PROTOTHEMA

People

Επιλογή Κατηγορίας

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν το «νυχτερινό διαζύγιο»

Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια  επιλέγουν το «νυχτερινό διαζύγιο»

Κοιμόμαστε μαζί ή χώρια;

Γιατί τα ζευγάρια κοιμούνται μαζί; Εκ πρώτης όψεως ίσως πρόκειται για μια εύκολη ερώτηση. Επί της ουσίας, όμως, κανείς δεν έχει καταφέρει να δώσει μια άμεση απάντηση.

Αφορά μια βιολογική, ενστικτώδη ανάγκη, όπου το ζευγάρι της εποχής των σπηλαίων κοιμόταν κολλητά, πολλές φορές και με τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρύο;  Ή μήπως είναι μια πολιτισμικά καθορισμένη επιταγή που οι σύντροφοι σε κάποιες περιπτώσεις κοιμούνται μαζί και σε κάποιες άλλες όχι; Δυστυχώς, οι αποδείξεις που έχουμε για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό είναι περιορισμένες, εξαιτίας των λιγοστών ιστορικών καταγραφών που έχουν διασωθεί ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.


Στον αντίποδα


Το «νυχτερινό διαζύγιο», όπως αποκαλείται από τους ειδικούς, φαίνεται να γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές, ειδικά στα ζευγάρια άνω των 40, όπου η ανάγκη για έναν ποιοτικό ύπνο, απαραίτητο για τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίοι βρίσκονται σε σταθερή σχέση με συγκατοίκηση ή γάμο, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απάντησαν πως πλέον κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται αθώο, και ίσως  χρήσιμο,  το να κοιμάται ένα ζευγάρι χωριστά, καθώς απολαμβάνει ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο χωρίς να επηρεάζεται η σχέση του, δεδομένου ότι μέσα στον ύπνο δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συντρόφων (φαινομενολογικά). 

Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, αποτέλεσμα της προηγούμενης έρευνας ήταν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι η τακτική αυτή έφερε αποστασιοποίηση στη σχέση με τον σύντροφό τους, ενώ επηρέασε αρνητικά και τη σεξουαλική τους ζωή!

Οσο λογικοφανής δείχνει ο λόγος που οδηγεί ένα ζευγάρι σε χωριστό ύπνο, η επίδραση στις συναισθηματικές και ψυχολογικές παραμέτρους της σχέσης είναι δεδομένη. Οπως είναι αναμενόμενο, το πρώτο πράγμα που θα δεχτεί τα «απόνερα» μιας τέτοιας απόφασης θα είναι η σεξουαλική ζωή, καθώς στο ζευγάρι δημιουργείται πλέον αναπόφευκτα η ανάγκη να κάνει μια συντονισμένη και προγραμματισμένη προσπάθεια να συναντηθεί για σεξ (το προσδοκώμενο κάλεσμα).

Το λιγότερο προφανές είναι η απώλεια της αυθόρμητης αγκαλιάς, του αγγίγματος και της κουβέντας στο κρεβάτι, καταστάσεις που στην πραγματικότητα αποτελούν την κόλλα που ενισχύει το δέσιμο δύο συντρόφων. Το κρεβάτι αγκαλιάζει δύο κορμιά και ζεσταίνει δύο ψυχές που κουλουριάζονται μέσα από τα σεντόνια, επιτρέποντας το αισθησιακό άγγιγμα, τη μυρωδιά των συντρόφων και τη χαριτωμένη κίνηση του σωματικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας την αληθινή παρέα της νύχτας που ο ύπνος προσφέρει, με την ασφάλεια και τη θαλπωρή της συντροφικής μας παρέας. 

Οσο για το σεξ, πάντα περιμένει μέσα στα ζεστά μας ρούχα το απρόσμενο χάδι, το ξαφνικό αφύπνισμα της στύσης, την αμηχανία της κολπικής εφύγρανσης, την ψιθυριστή ανάσα που επιταχύνεται στο σεξουαλικό ανέβασμα και στο κλείσιμο της αυλαίας μιας νυχτερινής σεξουαλικής γρήγορης, αλλά πολύ δυνατής απόλαυσης.

Γι’ αυτούς που κοιμούνται χώρια… παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας!Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ελη16/01/201821:31

Ασε μας κυριε Ασκητη με τα σεξουαλικα σου.

Απάντηση
απο παλια16/01/201821:12

εξω ειναι συνηθες

Απάντηση
Το λάθος είναι πάντα του άντρα16/01/201818:34

αυτός κατευθύνει τη σχέση και τη γυναίκα. Η ουσία είναι ότι ο άντρας δεν είναι αρσενικό, με αποτέλεσμα και η γυναίκα να παύει να είναι θηλυκό. Η γυναίκα μπορεί να ενισχύσει την αρρενωπότητα του άντρα, αλλά δε μπορεί να τη δημιουργήσει. Δουλειά της είναι να στηρίζει και να ενισχύει. Αντίθετα ο άντρας πρέπει να μάθει στη γυναίκα, πρέπει να την κατευθύνει. Δε μπορεί να λέει ο άντρας "αφού αυτή δεν και εγώ δεν". Ο άντρας είναι ανεξάρτητος από τη γυναίκα, η πορεία του είναι ανεξάρτητη γυναίκα, απλά επιλέγει σύντροφο για να την εμπλουτίσει. Την τραβάς μπροστά μαζί σου, δε σταματάς επειδή αυτή δεν κουνιέται. Σταματήστε να σκέφτεστε σαν γκόμενες.

Απάντηση
dimitrov16/01/201818:10

Συμφωνώ και με τους 3 προλαλήσαντες. Το ροχαλητό δεν αντέχεται με τπτ. Μετά από 20 χρόνια ο καθένας κοιμάται μόνος του για να μπορεί να κοιμάται και να διαβάζει και κανένα βιβλίο με την ησυχία του.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία