Ο Aγγλούπας ήθελε να σκοτώσει τη Γωγώ

Ο Aγγλούπας ήθελε να σκοτώσει τη Γωγώ

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση του άσκησε ο εισαγγελεας, εννέα μήνες μετά...

Ο Aγγλούπας ήθελε να σκοτώσει τη Γωγώ
Ολική ανατροπή στο θρίλερ με τον τραυματισμό της ηθοποιού Γωγώς Φαρμάκη από το πιστόλι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αγγλούπα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για «απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και οπλοχρησία στην άνω πράξη».

Από την περασμένη Τετάρτη η υπόθεση έχει περάσει στην ανάκριση και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, καθώς μετά την απολογία του 35χρονου εισαγγελέας και ανακριτής θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί ή θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι μέχρι να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Ετσι, ύστερα από εννέα ολόκληρους μήνες από τη νύχτα του τραυματισμού και αφού ο φάκελος πέρασε από σαράντα κύματα, η ιστορία παίρνει άλλη τροπή.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει όλη τη δικογραφία, καθώς, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ματωμένο σκηνικό που στήθηκε τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου.
Κλείσιμο

Το χρονικό και οι ανατροπές


Αρχικά, τα πράγματα έδειχναν ξεκάθαρα καθώς η 25χρονη Γωγώ (με ακατάσχετη αιμορραγία στην Εντατική) δεν μπορούσε να μιλήσει, ενώ οι καταθέσεις τόσο της αδελφής της Ολγας όσο και του συντρόφου της Αλέξανδρου Αγγλούπα ταυτίζονταν και μιλούσαν για ατύχημα. «Πήγα να βγάλω το πιστόλι που κατείχα νόμιμα από το σακάκι και αυτό εκπυρσοκρότησε», υποστήριξε ο επιχειρηματίας. Εναν μήνα μετά, τα δεδομένα άλλαξαν. Η νεαρή ηθοποιός συνέρχεται, δίνει κατάθεση και αρνείται ότι ήταν ατύχημα, υποστηρίζοντας πως ο σύντροφος της αδελφής της δεν την πυροβόλησε κατά λάθος. Η υπόθεση φεύγει από το Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου και ο φάκελος μεταφέρεται στη Δίωξη Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Στις 27 Μαρτίου, ο τμηματάρχης της υπηρεσίας κ. Σταύρος Σταυρόπουλος απαντά στην παραγγελία του εισαγγελέα: «Από την εξέταση της παθούσας προέκυψαν νεότερα στοιχεία καθόσον τόσο από την αρχική όσο και από τη συμπληρωματική κατάθεσή της προκύπτουν πραγματικά περιστατικά, τα οποία, αφενός μεν, είναι πρόσφορα να θεμελιώσουν την πρόθεση του Αγγλούπα Αλέξανδρου (και μάλιστα άμεσο δόλο, α’ βαθμού - επιδίωξη), αφετέρου δε, τα αντίρροπης κατεύθυνσης πραγματικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο συγκεντρωθέν προδικαστικό υλικό δεν κρίνονται prima facie επαρκή για να ανατρέψουν τον συλλογισμό περί ανθρωποκτόνου πρόθεσης». Μάλιστα, ο προϊστάμενος του Ανθρωποκτονιών ζήτησε και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά που υποστηρίζει η νεαρή ηθοποιός επιβεβαιώνονται από τις κλήσεις που πραγματοποίησαν και δέχτηκαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο πλευρών.



Οι πρωταγωνιστές περιγράφουν

Στην ογκωδέστατη δικογραφία, τρία είναι τα κεντρικά πρόσωπα τα οποία μιλάνε και περιγράφουν με λεπτομέρειες πώς στήθηκε το ματωμένο σκηνικό στη μεζονέτα της οδού Ναυπλίου στο Παλαιό Φάληρο: ο φερόμενος ως δράστης Αλέξανδρος Αγγλούπας, το θύμα Γωγώ Φαρμάκη και η αυτόπτης μάρτυρας, η αδελφή της Ολγα.

■ Η 25χρονη ηθοποιός, που πριν από εννέα μήνες βρέθηκε ένα βήμα πριν τον θάνατο όταν η σφαίρα από το 45άρι Colt Defender του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αγγλούπα καρφώθηκε στο σώμα της, ήταν από την πρώτη στιγμή κατηγορηματική. Μάλιστα, στη συμπληρωματική κατάθεση που δίνει στις 2 Μαρτίου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το συμβάν. Αφού αναφέρεται στις απανωτές κλήσεις που έκανε ο Αγγλούπας στο κινητό της αδελφής της επειδή είχαν τσακωθεί και στην επίσκεψη στο σπίτι τους, μάλιστα είχε χτυπήσει όλα τα κουδούνια της πολυκατοικίας γιατί δεν υπήρχε όνομα, και τη φασαρία που ακολούθησε όταν μπήκε στο διαμέρισμα όπου αναποδογύριζε έπιπλα και έσπαγε πράγματα, φτάνει στα επίμαχα λεπτά του τρόμου. «Με το που τον είδα να έρχεται βίαια προς το μέρος μου φοβήθηκα πολύ και άρχισα να ανεβαίνω τρέχοντας τη σκάλα προς την κρεβατοκάμαρα. Αυτός με ακολούθησε κυνηγώντας με και πίσω του ερχόταν η Ολγα. Εκατσα στο κεφαλάρι του κρεβατιού μαζεμένη από τον φόβο μου με σκυμμένο το κεφάλι. Μου ζήτησε ξανά το σκυλί μου, τη Ζιζέλ, και όταν ξαναρνήθηκα με πυροβόλησε. Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί και σηκώνοντας το κεφάλι μου, είδα τον Αγγλούπα να κρατάει ένα όπλο και να σημαδεύει και κοιτώντας είδα την κοιλιά μου γεμάτη αίματα. Τότε η Ολγα άρχισε να τον βρίζει και να τσιρίζει ζητώντας να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπως και έγινε. Μέσα στον πανικό μου και ενώ είχα τις αισθήσεις μου θυμάμαι πως καθόμασταν πίσω εγώ με την Ολγα και οδηγούσε ο Αγγλούπας που είχε πάρει μετά από όλα αυτά μαζί και τη Ζιζέλ», τονίζει η νεαρή και λίγο παρακάτω συμπληρώνει: «Στο σημείο αυτό θέλω να πω πως από τότε που έγινε το συμβάν μέχρι σήμερα έχω μάθει ότι ο Αγγλούπας διαδίδει πως του έχω ζητήσει πολλά χρήματα για να αλλάξω την κατάθεσή μου. Για να μην πω τα πράγματα όπως πραγματικά έγιναν, ότι δηλαδή με πυροβόλησε εν ψυχρώ. Αυτό που διαδίδει είναι ένα μεγάλο ψέμα».

■ Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο, προς τον εισαγγελέα στις 26 Απριλίου, δίνει τη δική του εκδοχή: «Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου γύρω στις 6, ετοιμαζόμενος να αναχωρήσω για επαγγελματικούς λόγους στην επαρχία και συγκεκριμένα για την Πάτρα όπου και θα διανυκτέρευα, πέρασα από την οικία της κυρίας Γεωργίας Φαρμάκη, αδελφή της μνηστής μου Ολγας, όπου βρισκόταν η τελευταία προκειμένου να την αποχαιρετήσω. Από μια αδέξια κίνησή μου, καθώς έβγαλα το όπλο από τη μέση μου για να το αφήσω στο πρεβάζι του κρεβατιού στην κρεβατοκάμαρα των κοριτσιών, για να παίξω με το σκυλάκι τους, το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματίσει την αδελφή της μνηστής μου. Στην αρχή μάλιστα δεν είχαμε καταλάβει πως η Γεωργία είχε τραυματιστεί αλλά στη συνέχεια είδαμε το αίμα...» αναφέρει ο επιχειρηματίας, δίνοντας παράλληλα εξηγήσεις γιατί οπλοφορούσε.

Αλλαζε όπλα

«Η αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια και οι επιθέσεις σε επιχειρηματίες στην περιοχή των νοτίων προαστίων όπου και διαμένω με ανάγκασαν να καταφύγω στη λύση της οπλοφορίας προκειμένου να είμαι σε θέση να προστατεύω τον εαυτό μου. Για τον λόγο αυτό, το 2010 υπέβαλα σχετικό αίτημα και έλαβα από τις αρμόδιες αρχές νόμιμη άδεια οπλοφορίας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι το γεγονός ότι είμαι αναγκασμένος να οπλοφορώ για να εξασφαλίσω την προσωπική μου ασφάλεια με στεναχωρεί ιδιαίτερα, αλλά και μου προκαλεί μεγάλο άγχος δεδομένου ότι είμαι άνθρωπος που αντιπαθεί τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της. Επιπλέον, παρέδωσα με δική μου πρωτοβουλία και τη δεύτερη άδεια οπλοφορίας που κατέχω καθώς και το όπλο που αναφέρεται σε αυτή». Ο 35χρονος παραδέχεται ότι από εκείνη την ημέρα και μετά επισκέπτεται ψυχολόγο, ενώ η γνωμάτευση που προσκόμισε ο πατέρας του στις Αρχές είναι από ψυχίατρο του Κολωνακίου, φέρει ημερομηνία 19.6.2012 και αναφέρει πως «παρακολουθείται από τις 9.1.12 επειδή πάσχει από διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες με συμπτώματα όπως καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, αϋπνία, ανορεξία, ψυχοκινητική επιβράδυνση, ελάττωση της συγκέντρωσης, κοινωνική απόσυρση». Μάλιστα επισημαίνεται πως του χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή.

■ Η Ολγα Φαρμάκη, που ήταν παρούσα στο άγριο σκηνικό, στη συμπληρωματική κατάθεση που δίνει στις 16 Μαΐου αναφέρει τα εξής: «Την πρώτη φορά που κατέθεσα, λόγω της ταραχής και του πανικού μου από όλο το συμβάν καθώς και τον φόβο της έκτασης που θα έπαιρνε η κατάσταση στα ΜΜΕ, αλλά και επειδή το μυαλό μου ήταν στη Γωγώ, μόνο στη Γωγώ, δεν περιέγραψα τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν. Τώρα θα σας πω την αλήθεια. Εκείνο το βράδυ ήμουν με τη Γωγώ στο σπίτι μας ενώ λίγο πιο πριν είχα πάει στο σπίτι του Αλέξανδρου στη Βούλα για να τον δω, καθώς το επόμενο πρωί θα ταξίδευε για επαγγελματικούς λόγους στην Πάτρα, και μάλιστα κανονίσαμε, εφόσον δεν θα έμενα εγώ στο σπίτι του, να περνούσε αυτός το πρωί από το δικό μας για να με χαιρετήσει. Περίπου στις 6 με 6.30, αφού προηγουμένως μου τηλεφώνησε για να ξυπνήσω, ήρθε στο σπίτι μας. Χτύπησε το κουδούνι αφού δεν είχε κλειδιά και κατέβηκα και του άνοιξα. Αφού τα είπαμε με τον Αλέξανδρο για λίγο στο σαλόνι, μετά ανεβήκαμε στην κρεβατοκάμαρα για να δει το σκυλάκι μας, τη Ζιζέλ. Επειδή ήθελε να παίξει αλλά είχε στο εσωτερικό του παντελονιού του το όπλο και τον εμπόδιζε, πήγε να το βγάλει για να το αφήσει κάπου. Τον είδα που το έβγαλε και το κρατούσε στο χέρι και στη συνέχεια ξαφνικά άκουσα έναν κρότο και τη Γωγώ να ζητάει βοήθεια και κατάλαβα ότι είχε τραυματιστεί».

Το τηλεφώνημα στο 100 για ληστεία

Μπορεί στις καταθέσεις που δίνουν τόσο η Ολγα Φαρμάκη όσο και ο Αλέξανδρος Αγγλούπας να αναφέρουν ότι όλα κυλούσαν φυσιολογικά εκείνο το παγωμένο ξημέρωμα του Νοεμβρίου, όμως ένα τηλεφώνημα ενοίκου που έντρομος άκουγε τη φασαρία στην πολυκατοικία στο κέντρο της Αμεσης Δράσης έκανε λόγο για ληστές. Ο διάλογος που ακολουθεί για το τι γινόταν στο διαμέρισμα της οδού Ναυπλίου είναι χαρακτηριστικός: Καλών: «Ναι, γεια σας, Ναυπλίου 5 στο Παλαιό Φάληρο, έχει μπει στο διαμέρισμα ληστής». Αμεση Δράση: «Εσείς τον βλέπετε από απέναντι;» Καλών: «Οχι, ακούω... Γίνεται χαμός και φωνές. Σαν ληστής άκουσα να φωνάζουν». Αμεση Δράση: «Φωνάζουν βοήθεια δηλαδή;» Καλών: «Ναι, ναι».

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο της ηθοποιού κ. Ιωάννη Απατσίδη, ο οποίος επεσήμανε πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι επιβεβαιώνεται η εκδοχή της εντολέως μου και δικαιώνεται η ίδια και ο αγώνας της να επικρατήσει η αλήθεια. Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι δεδομένη και δεδομένη εξίσου η ετοιμότητα των δικαστικών αρχών. Οταν η Δικαιοσύνη αργεί αλλά έρχεται, τότε και η επιείκεια είναι ανύπαρκτη για όσους συσκοτίζουν τις έρευνες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της υπεράσπισής του, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να θυματοποιεί περαιτέρω το θύμα, πόσο μάλλον όταν αυτό ζει από θαύμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης