Η «απάτη» των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI

Η «απάτη» των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI

Μπορεί η θεαματικότητα τους να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική

Η «απάτη» των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI
Τα τηλεοπτικά προγράμματα που αναφέρονται στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και
την απονομή δικαιοσύνης πάντα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για το ευρύ κοινό. Η προβολή τους δημιουργούσε μία τεράστια απήχηση και η επιτυχία τους ήταν δεδομένη, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ενθουσιάζονται και εκπλήσσονται ευχάριστα με την ιδέα ότι η επιστήμη μπορεί να διαλευκάνει -με ευκολία τις περισσότερες φορές- εγκλήματα.

Το αποτέλεσμα; 

Όταν υπάρχουν τέτοια τηλεοπτικά προγράμματα, η θεαματικότητα εκτοξεύεται. Όμως, τι πραγματικά συμβαίνει με τις σειρές αυτές και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
Κλείσιμο

Απάτη Νο1



Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI, υποτίθεται πως αναλαμβάνουν εξ' ολοκλήρου μία υπόθεση ξεκινώντας από την διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος, προχωρώντας σε επιδρομές, διώξεις και συλλήψεις μέχρι την ανάκριση των υπόπτων και το κλείσιμο της υπόθεσης. 

Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί μία ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας, αφού οι παραπάνω διαδικασίες εμπίπτουν στην ευθύνη των επίσημων αξιωματικών και αστυνομικών και όχι στο προσωπικό του CSI: Crime Scene Investigation. 

Ακόμη, στις περιπτώσεις που το προσωπικό του CSI, τελικά, πηγαίνει στο χώρο του εγκλήματος για την συλλογή στοιχείων, έπειτα, κρίνεται ακατάλληλο να συμμετέχει στην εξέταση και στη δοκιμή οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αντικειμενικότητα των επιστημονικών στοιχείων.

Απάτη Νο2

Τα αποτελέσματα των DNA και των δακτυλικών αποτυπωμάτων, στις τηλεοπτικές αυτές σειρές βγαίνουν μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που, φυσικά, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που μπορεί να χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ή και μήνες, εάν φυσικά αυτά μπορούν να δεχθούν επεξεργασία και δεν είναι κατεστραμμένα ή αλλοιωμένα.

Απάτη Νο3



Στην τηλεοπτική πραγματικότητα οι σκηνές των εγκλημάτων που εξετάζονται είναι
γεμάτες με σημαντικά στοιχεία, τα οποία συλλέγονται γρήγορα και στη συνέχεια
αναλύονται με τη βοήθεια πραγματικών ή/και φανταστικών επιστημονικών μεθόδων
και τεχνολογιών. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές N.J.Schweiter και Michael J. Saks, το 40% των πρακτικών του τηλεοπτικού CSI δεν υφίστανται. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις η πλειονότητα των οργάνων που εμφανίζεται μπορεί να είναι ρεαλιστική –πχ. συσκευές προσδιορισμού αλληλουχίας DNA και φασματόμετρα μάζας – αλλά ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Απάτη Νο4



Η ορολογία που χρησιμοποιείται μεταξύ των ερευνητών εγκληματολόγων και ιατροδικαστών στα τηλεοπτικά σενάρια είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα και είναι σίγουρα λιγότερο σαφής (πχ. στα τηλεοπτικά προγράμματα ο όρος “match” είναι πολύ συνηθισμένος για δείγματα που ταυτοποιούνται, ενώ στην πραγματικότητα οι σωστοί όροι είναι “similar”, “could have come from” ή “is associated with”κλπ.).

Μία σημαντική «λεπτομέρεια» που εμφανίζεται σε τηλεοπτικά προγράμματα τύπου
CSI είναι ότι πέρα από την χρήση υψηλής μη ρεαλιστικής τεχνολογίας, αγνοούνται
όλα τα στοιχεία αβεβαιότητας που υπάρχουν σε πραγματικές έρευνες, ενώ αντιθέτως
αποδέχονται πειραματικά αποτελέσματα ως απόλυτη αλήθεια.

Μπορεί η προβολή των εν λόγω σειρών να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να κρατάει την προσοχή και το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο, στην πραγματικότητα, όμως, σταδιακά καλλιεργούν αντιλήψεις και πεποιθήσεις, μη ρεαλιστικές για την επιστήμη γενικότερα, και ειδικότερα για την λειτουργία της εγκληματολογικής επιστήμης (forensic).

Αναπτύσσονται δηλαδή υψηλότερες και συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις για τις δυνατότητες της ιατροδικαστικής επιστήμης και της εγκληματολογικής έρευνας.

Γι' αυτό πριν ξαπλώσετε αναπαυτικά στο καναπέ σας, έτοιμοι να απολαύσετε τέτοιου είδους σειρές, καλό είναι να γνωρίζετε τις αλήθειες και τα ψέμματα που υπάρχουν και που κρύβονται πίσω από αυτά τα τηλεοπτικά προγράμματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης