PROTOTHEMA

People

Επιλογή Κατηγορίας

Θάνος Ασκητής: Οι 12 πιο συνηθισμένοι λόγοι που φτάνουν στο τέλος οι σχέσεις

Θάνος Ασκητής: Οι 12 πιο συνηθισμένοι λόγοι που φτάνουν  στο τέλος οι σχέσεις

Ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν σβήνουν έτσι ξαφνικά, αλλά μετά από αρκετά χρόνια αμέλειας και αδιαφορίας 

Eίναι γεγονός ότι αν το ζευγάρι δεν βάλει προτεραιότητα τη σχέση του, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στο γραφείο του ειδικού θεραπευτή στην καλύτερη περίπτωση, αν βέβαια είναι ευαισθητοποιημένο και δεν θέλει πραγματικά να χωρίσει, ή στο γραφείο του δικηγόρου, όταν πια δεν υπάρχει καμία θέληση και επιθυμία από τον έναν ή και από τους δύο συντρόφους να συνεχίσουν τη ζωή τους μαζί. Ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν σβήνουν έτσι ξαφνικά, αλλά μετά από αρκετά χρόνια αμέλειας και αδιαφορίας από το ένα ή και τα δύο μέλη της σχέσης.


1  Υπάρχει πολλή οικειότητα, εξαιτίας της οποίας απομυθοποιούνται οι δύο σύντροφοι. Η σχέση χρειάζεται το μυστήριό της. Οταν τα έχουμε όλα τόσο πολύ στο φως και δεν έχουμε τις δικές μας προσωπικές στιγμές, στο μπάνιο για παράδειγμα, αλλά είναι και ο σύντροφός μας μέσα, είναι αλήθεια ότι η μαγεία αρχίζει και χάνεται…

2  Πολλές ώρες μαζί, όπου δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε πια, καθώς ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας μαζί φτάνοντας στην πλήξη και στην ανία. Πόσο μάλλον όταν δουλεύουμε και μαζί!

3  Θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, από τη σχέση μας μέχρι ότι ο άλλος δεν έχει τίποτα για να μας εκπλήξει. Κι όμως, πόσο έξω πέφτουμε, όταν μαθαίνουμε ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα από εμάς ή όταν ένα τρίτο πρόσωπο μπαίνει ανάμεσά μας! Αλήθεια, τι βρίσκει σε αυτό το άλλο πρόσωπο που εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε; 

4  Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον έναν προς τον άλλον, καθώς θεωρούμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας. Εχετε σκεφτεί όμως πόσο θα μπορούσε να σας εκπλήξει αυτός ο ίδιος άνθρωπος που κάθεται χρόνια απέναντί σας και τρώτε το βραδινό σας (αν το κάνετε και αυτό μαζί); Πολλές φορές χρειάζεται ένα μικρό γαργάλημα από τον έναν προς τον άλλον για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα ή ενδιαφέροντα...

5  Δεν υπάρχει επικοινωνία, που σημαίνει ότι επικοινωνούμε με λάθος τρόπο, καταλήγοντας πολλές φορές στην ασυνεννοησία. Ο καθένας μένει σε αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του, χωρίς να θέλει να δει ή και να ακούσει την άποψη του άλλου.

6  Υπάρχει πολλή επικοινωνία, ναι, καλά διαβάσατε! Δεν είναι μόνο η κακή μορφή επικοινωνίας, είναι και η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα όπου μιλάμε για τα πάντα: από το ποιος μου έκανε like στο F/B μέχρι ποια ώρα θα βάλω αύριο πλυντήριο, πόσο ακριβώς κιμά πήρα και τι ακριβώς είπε στον σύντροφό μου ο συνάδελφός του στη δουλειά, πόσους καφέδες ήπιε... Δεκάδες τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, λες και είναι η τελευταία μας μέρα! Και αυτή λοιπόν είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας, όπου χάνεται εντελώς το μυστήριο, δεν προλαβαίνει να λείψει ο ένας στον άλλον, να τον επιθυμήσει, να θέλει να τον δει όταν γυρίσει στο σπίτι. Μπορεί να λέμε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί σε μια υγιή σχέση, αλλά μην το παρακάνετε. 

7 Πίεση που καταλήγει σε καταπίεση στο πέρασμα του χρόνου. Η παραπάνω μορφή επικοινωνίας, όπου θέλουμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και ώρα πού είναι ο σύντροφός μας και τι κάνει, ποιοι είναι γύρω του, τι σκέφτεται, πώς αισθάνεται με εμάς και τη σχέση μας, είναι θέμα χρόνου πότε θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμη και το ενδιαφέρον και η επιθυμία να ακούσει ο ένας τον άλλον θα καταλήξουν σε τεράστια/αφόρητη πίεση. 

8 Ο ένας σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται ασφυξία. Το βλέπουμε αρκετά συχνά στα ζευγάρια, όπου ο ένας θέλει να βρίσκεται διαρκώς με τον άλλον, να ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους μαζί. Το αποτέλεσμα στην πορεία του χρόνου είναι να αναπτύσσεται εξάρτηση από τον έναν, που δυστυχώς αρχίζει -ή, μάλλον πιο σωστά, έχει αρχίσει εδώ και καιρό- να κρέμεται από τον άλλον που έχει κουραστεί να... κουβαλάει το βάρος στους ώμους του και θέλει να το ξεφορτωθεί. Ασφυκτιά, πνίγεται και θέλει να φύγει, να αναπνεύσει φρέσκο αέρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χρόνο και χώρο.

9 Η ζηλοτυπία είναι ένα από τα προβλήματα στα ζευγάρια, όπου οι συνεχόμενες σκηνές και η έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου αρχίζουν και δυσκολεύουν τη συμβίωση. Και όταν λέμε ζηλοτυπία, δεν εννοούμε τη ζήλια, αλλά μια πολύ διαφορετική παθολογική κατάσταση όπου πλάθονται παρανοϊκά σενάρια απιστίας. Το ζηλότυπο άτομο φτιάχνει σενάρια στο μυαλό του που πιστεύει πως είναι αληθινά ή θα βγουν αληθινά. 

10 Το σεξ γίνεται πηγή άγχους. Οταν υπάρχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ψυχολογικό ή οργανικό, και μπαίνουμε στη διαδικασία να το κουκουλώνουμε για να μην εμφανιστεί ξανά και ρεζιλευτούμε, όταν ξεκινούν παρανοήσεις σε σχέση με αυτή την αποφυγή, αλλά και όταν προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε για να απαλύνουμε το άγχος και τον φόβο της αποτυχίας, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Και γίνονται δύσκολα για κάτι που θα μπορούσε τόσο εύκολα να λυθεί, αν το ζευγάρι αντί να αποσιωπήσει ή να θυμώσει με το πρόβλημα και να αποφύγει τις σεξουαλικές συνευρέσεις, απευθυνόταν στον ειδικό. Στον θεραπευτή που μπορεί να ακούσει το πρόβλημα και να κατευθύνει στη λύση του που θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή.

11Τα χρήματα! Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που διαφωνούσαν σχετικά με τα χρήματα νωρίς στη σχέση τους -ανεξάρτητα από το εισόδημα, το αν είχαν χρέη ή την οικονομική τους κατάσταση- είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χωρίσουν απ’ ό,τι τα άλλα. Μια διαφορά στη φιλοσοφία σχετικά με τις δαπάνες και τα έξοδα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, δυσφορία και απομάκρυνση στο ζευγάρι. Ακόμα και από μελέτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας βλέπουμε κάτι ανάλογο στη χώρα μας, όπου, καθώς η κρίση προχωρά, η σχέση και η σεξουαλική ζωή πάσχουν.

12 Ο γάμος δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Οταν η σχέση μένει πίσω και μπροστά έρχεται οτιδήποτε άλλο, τότε είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεχαστούμε μεταξύ μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η σχέση είναι σαν μια ωραία γλάστρα με ένα πολύ όμορφο φυτό, με μυρωδάτα και πολύχρωμα λουλούδια. Αν δεν το φροντίσουμε, δεν το ποτίσουμε, δεν το βάλουμε στο φως, δεν το λιπάνουμε, θα πεθάνει! 

Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια στη σχέση για να μην αποξενωθούμε και πεθάνει και αυτή.


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

facebook αιτια διαζυγιων02/11/201600:30

για... ολα φταιει το facebook και γενικα το internet...ολες-οι βρισκουν παλιους ταχα συμμαθητες απο σχολειο πανεπιστημιο πρωην πιο πρωην νεους αλλους...εχουν καβατζες και τσουπ χωριζουν και τους εχουν ετοιμους για να μην υπηρχε internet θα σου λεγα αν χωριζαν θα λουφαζαν εκει στον εναν και τελος ....το ιδιο και οι αντρες αλλα οι αντρες αν παντρευτουν δεν χωριζουν οι γυναικες χωριζουν...γιατι δεν αντεχουν την φτωχια +οτι ο ελληνας αντρας χαλαει παρα πολυ απο μια ηλικια και μετα ειναι να τον κλαιν οι ρεγγες

Απάντηση
Ειδικα01/11/201623:57

σημερα στην Ελλαδα ολες εχουν παρει ενα σκυλο και τον ανδρα τον θελουν για ενα πηδημα ,ταξιδακια με δωρα στο εξωτερικο και καλοκαιρινες διακοπες.Σιγα μη κατσουν να σκασουν με οικογενειες με παιδια ,με φροντιδα του ανδρα και γεραματα. Αυτα θελουν αγαπη,αντοχες,θυσιες,περιορισμο στις φιλοδοξιες και πολλα αλλα.Που να βρεθουν αυτα σημερα? Η συμβουλη μου στους νεους ανδρες σημερα ειναι να κανουν ενα παιδι με καποια οσο ειναι νεοι γιατι αργοτερα γυναικα μαλλον δεν θαχουνε.Τουλαχιστον να τους μεινει το παιδι.Αν το καθυστερησουν το πουλι πεταξε με τις ελληνιδες.Απο μια ηλικια και μετα ολες βολευονται με σκυλο η γατα και με τις αθλιες ψευτοφιλεναδες τους που επιβουλευονται η μια την αλλη και δεν θελουν ευθυνες.

Απάντηση
Λοιπόν, ακούστε για να μαθαίνετε 01/11/201621:08

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι, υπάρχουν οι εξής. Ή ο άντρας βρήκε ή μπορεί να βρει καλύτερη, ή η γυναίκα βρήκε ή μπορεί να βρει καλύτερο. Ο άντρας για να κρατήσει μια γυναίκα πρέπει να είναι ανώτερος της, η γυναίκα μόλις υποψιαστεί ότι είναι ανώτερη σου και μπορεί να έχει ανώτερης αξίας αρσενικό, σε άφησε. Τώρα μιλάμε για αρσενικά, όχι για "γυναικούλες" που φοβούνται και τη σκιά τους και δεν έχουν επιλογές. Οι άντρες πρέπει πάντα να είστε έτοιμοι να αφήσετε τη γυναίκα, πάντα. Πάντα πρέπει να έχετε επιλογές, και να είστε σε θέση να έχετε επιλογές, η γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο στην τελική και ότι εσείς επιλέγετε να είστε μαζί της ενώ θα μπορούσατε να είστε με πολλές άλλες, κάτι που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Αν ποτέ η γυναίκα σας καβαλήσει και δε σας σέβεται, καλύτερα να της πείτε να φύγει γιατί είναι θέμα χρόνου να βρει κάποιον που θα μπορεί να την καβαλήσει αυτός και θα τον σέβεται, και θα πάει μαζί του. Δωρεάν το μάθημα.

Απάντηση
Shadow01/11/201619:25

Καποιος θα πρεπει καποια στιγμη να πει δημοσιως και εξω απο τα δοντια, ποιά ειναι η συμπεριφορα της συγχρονης Ελληνιδας, ανεξαρτητως ηλικιας, τι προσφερει, τι απαιτει και με ποιό τρόπο, και τι αντικτυπο εχει αυτο στον αντρα, ελεος πια.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία