Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική

Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική

Οσα έχουν κατοικίδια αναπτύσσουν ικανότητα στη μάθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, αίσθημα ευθύνης και διάθεση για περισσότερη σωματική άσκηση

Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική
Ησχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς έχει τις ρίζες της μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, όταν και εξημερώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, συχνά επιθυμούν την απόκτηση ενός ζώου έχοντας ως βασικό κίνητρο την παρέα και το παιχνίδι. Ωστόσο, οι γονείς πριν από την απόκτηση ζώου οφείλουν να επισημάνουν στο παιδί ότι το ζώο είναι σύντροφος, μέλος της οικογένειας, που θα παίζει μαζί του, αλλά το ίδιο το ζώο δεν είναι παιχνίδι! Φυσικά, αυτή πρέπει να είναι συνολικά η προσέγγιση του γονιού απέναντι στα ζώα, είτε πρόκειται για το δικό τους, είτε για άλλο δεσποζόμενο, είτε -κυρίως- για τα αδέσποτα, που είναι ανυπεράσπιστα και φοβισμένα. 

Στο σπίτι, τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα παιδί από τη συμβίωση με ένα ζωάκι είναι πολλαπλά σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα αναπτύσσουν ικανότητα στη μάθηση,  συναισθηματική νοημοσύνη, αποκτούν αισθήματα ευθύνης -προσωπικής και κοινωνικής- και αλληλεγγύης και διάθεση για περισσότερη σωματική άσκηση. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που έχουν ζώο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων και τα δικά τους μέσα από την αλληλεπίδραση. Ενα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Ο σκύλος, επειδή είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στο παιδί. Σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος των γονιών.

Η ενσυναίσθηση βοηθά το άτομο στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η οριοθέτηση δεν επιβάλλεται από τους γονείς στο παιδί αλλά προέρχεται από το ίδιο ως μια ικανότητα αυτορρύθμισης.

Κλείσιμο
Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική. Μέσω αυτών παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας. Σε σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα νήπια και τα βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, κλασικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας. Μέσω της φροντίδας του ζώου αναπτύσσεται στο παιδί η υπευθυνότητα, η ανάγκη φροντίδας των άλλων και η αίσθηση ικανότητας. Το παιδί νιώθει και είναι χρήσιμο. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση ενδυναμώνονται. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι γονείς δεν πρέπει να μεταφέρουν τις δικές τους φοβίες και τα παιδικά τους βιώματα στα παιδιά. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κατά την ανατροφή του παιδιού τους φράσεις τύπου «φάε το φαγητό σου γιατί αλλιώς θα σε φάει ο σκύλος»! Ο σκύλος είναι φίλος, σύντροφος, ενώ για να αντιδράσει έντονα πρέπει να προκληθεί, να απειληθεί, να βασανιστεί. Τα παιδιά και οι γονείς μόνο να κερδίσουν έχουν αγαπώντας τα ζώα. 

Η αγάπη στα ζώα, μάθημα ζωής

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά τον κύκλο της ζωής: αναπαραγωγή, γέννηση, γηρατειά, την ασθένεια και την απώλεια όταν έρχεται η ώρα του θανάτου. Παρατηρώντας, θα κατανοήσουν βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και αυτής των ζώων, αποκτώντας καλύτερη επαφή με την ανθρώπινη φύση και τις υπαρξιακές διαστάσεις της.
Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, η βιωματική μέθοδος γνώσης, η εμπειρία, ενισχύει ουσιαστικά το άτομο. Τα παιδιά που συμβιώνουν με ένα ζώο αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο ρεαλιστικά και τις απώλειες στη ζωή τους πιο εύκολα. Τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, η θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς σε παιδιά με προβλήματα νοσολογικά, συναισθηματικά, αλλά και συμπεριφοράς είναι ανεκτίμητη.

Γονείς και δάσκαλοι, σημειώστε ότι η παιδική ωμότητα απέναντι στα ζώα προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Ενα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε ένα παιδί σε σχέση με τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του είναι να βασανίσει ή να σκοτώσει ένα ζώο χωρίς να υποστεί συνέπειες. Η εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί δείκτη του πώς θα εξελιχθεί το παιδί αργότερα ως ενήλικας! Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί τον σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στη βία.
Εν κατακλείδι, μέσα από τα ζώα καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης, του αλτρουισμού. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της συμβίωσης του παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της διαδικασίας.  Με δύο λόγια, γονείς και παιδιά αγαπήστε τα ζώα. Είναι οι φυσικοί μας σύντροφοι και συνοδοιπόροι σε αυτό τον πλανήτη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης