Κανόνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος

Κανόνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος

Για να διατηρήσουμε ένα πρόσωπο νεανικό, βελούδινο και χωρίς ξηρότητα πρέπει να ακολουθήσουμε τους σωστούς κανόνες 

Κανόνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος
Η σωστή ενυδάτωση του προσώπου είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η αναζήτηση των θαυματουργών προϊόντων που υπόσχονται χαρούμενη και υγιή επιδερμίδα είναι μια συνεχόμενη πρόκληση για όλες μας. Για να διατηρήσουμε ένα πρόσωπο νεανικό, βελούδινο και χωρίς ξηρότητα πρέπει να ακολουθήσουμε τους σωστούς κανόνες μας εξηγεί η δερματολόγος αφροδισιολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Πώς επιλέγω λοιπόν τη σωστή ενυδατική κρέμα; « Όσο πιο λιπαρό είναι το δέρμα», σημειώνει η κ. Λαμπρινοπούλου, «τόσο προτιμάμε ορούς, ενυδατική γέλη ή προϊόντα που αναφέρονται σαν κρέμα-γέλη. Έτσι εξασφαλίζουμε ενυδάτωση χωρίς όμως να αυξήσουμε τη λιπαρότητα και την υπερέκκριση σμήγματος. Στα κανονικά δέρματα προτείνουμε κρέμες εξειδικευμένες για το κανονικό δέρμα μια φορά την ημέρα όχι κάτω από το αντηλιακό γιατί μπορεί να δώσει ένα λιπαρό αποτέλεσμα. Αυτές οι κρέμες μπορεί να περιέχουν πανθενόλη, ουρία και  υαλουρονικό οξύ. Στα ξηρά δέρματα θα πρέπει να κάνουμε χρήση σκευασμάτων τα οποία είναι πλούσια σε υψηλές συγκεντρώσεις ουρίας, βρώμης, πανθενόλης, ενώ πολύ ωραίο αποτέλεσμα έχουν τα κεραμίδια που δημιουργούν προστατευτικό τείχος ώστε να μειώνεται η  διαδερμική απώλεια νερού».

Κλείσιμο
«Ο καθαρισμός και η απολέπιση», προσθέτει  «είναι διαδικασίες που πρέπει να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα αφού έτσι απορροφάται καλύτερα η ενυδατική κρέμα. Η ενυδάτωση του προσώπου είναι πιο αναγκαία σε περιόδους έντονης ηλιακής ακτινοβολίας και σε περιόδους που κάνει πολύ κρύο ή όταν το δέρμα εκτίθεται σε ξηρό αέρα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία αυτής και ταυτόχρονα για τη διατήρηση ενός λείου χωρίς ρυτίδες προσώπου. Τα συστατικά που συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος είναι η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, η βρώμη και τα κεραμίδια. 

Πλέον οι ενυδατικές κρέμες νέας γενιάς, περιέχουν φόρμουλες που μπορεί να διατηρούν το δέρμα ελαστικό και υγιές. Η θερμότητα, το κρύο περιβάλλον, η κακή διατροφή και το στρες μπορούν να δημιουργήσουν μια θαμπή και κουρασμένη όψη η οποία όμως μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Στο δερματολογικό ιατρείο γίνεται χρήση ουσιών οι οποίες έχουν μοναδικά οφέλη στην ενίσχυση και διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενυδατώνει βαθιά την επιδερμίδα και να συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού. Έτσι χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ μη διασταυρωμένο μικρού μοριακού βάρους το οποίο βοηθά επίσης στην ανανέωση και ανάπλαση των επιδερμικών κυττάρων.
Η ουρία είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για ενυδάτωση προσώπου και σώματος. Σε συγκέντρωση ποσότητας  2% 5% και 10% προσφέρει βαθιά και πλούσια ενυδάτωση που διαρκεί.

Η βρώμη είναι το θαύμα της φύσης η οποία ως συστατικό χρησιμοποιείται για τις μαλακτικές και ενυδατικές της ιδιότητες.

Τα κεραμίδια δρουν προστατευτικά  όπως τα κεραμίδια της σκεπής μειώνοντας την διαδερμική απώλεια νερού. Έτσι η επιδερμίδα ενυδατώνεται από τους ίδιους της τους πόρους».

Η πιο σωστή στιγμή της μέρας για την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας είναι μετά τον πρωινό καθαρισμό της επιδερμίδας εφόσον με το πλύσιμο το λιπιδαιμικό φιλμ φεύγει και είναι αυτό που εμποδίζει τις ουσίες να απορροφηθούν.

«Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας και μικρών συνηθειών», τονίζει η κ. Λαμπρινοπούλου, «είναι αυτά που τελικά θα επιφέρουν τη μεγάλη αλλαγή στην επιδερμίδα μας. Η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού, η διακοπή του καπνίσματος ,τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και η χρήση αντηλιακής προστασίας συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας».

Η φροντίδα της επιδερμίδας του σώματος ξεκινά με την καλή ενυδάτωσή του. Το σώμα θα πρέπει να ενυδατώνεται έπειτα από κάθε ντους και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε γάμπες, χέρια και πλάτη που έχουν αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Για να είστε βέβαιοι πως θα ενυδατωθεί καλά το δέρμα σας, προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν υδρόφιλα μόρια όπως η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, η βρώμη, το cupuacu butter και η πανθενόλη. Όταν κάνουμε ντους χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά ή ένα ενυδατικό αφρόλουτρο. Τα σκληρά σαπούνια πρέπει να τα απομακρύνουμε από το μπάνιο μας γιατί μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα και να δημιουργήσουν ερεθισμούς.

Επιλέξτε αυτά που έχουν με χαμηλό pH. Το δεύτερο βήμα είναι να αποφεύγουμε το καυτό νερό στο μπάνιο μας γιατί  προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα. Τα τρίτο βήμα είναι η σωστή απολέπιση της επιδερμίδας του σώματος με ένα ειδικό προϊόν για φύγουν τα νεκρά κύτταρα χωρίς όμως να ξηραίνεται το δέρμα. Τέλος, ένα γαλάκτωμα σώματος που περιέχει πλούσια ενυδατικά στοιχεία χαρίζει απαλότητα στην αφυδατωμένη επιδερμίδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης