Σκάρλετ Γιόχανσον: Μόνη στη μάχη με τα manga και το κοκτέιλ του Ευκλείδη

Σκάρλετ Γιόχανσον: Μόνη στη μάχη με τα manga και το κοκτέιλ του Ευκλείδη

Μετά το διαζύγιο, η Αμερικανίδα ηθοποιός επανασυνδέεται κινηματογραφικά με την Ιαπωνία πρωταγωνιστώντας στην πολυαναμενόμενη anime διασκευή του «Φαντάσματος στο κέλυφος»

Σκάρλετ Γιόχανσον: Μόνη στη μάχη με τα manga και το κοκτέιλ του Ευκλείδη
«Πρόεδρε Τραμπ, δεν σε ψήφισα», είπε κοφτά η Σκάρλετ Γιόχανσον απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο σε πρόσφατη ομιλία της στο Women’s March. «Παρ’ όλα αυτά, θέλω να μπορώ να σε υποστηρίξω. Πρώτα όμως σου ζητώ να υποστηρίξεις εσύ εμένα». Η Σκάρλετ έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι απλώς μια Αμερικανίδα ηθοποιός: είναι από τις λίγες πραγματικές σταρ. Εχει πάψει επίσης να είναι απλώς μια Αμερικανίδα σταρ: είναι πλέον αγωνίστρια. Δηλώνει ανοιχτά και με θέρμη την υποστήριξή της στους Δημοκρατικούς, μιλά ψύχραιμα και ακομπλεξάριστα τόσο σε διαδηλώσεις όσο και σε συνεντεύξεις για γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, ενώ πρόσφατα εξέφρασε και την πιθανότητα/επιθυμία της να πολιτευτεί. Στο σινεμά τα σπάει κυριολεκτικά. Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως Μαύρη Χήρα στο «Iron Man 2», η Γιόχανσον ακονίζει την πυγμή της: είτε στο σύμπαν της Marvel είτε σε sci-fi ταινίες όπως το γεμάτο αδρεναλίνη «Lucy» του Λικ Μπεσόν ή το αριστουργηματικό «Κάτω από το δέρμα» του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Για τον πιο πρόσφατο ρόλο της η Γιόχανσον ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά και τα βάζει με ένα ιερό τέρας: εκείνο του θρυλικού γιαπωνέζικου manga «Το φάντασμα στο κέλυφος», σε σκηνοθεσία Ρούπερτ Σάντερς («Η Χιονάτη και ο κυνηγός»). Χάρη στο «Ghost in the Shell» του Μασαμούνε Σιρό, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Akira» του Κατσουχίρο Οτόμο, το διεθνές κοινό ήρθε σε επαφή με τα manga comics και στη συνέχεια με τις anime εκδοχές τους (τις ταινίες δηλαδή κινουμένων σχεδίων που βασίζονται στη manga αισθητική). Στο κυβερνο-πάνκ περιβάλλον του, σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, η αστυνόμος Μοτόκο Κουσανάγκι (Ταγματάρχης στην ταινία) είναι η πρώτη του είδους της: ένας άνθρωπος που έχει επιβιώσει από ένα φοβερό ατύχημα και έχει μετατραπεί σε κυβερνο-στρατιώτη που κυνηγάει τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Μια νέα μορφή τρομοκρατίας κάνει την εμφάνισή της, η οποία συμπεριλαμβάνει την ικανότητα να χακάρει κανείς το μυαλό των ανθρώπων και να τους ελέγχει: η Ταγματάρχης είναι η καταλληλότερη για να τη σταματήσει. 

Οταν ανακοινώθηκε ότι η Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κυρίως γιατί το ότι δεν είναι Γιαπωνέζα. Η Σκάρλετ όμως δεν ψάχνει πια ταινίες για να γίνουν όχημα για την καριέρα της. Η ίδια είναι όχημα για αυτές όπου συμμετέχει. Και αυτό ήταν το σκεπτικό για την επιλογή της στον πρωταγωνιστικό ρόλο: να κάνει προσβάσιμη μια τέτοιου είδους -εμβληματική μεν, περιορισμένης αναγνωρισιμότητας δε- ταινία στο ευρύ κοινό. Ο Μαμόρου Οσι, πάντως, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει τις πρώτες ταινίες της έχει ήδη δώσει την ευλογία του. «Η Σκάρλετ που παίζει τη Μοτόκο έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου για τον ρόλο. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι και η πιο υπέροχη ταινία του franchise έως τώρα. Παραμένει πολύ πιστή στο anime». «Δεν ξέρω αν ήμουν ο σωστός άνθρωπος για τη δουλειά, αλλά πιστεύω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Ρούπερτ σχετικά με τον χαρακτήρα», σημειώνει με τη σειρά της η Γιόχανσον στο Collider. «Το κοινό θα κρίνει αν ήμουν η κατάλληλη για τον ρόλο. Κάνω δουλειές τις οποίες πιστεύω ότι μπορώ να φέρω εις πέρας, οι οποίες με προκαλούν και για τις οποίες έχω άποψη. Αναλαμβάνω πρότζεκτ στα οποία μπορώ να συνεισφέρω κάτι. Στην προκειμένη, ήταν η συμπόνια για τα βιώματα του κεντρικού χαρακτήρα - και φυσικά η σωματική πλευρά του ρόλου». 

Κλείσιμο

Στο «Ghost in the Shell» του Μασαμούνε Σιρό μια νέα μορφή τρομοκρατίας κάνει την εμφάνισή της, η οποία συμπεριλαμβάνει την ικανότητα να χακάρει κανείς το μυαλό των ανθρώπων και να τους ελέγχει: η Ταγματάρχης (Σκάρλετ Γιόχανσον) είναι η καταλληλότερη για να τη σταματήσει


Με τον πρώην σύζυγό της Ρομέν Ντοριάκ

Ο τίτλος «Φάντασμα στο κέλυφος» είναι φόρος τιμής από τον Σιρό στο βιβλίο του Αρθουρ Κέσλερ «Ενα φάντασμα στη μηχανή». «Οι μηχανές δεν μπορεί  να γίνουν σαν άνθρωποι, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν σαν μηχανές”», γράφει ο Κέσλερ και ο Σιρό παίζει ακριβώς με αυτή την ιδέα. Παράλληλα με την εξάρθρωση του τρομοκρατικού κελιού στην ταινία, η Ταγμα­τάρχης ανακαλύπτει την αλήθεια για τη δική της ζωή και ταυτότητα. Στόχος της τώρα είναι να βρει τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κατάστασή της και να τον σταματήσει προτού κάνει το ίδιο κακό και σε άλλους. Ενσαρκώνοντας τον ρόλο, η Σκάρλετ πέρασε και η ίδια από το μονοπάτι της αυτογνωσίας. «Μιλήσαμε εκτενώς με τον Ρούπερτ για την αναζήτηση της ταυτότητας και την ανάγκη να ξέρει την αλήθεια από πού προέρχεται», εξηγεί. Ενώ στα manga οι γυναικείοι χαρακτήρες σχεδιάζονται με έντονα ερωτικά χαρακτηριστικά (ένας ακόμα λόγος που η Σκάρλετ ταιριάζει κουτί στον ρόλο), η ηθοποιός σημειώνει ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται στην ταινία δεν έχει καλή επαφή με τη σεξουαλικότητά της. «Βρίσκεται εν μέσω υπαρξιακής κρίσης», εξηγεί στο Collider. «Σε κάποιους ανθρώπους αυτό συνεπάγεται μια ροπή προς τις ερωτικές εμπειρίες, σαν να χάνονται μέσα σε αυτές, αλλά η Ταγματάρχης δεν ξέρει ποια είναι. Εχει μια τόσο ασαφή, θολή ιδέα για το ποια είναι, που δεν μπορεί να ξέρει τι της αρέσει και τι όχι». 
 
Η Γιόχανσον πριν από μερικές μέρες κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Ρομέν Ντοριάκ για να αποφασίσει το δικαστήριο ποιος θα πάρει την επιμέλεια της 3χρονης κόρης τους Ρόουζ. «Ως αφοσιωμένη μητέρα με πλήρη συνείδηση του ότι η κόρη μου μια μέρα θα μεγαλώσει και θα διαβάζει τα νέα που θα γράφονται γι’ αυτή, θα ήθελα να πω μονάχα πως ποτέ, μα ποτέ δεν πρόκειται να σχολιάσω τη λύση του γάμου μου», δήλωσε. 

Είναι η πρώτη φορά που η σταρ δηλώνει «ελεύθερη». Είναι επίσης η πρώτη φορά που ομολογεί ότι είναι συμφιλιωμένη με τη single πλευρά της. «Συνειδητοποίησα πως δεν έχω υπάρξει ποτέ μόνη μου», λέει στο περιοδικό «Event». «Ημουν πάντα με κάποιον. Ακόμη και σε αυτές τις πρώτες στιγμές της ζωής, στο έναυσμά της, είχα κάποιον να με επηρεάζει (σ.σ.: αναφέρεται στον δίδυμο αδελφό της Χάντερ). Τώρα μαθαίνω πώς να είμαι μόνη με τον εαυτό μου. Είναι προκλητικό. Δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω μοναξιά καμιά φορά, αλλά συνειδητοποιώ ότι πάντα είχα ένα άλλο μισό εκεί έξω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης