Κορωνοϊός: H μουσική θα σώσει τον κόσμο (Και στην εποχή του covid-19)

Κορωνοϊός: H μουσική θα σώσει τον κόσμο (Και στην εποχή του covid-19)

Μια ιδέα πνευμονολόγου του «Σωτηρία» που τη μοιράστηκε με συναδέλφους του «γέννησε» μια ομάδα στο facebook, η οποία σε έξι μέρες μετρά πάνω από 8.500 μέλη -Πλημμυρίζει με μουσική και αισιοδοξία το διαδίκτυο, αλλά και τις λίγες στιγμές ανάπαυλας στις εφημερίες

spiti-giatroi-arthro
Δύο πνευμονολόγοι, φίλοι μεταξύ τους, έχουν μια αγαπημένη συνήθεια: Ανεβάζουν τραγούδια στο facebook σε μια λογική αντίστροφης μέτρησης. Την περασμένη εβδομάδα, η μουσική αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο πνευμονολογίας στα Γιάννενα σταμάτησε, αφού ήταν πλέον σαφές ότι το συνέδριο που οργάνωνε ο ένας από τους δύο φίλους, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων Κώστας Κωστίκας, δεν πρόκειται να γίνει στην ώρα του και αναβλήθηκε για το διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου. Τότε ήρθε η ιδέα στον έτερο, τον Γιώργο Χειλά, πνευμονολόγο πρώτης γραμμής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αυτή η «ανταλλαγή» μουσικής να μη σταματήσει, αλλά να αλλάξει μορφή. Χρειάστηκαν 24 ώρες από τη στιγμή που ο κ.Κωστίκας, αλλά και τρεις ακόμη πνευμονολόγοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την ιδέα του Γιώργου Χειλά για να γεννηθεί η ομάδα «Music will save the world (also in the sovid-19 era)
banner


Η μουσική πρόσκληση έτρεξε μεταξύ των φίλων της αρχικής ομάδας με απίστευτους ρυθμούς και ξέφυγε από τα όρια της ιατρικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας, ενώ έως το μεσημέρι σήμερα τα μέλη της έφταναν τις 8.500, σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Τα μέλη της ανταποκρίνονται στο αρχικό κάλεσμα, που αποτελεί και το ξεκάθαρο μήνυμα της ομάδας: μένουμε στο σπίτι (εμείς οι υπόλοιποι) και περνάμε καλά όλοι μαζί, καθώς «μοιραζόμαστε» τη μουσική που αγαπάμε. Και αυτή η «μοιρασιά» κάνει μια διαφορά γι' αυτούς που εργάζονται σ' αυτές τις δύσκολές μέρες:

Screenshot_20200407-234859_Facebook


Κλείσιμο
Πλέον, στην ομάδα μετέχουν και γιατροί από την Ιταλία που στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς τους Ελληνες συναδέλφους τους, ανεβάζοντας, για παράδειγμα, συρτάκι, όπως έκανε ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata Mario Cazzole. 
zorba



«Ακουγα τον Στινγκ με τον Σπρίνγκστιν στο Every Breath you take», λέει ο Γιώργος Χειλάς, που στην κλινική στο «Σωτηρία» νοσηλεύει πλέον μόνο ασθενείς με κορωνοϊό. «Εκεί ήρθε η ιδέα, καθώς όπως όλοι αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε από τη "μαυρίλα" των ημερών. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Κώστας Κωστίκας είχε φτιάξει τη σελίδα. Συνεπιμελητές, οι τρεις πρώτοι συνάδελφοι, πνευμονολόγοι που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό: Ο Πέτρος Μπακάκος από την Αθήνα, ο Κοσμάς Καζανάς από τη Θεσσαλονίκη και ο Ηλίας Παπανικολάου από την Κέρκυρα. Όταν άρχισε να απλώνεται και να μεγαλώνει η ομάδα, αρχίσαμε να παίρνουμε χαρά- είναι κάτι από το οποίο παίρνουμε αισιοδοξία στα πολύ δύσκολα. Γιατί για μας, οι συνθήκες εργασίας είναι πάντα δύσκολες. Για όλο το υγειονομικό προσωπικό. Πάντα παλεύουμε με όσα μέσα έχουμε,  τώρα σ' αυτή τη συλλογική μαυρίλα είπαμε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει. Παίρνουμε μεγάλη χαρά από την ανταπόκριση και το δικό μας μήνυμα είναι ένα και ξεκάθαρο: Μένουμε στο σπίτι και περνάμε καλά όλοι μαζί. Το διαβατήριο είναι η μουσική».

Sting, Bruce Springsteen - Every Breath You Take (Live)


Οι κανόνες στην ομάδα είναι επίσης απλοί και ξεκάθαροι: Μόνο μουσική, όλων των ειδών, όχι σχόλια για πολιτική, γκρίνια, όχι ύβρεις. Μουσική. Που πολλές φορές ακούγεται και στις μικρές ανάπαυλες των γιατρών στις δύσκολες εφημερίες: «Προχθές το βράδυ, είπαμε με τη συνάδελφο που είχαμε εφημερία να ακούσουμε ό,τι είχαν ανεβάσει τα μέλη της ομάδας: Από όλα τα είδη της μουσικής- ήταν όμορφα, πήραμε ανάσα. Μέσα στη μαυρίλα, ξεφύγαμε. Δεν το περίμενα». 

Τα τραγούδια που επιλέγουν οι γιατροί της ομάδας -στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής οι περισσότεροι- δείχνουν και τη διάθεσή τους: Ροκάρουν πριν ξεκινήσουν τις εφημερίες, δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο το «παρών» τους στη μάχη, κάνουν πιο κλασικές ή πιο «ήρεμες» επιλογές στις ώρες που αναζητούν ξεκούραση. Η αντίδραση όσων μετέχουν στην ομάδα είναι ανάλογη. 

Το αγκάλιασμα της ομάδας έφερε και νέες ιδέες που σιγά - σιγά οι εμπνευστές της ιδέας θα μοιράζονται με τη μεγάλη κοινότητα - ο στόχος είναι τα μέλη να γίνουν 10.000 (φαίνεται, πλέον, εύκολο), στο μεταξύ όμως, για το βράδυ του Σαββάτου ετοιμάζεται ντίσκο πάρτυ: Μοιραζόμαστε μουσική, μέσα από τα σπίτια μας, αλλά με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. 

countdown
H αντίστροφη μέτρηση για το πνευμονολογικό συνέδριο στα Γιάννενα σταμάτησε- αυτή η συνήθεια του «υπολογισμού» γεγονότων με μουσική «γέννησε» την ομάδα που πιστεύει στη δύναμη της μουσικής στους δύσκολους καιρούς και τους νέους κανόνες που επιβάλλει ο κορωνοϊός


Η μουσική, πάντως, είναι επιλογή επικοινωνίας για γιατρούς από όλο τον κόσμο. Ενα από τα πρώτα βίντεο που αναρτήθηκαν στην ομάδα Music will save the world- also in the covid-19 era ήταν η μουσική «παραγωγή» των στελεχών καρδιολογικής κλινικής του Μονάχου. Το μήνυμά τους συνοδεύεται από χαιρετισμούς προς τους συναδέλφους τους και είναι απλό: «Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μας νικήσει».




Ειδήσεις σήμερα:

Εγκώμια και από Ισπανία: «Τo ελληνικό θαύμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού»
H Ουχάν γιόρτασε μετά από 2,5 μήνες το τέλος της καραντίνας - Δείτε βίντεο

20.000 δωρεάν εισιτήρια παραστάσεων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ