Τα μυστικά ενός υγιούς οργανισμού

Τα μυστικά ενός υγιούς οργανισμού

Η σωστή διατροφή, η ισορροπημένη δίαιτα και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό και για να είμαστε υπερήφανες γι’ αυτόν. H διαιτολόγος κυρία Νόττα Γκίκα, απαντά σε κάποιες ερωτήσεις, προσπαθώντας να σας βάλει στον ίσιο δρόμο της σωστής διατροφής.

Τι συνιστά μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα;

Ο όρος σωστή διατροφή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπλεγμα κανόνων και αρχών. Θα

Τα μυστικά ενός υγιούς οργανισμού

Η σωστή διατροφή, η ισορροπημένη δίαιτα και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό και για να είμαστε υπερήφανες γι’ αυτόν. H διαιτολόγος κυρία Νόττα Γκίκα, απαντά σε κάποιες ερωτήσεις, προσπαθώντας να σας βάλει στον ίσιο δρόμο της σωστής διατροφής.

Τι συνιστά μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα;

Ο όρος σωστή διατροφή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπλεγμα κανόνων και αρχών. Θα πρέπει δηλαδή να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της τροφής, την παρασκευή της, τον τρόπο κατανάλωσής της, την ποσότητα που και τη συχνότητα. Οφείλουμε η διατροφή που ακολουθούμε να είναι ποικίλη και ισορροπημένη. Να εφοδιάζει τον οργανισμό μας με  τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να συγκεντρώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, και γι’ αυτό θα πρέπει να συνδυάζουμε διάφορες τροφές έτσι ώστε η μια να συμπληρώνει την άλλη.

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά;

Το ποσό των θερμίδων που πρέπει να καταναλώσουμε ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά προκύπτει από το Βασικό Μεταβολισμό (Β.Μ.) του κάθε ατόμου, όπου Β.Μ. είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Υπόψη πρέπει να λαμβάνονται το βάρος, το ύψος, η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα του ατόμου, η σύσταση του σώματος και σαφώς ο διαιτολόγος θα πρέπει να γνωρίζει οποιοδήποτε παθολογικό προβλήματα. Το ισοζύγιο των θερμίδων που παίρνουμε από τις τροφές και τις θερμίδες που καίμε είναι η βάση για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό σωματικό βάρος.

Με ποιον τρόπο ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας;

Τον μεταβολισμό μας μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε αν δεν κάνουμε πολύ στερητικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μακροχρόνιες στερητικές δίαιτες ρίχνουν τον μεταβολισμό σε χαμηλά επίπεδα. Το «ξύπνημα»του μεταβολισμού γίνεται με τη φυσική δραστηριότητα και επίσης με τα μικρά τακτικά γεύματα. Να θυμόμαστε ότι ο μεταβολισμός μας είναι σαν το αμάξι, αν έχει καύσιμα προχωράει, αν δεν έχει σταματάει.

Κλείσιμο

Οι χημικές και γρήγορες δίαιτες είναι τελικά επικίνδυνες;

Οι χημικές και γρήγορες δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά και αργά ή γρήγορα μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ποιες είναι οι «καλές» και «κακές» τροφές;

Οι κακές τροφές είναι εκείνες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε μικρή ποσότητα τροφίμου. Τέτοια τρόφιμα είναι τα γλυκά, τα λίπη, τα ζαχαρωτά, τα πατατάκια, γενικά τα τηγανητά, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά κοκ. Οι καλές τροφές είναι εκείνες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, δηλαδή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζωικές πρωτεΐνες όπως γάλα, κρέας, αβγό, ψάρι, τυρί αλλά και  υδατάνθρακές όπως ψωμί δημητριακά ρύζι κ.ά. 

Καθημερινά και απλά tips για σωστή διατροφή

1)    Πολλά μικρά και τακτικά γεύματα

2)    Να τρώμε πάντα πρωινό

3)    Προσοχή στις μερίδες του φαγητού

4)    Καλή μάσηση της τροφής

5)    Να πίνουμε περίπου δέκα ποτήρια νερό

6)    Να κάνουμε την κίνηση τρόπο ζωής

 

Απαραίτητες βιταμίνες

Χωρίς αυτές δεν ζούμε. Είναι απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό μας αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν φροντίζουμε για την καθημερινή λήψη τους. Ο λόγος για τις βιταμίνες. Οι βιταμίνες  άρχισαν να  απασχολούν για τα καλά τους επιστήμονες όλου του κόσμου όταν το 1912 επισημάνθηκαν πανηγυρικά η ύπαρξή τους και ο ρόλος τους  στην υγεία μας από τον Πολωνό δόκτορα Φουνκ, ο οποίος συνέχιζε έρευνες των Έυκμαν και Λίμπιγκ στο ινστιτούτο Λίστερ. Η νέα αυτή γνώση έκανε τους ερευνητές να καταλάβουν ότι πρέπει να  δίνουμε περισσότερη προσοχή στην ποιότητα της τροφής  που τρώμε, παρά την ποσότητα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ζωτικά όργανά μας.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α ενισχύει την αδύνατη όραση, βοηθά στην άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελεί στην ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα. Περιέχεται σε γάλα, βούτυρο, σπανάκι, ντομάτες.

Βιταμίνη Β1, Β2, Β3: Οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β3 βοηθούν  στην καλή λειτουργία των νεύρων και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Εμπεριέχονται στα ακόλουθα γάλα, αβγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, μοσχάρι, κοτόπουλο και δημητριακά.

Βιταμίνη Β6: Βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Βοηθάει επίσης στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Εμπεριέχεται σε μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αβγά και δημητριακά.

Βιταμίνη Β12: Βοηθάει στον μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Βοηθάει επίσης στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εμπεριέχεται στα ακόλουθα: γάλα, συκώτι, αβγά, μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρια.

Βιταμίνη C: Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην άμυνα του οργανισμού. Εχει επίσης και αντικαρκινική δράση. Εμπεριέχεται σε πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, και στα φρούτα γενικά.

Βιταμίνη D: Βοηθά στον σχηματισμό οστών και δοντιών και στον μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου. Εμπεριέχεται σε αβγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, συκώτι.

Βιταμίνη Ε: Βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και  αντικαρκινική δράση. Εμπεριέχεται σε ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αβγά, κρέας, συκώτι.

Βιταμίνη Κ: Βοηθά στην πήξη του αίματος. Εμπεριέχεται στα δημητριακά, φρούτα, σπανάκι.

 

        

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης