώς το παιδί θα μπορούσε να καταλάβει την αξία και την σημασία της φιλίας ή ακόμα της υπομονής και της επιμονής αν βλέπει τους γονείς του να ζουν στο άγχος, την ταχύτητα και την ανυπομονησία; Μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη διδασκαλία είναι το ζωντανό παράδειγμα.

Παρότι κατάγεστε από εκδοτική οικογένεια, η ενασχόλησή μας με την συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Γιατί αργήσατε τόσο και για ποιο λόγο αποφασίσατε να γράφετε βιβλία για παιδιά;
Οπωσδήποτε το να ανήκεις σε οικογένεια με πλούσια συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα είναι μια βαριά ευθύνη στην οποία είναι δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς γιατί απαιτείται αρκετή γνώση, επιστημονική κατάρτιση και μακροχρόνια άσκηση στο editing. Επομένως, η ενασχόλησή μου με την συγγραφή ήρθε την ώρα που έπρεπε και συγκεκριμένα όταν άρχισα να αφουγκράζομαι τον κόσμο της παιδικής σκέψης συντροφιά με την κόρη μου. Η επιλογή μου, μάλιστα, να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο και όχι με κάποιο άλλο είδος βιβλίου έχει αποδειχθεί σωτήρια για την διατήρηση της παιδικότητάς μου!   

Πώς κρίνετε την ελληνική αγορά παιδικού βιβλίου;

Εσωστρεφή και συρρικνωμένη με ελάχιστες περιπτώσεις συγγραφέων να ξεχωρίζουν και εκτός συνόρων. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένο αριθμό αναγνωστών.  Η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επιχειρηματικά ανοίγματα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες χρειάζεται τόλμη και θάρρος για να συνεχίσει να δημιουργεί ένας συγγραφέας που είναι ταυτόχρονα και εκδότης.

Τι σας λέει η κόρη σας για τα βιβλία σας και ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχετε ακούσει από μικρό αναγνώστη;

Η Άννα είναι η πρώτη που διαβάζει τις ιστορίες μου, η πρώτη που θα μου πει ολόψυχα «Μπράβο μαμά» και φυσικά εκείνη που θα με συνοδεύσει στο τυπογραφείο για να τις παραλάβουμε όταν αυτές θα είναι έτοιμες, ντυμένες και “ραμμένες” στα μέτρα μας!  Κολακευτικό για μένα, στις συναντήσεις μου με τα παιδιά, είναι όταν μου ζητούν να τους διηγηθώ ξανά την ιστορία μου.  

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

Η γιαγιά μου μού διάβαζε παραμύθια μέχρι να αποκοιμηθώ όταν ήμουν μικρό κορίτσι παρόλο που είχα κατακτήσει την ανάγνωση. Αν ζούσε σήμερα θα της ζητούσα να μου διηγηθεί άλλο ένα ακόμα παραμύθι!

Έχετε κάτι νέο στα σκαριά; Ποιο θέμα θα θέλατε να “αφηγηθείτε” στα παιδιά;

Υπάρχουν πολλά θέματα πάνω στα οποία θα ήθελα να κτίσω ιστορίες. Η φωνή όμως του εκδότη μέσα μου μού φωνάζει να περιμένω υπομονετικά μέχρι να φαγωθεί πρώτα αυτή η «σουπίτσα».

Info: Το βιβλίο “Η σούπα του λαγού” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελευθεριάδη - «Σύγχρονη Πέννα» ενώ διατείθεται και online στο site των εκδόσεων www.eleftheriadis.edu.gr/online-shop/pediki-logotexnia/i_soupa_tou_lagou-detail.html 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης