Ένα κατάστημα Ergon τέχνης στη Μύκονο

Ένα κατάστημα Ergon τέχνης στη Μύκονο

Ρούχα, παπούτσια αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα που αποτυπώνουν με έξυπνο τρόπο στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας παίρνουν τη θέση τους στα ράφια του Ergon Mykonos, ενός concept store που με pop διάθεση παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική

Ένα κατάστημα Ergon τέχνης στη Μύκονο
Η Μύκονος είναι ένα νησί που εμπνέει για νέα concept.

Ενα νησί όπου τα χαρισματικά μυαλά δημιουργούν και το open minded κοινό δείχνει έτοιμο να ακολουθήσει. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Μαριέττας Καρπαθίου (στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία) και της δημιουργικής ομάδας που αποτελείται από τον Γιώργο Παυλάκη και τη Μαργαρίτα Δημητριάδου. Με πτυχίο από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και επιχειρηματική διάθεση η Μαριέττα, με σπουδές graphic designer η Μαργαρίτα Δημητριάδου και με σημαντική προϋπηρεσία στον χώρο του design και της μόδας ο Γιώργος συνεργάστηκαν πριν από έναν χρόνο στο Ergon Μykonos, ένα concept store ιδιαίτερης αισθητικής που -μεταξύ άλλων- προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε οι ίδιοι στη δημιουργία του προσωπικού μας αντικειμένου. «Η συγκεκριμένη προσπάθεια πήρε την ονομασία Ergon γιατί ουσιαστικά παράγουμε έργο. Με τη Μαριέττα γνωριστήκαμε πριν από κάποια χρόνια, γίναμε φίλοι και είπαμε να συνεργαστούμε σε κάτι πρωτοποριακό και φρέσκο.


Κλείσιμο

Η Μαριέττα Καρπαθίου 

«Πήραμε μια βαθιά ανάσα και βουτήξαμε στα βαθιά νερά της έμπνευσης και της μόδας», λέει ο Γιώργος Παυλάκης.

Μέσα από μια μεγάλη γκάμα χειροποίητων αντικειμένων (ρούχα, κοσμήματα, παπούτσια, γυαλιά ηλίου, αναμνηστικά και είδη σπιτιού) το Εrgon Mykonos καταφέρνει να αναδείξει την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με έναν πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο. 
Ο δούρειος ίππος αποκτά το «ειδικό βάρος» του presse papier, η αρχαία κουδουνίστρα μετατρέπεται σε κουμπαρά, το τσαρούχι γίνεται κόσμημα, ο κίονας μολυβοθήκη, ο τσολιάς γάντι κουζίνας και το κυκλαδικό ειδώλιο αλατοπίπερο. Ο Γιώργος, art director του Ergon, εξηγεί: «Τα αντικείμενά μας έχουν έντονη αναφορά στην αρχαία Ελλάδα. Τα αρχαιοελληνικά σύμβολα χρησιμοποιούνται με πολύ μοντέρνο τρόπο και το σύνθημά μας είναι το culture goes pop. O Μέγας Αλέξανδρος, το γουρούνι-κουδουνίστρα και σύμβολο καλοτυχίας στην αρχαιότητα και η Αφροδίτη της Μήλου αποτελούν στοιχεία έμπνευσης. Δουλεύουμε σε λευκές επιφάνειες, ενώ ο πελάτης έχει τη δυνατότητα κάποιας ιδιαίτερης παραγγελίας που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα γούστα του. Όλα τα κομμάτια είναι μοναδικά, ενώ για τις παραγγελίες απαιτείται χρόνος, από μία ώρα μέχρι μερικές ημέρες, ανάλογα με το αντικείμενο». 


«Τα αρχαιο-ελληνικά σύμβολα χρησιμοποιούνται με πολύ μοντέρνο τρόπο και το σύνθημά μας είναι το culture goes pop», δηλώνει ο Γιώργος Παυλάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα υποδήματα. Οι εσπαντρίγες με τα πρωτότυπα σχέδιά τους αποτελούν τη μεγάλη επιτυχία του brand, καθώς έχουν γίνει θέμα στον ξένο Τύπο και σημειώνουν μοναδική εμπορική επιτυχία. Το Ergon Mykonos διαθέτει ακόμα συλλογή κοσμημάτων την οποία επιμελείται η Μαριέττα, ενώ παρουσιάζει και κολεξιόν, μία τη σεζόν, γυναικείων και ανδρικών ρούχων. Σουπλά και σουβέρ χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους όπως άλλωστε και οι πετσέτες τσαγιού που έχουν ξαναγίνει της μόδας. «Ο κόσμος είναι πολύ θετικός στις ιδέες μας, Ελληνες και ξένοι. Οι περισσότεροι επιλέγουν κάτι που είναι ήδη έτοιμο και βλέπουν μέσα στο κατάστημα, ενώ κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία ως παιχνίδι, γι’ αυτό και συμπληρώνουν τα σχέδια βάζοντας τη δική τους προσωπική πινελιά. Η διαδικασία μοιάζει όντως με παιχνίδι», σημειώνει η Μαριέττα. Και οι δυο τους πιστεύουν ότι η Ελλάδα είχε και εξακολουθεί να έχει πολλές καλές πλευρές και πολλά να προσφέρει. «Ζούμε σε μια όμορφη γωνιά της γης και είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τον τόπο και τον πολιτισμό μας και την έμπνευση που αυτά μας προσφέρουν.



Η σύγχρονη Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της, εκείνοι που προβάλλουν το ταλέντο τους χωρίς να ενοχλούν τους γύρω τους», λέει ο Γιώργος ο οποίος ισχυρίζεται ότι η έμπνευση μπορεί να έρθει οπουδήποτε. Την ώρα της χαλάρωσης στη θάλασσα ή πίνοντας ένα ποτήρι κρασί σε κάποια βεράντα που μυρίζει γιασεμί. Το γεγονός δε ότι η διακόσμηση του καταστήματος είναι εναρμονισμένη με το νησιωτικό στυλ της Μυκόνου, με λευκές επιφάνειες και με τις -εσχάτως πάλι μοδάτες- κουρελούδες στο ταβάνι, κάνει τους ξένους να βγάλουν φωτογραφική μηχανή. «Η κρίση δεν μας πτόησε. Ιδιαίτερα τη Μαριέττα που φέρει και την επιχειρηματική ευθύνη», υπογραμμίζει ο Γιώργος και συμπληρώνει: «Η αγάπη για την Ελλάδα αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη. Αυτή μας οδηγεί».



Οι δημιουργίες της Εrgon Mykonos διατίθενται στο ομώνυμο κατάστημα στα Ανω Ματογιάννια, στο ergonMykonos.com και σε επιλεκτικά shopping points ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.






Μέσα από μια μεγάλη γκάμα χειροποίητων αντικειμένων, το Εrgon Mykonos καταφέρνει 
να αναδείξει την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με έναν πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης