Η Ελένη Μενεγάκη απαντά στο Σύλλογο Μεταμοσχεύσεων που της επιτέθηκε

Η Ελένη Μενεγάκη απαντά στο Σύλλογο Μεταμοσχεύσεων που της επιτέθηκε


Διαβάστε αναλυτικά

Η Ελένη Μενεγάκη απαντά στο Σύλλογο Μεταμοσχεύσεων που της επιτέθηκε
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει μια συζήτηση στην εκπομπή «Ελένη» για τις μεταμοσχεύεις με αφορμή ένα θέμα που είχε παρουσιάσει ο δημοσιογράφος της εκπομπής Τάσος Τεργιάκης σχετικά με τον Μάρτιν Πιστόριους. Στην συνέχεια φανερά ενοχλημένος ο σύλλογος «Συνεχίζω» έβγαλε μια ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την παρουσίαση του θέματος από την «Ελένη» αναρτώντας την στα social media και συγκεκριμένα στο Facebook.

H αντίδραση της εκπομπής ήταν άμεση και οι συντελεστές έγραψαν ανακοίνωση και την απέστειλαν στον σύλλογο για ανάρτηση. Ώστε να δοθεί τέλος στην παρεξήγηση, ωστόσο οι υπεύθυνοι του «Συνεχίζω» δεν έκαναν τίποτε.

Διαβάστε εδώ την απάντηση της εκπομπής Ελένη

Κλείσιμο
Την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου προβλήθηκε στην εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τεργιάκη σχετικά με τον Μάρτιν Πιστόριους, ο οποίος από τα 12 του (και επί 12 χρόνια), ήταν σε κώμα - ωστόσο επανήλθε σταδιακά και σήμερα, στα 39 του, η υγεία έχει αποκατασταθεί. Κατά την παρουσίαση του θέματος έγινε συζήτηση για την ζωή του Πιστόριους, με βάση όσα τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο "Ghost boy΄". Η κουβέντα έγινε όπως γίνεται καθημερινά στην στήλη του δημοσιογράφου, o oποίος παρουσιάζει διάφορα θέματα από όλο τον κόσμο και άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες.

Στην ανακοίνωση σας λανθασμένα αναφέρετε ότι η παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη και οι συνεργάτες της, την ώρα του φαγητού (!) είπαν ότι «ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού»(!), εννοώντας φυσικά ότι θα τον σκότωναν αφού επανήλθε ξαφνικά στην ζωή.

Σας παραθέτουμε, αυτολεξεί τους διαλόγους για να διαπιστώσετε και εσείς ότι η πληροφόρηση σας ήταν λαθεμένη.

EΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Όταν είναι κάποιος σε κώμα, θεωρείται κλινικά νεκρός;. Τότε μπορεί κανείς να δώσει, να χαρίσει κάποιο όργανο του όταν είναι σε κώμα, που όμως όταν είναι σε κώμα είναι ΄΄ζωντανός΄΄;.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ : Ναι, αλλά είναι σε στάδιο που σου λένε (οι γιατροί) ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση..

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Κοίτα όμως σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή θα μπορούσαν οι γονείς του να είχαν δώσει τα όργανα.. και να που αυτός συνήλθε.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: Εδώ όμως μιλάμε για μια περίπτωση που δεν είναι σε μονάδα εντατικής με μηχανήματα να κρατιέται ζωντανός.

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Τώρα εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα, όπως μας το λένε, μέχρι εκεί το δεχόμαστε.

Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς από τον διάλογο και από το βίντεο της εκπομπής (που είναι διαθέσιμο και στο www.alphatv.gr), όσο διήρκεσε η συζήτηση, ουδείς έτρωγε από την ομάδα της εκπομπής, ούτε η κ. Μενεγάκη ανέφερε την φράση που της αποδίδετε («Ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού..»). Αντιθέτως, προσέγγισε το θέμα καθαρά δημοσιογραφικά, διατυπώνοντας απορίες που έχει, πιθανόν, ο μέσος τηλεθεατής ή τηλεθεάτρια και διευκρινίζοντας στο τέλος ότι «εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα»

Είναι φανερό ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης του συλλόγου δεν είδε την συγκεκριμένη εκπομπή αλλά, μάλλον αντέδρασε εν βρασμώ, σε σχόλια τρίτων, που του μετέφεραν ανακριβώς το περιεχόμενο της συζήτησης.

Σας θυμίζουμε ότι η εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ έχει κατ' επανάληψη ασχοληθεί με παρόμοια ευαίσθητα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τρεις από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν φιλοξενηθεί, κατά καιρούς, στο στούντιο από την κ. Μενεγάκη.

- Στις 31 Οκτωβρίου του 2012 η κ. Μαρία Καλασούντα, μίλησε επί 29 λεπτά για το χαμό του γιού της, ο οποίος, με τον θάνατο του χάρισε ζωή σε 6 ανθρώπους.

-Στις 7 Μαρτίου 2012 η κ. Ζωή Κωσταρίδη μίλησε για την περιπέτεια της, την μεταμόσχευση καρδιάς και την απόκτηση του μονάκριβου παιδιού της.

- Στις 15 Φεβρουαρίου 2012 η κ.Στέλλα Φωτιάδου μίλησε για το τροχαίο του αδερφού της και την δωρεά των οργάνων του. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χαντζής.

Και στις τρεις περιπτώσεις έγινε εκτενής αναφορά- συζήτηση για την αξία της δωρεάς οργάνων και την διαδικασία που τηρείται.

Εδώ μπορείτε να δείτε την αρχική ανάρτηση του Συλλόγου Μεταμοσχεύσεων στην οποία απάντησε η εκπομπή


Σας παραθέτουμε το κείμενο παραπόνων για την σημερινή εκπομπή της κυρίας Ε. Μενεγάκη που θέλησε να ασχοληθεί με την δωρεά οργάνων!
Πληροφορηθήκαμε σήμερα από αρκετά μέλη μας, ότι σε ένα μέρος της θεματολογίας της εκπομπής σας, αγγίξατε το πολύ ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων. Με λύπη, μας μεταφέρθηκε η ασέβεια που δείξατε καθώς ενώ αναλύατε το θέμα (χωρίς ειδικούς) τρώγατε και ψάχνατε να βρείτε μόνοι σας τις απαντήσεις! Και τελικά είπατε ότι ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού ! Θα σας πληροφορήσουμε λοιπόν πως δεν παίρνουν έτσι "απλά" όργανα για μεταμόσχευση . Καλό επίσης θα ήταν όταν θέλετε να παρουσιάστε τόσο σοβαρά θέματα να έχετε φροντίσει η ίδια ή οι συνεργάτες σας να ενημερωθείτε και φυσικά να έχετε καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες που θα μπορέσουν εμπεριστατωμένα να σας που τι πραγματικά ισχύει. Την εκπομπή σας την παρακολουθούν άνθρωποι με ανεπάρκειες τελικού σταδίου που χρειάζονται μεταμόσχευση αλλά πολύ πιο σημαντικό την παρακολουθούν γονείς και συγγενείς που δώσανε τα όργανα αγαπημένων τους ανθρώπων. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο κακό έχετε προκαλέσει σήμερα την ώρα του φαγητού σας ! Ευχόμαστε να επανορθώσετε αν αυτό μπορεί να είναι εφικτό ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης