Μίνι εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε συμβάσεις, μερική απασχόληση και καθυστέρηση μισθών

Μίνι εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε συμβάσεις, μερική απασχόληση και καθυστέρηση μισθών

Με την παράταση της σύμβασης διασώζονται το επίδομα γάμου 10% επί του μισθού, οι τριετίες και άλλα επιδόματα (πχ μητρότητας, σπουδών) που συνοδεύουν τη σύμβαση

4918081
Μέτρα για τον περιορισμό της μερικής απασχόλησης, παράθυρο για καταβολή χαμηλότερων μισθών από το ύψος των κλαδικών, επαναφορά στο προσκήνιο των επιχειρησιακών συμβάσεων, θέσπιση βαθμών δυσκολίας στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και στη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία προβλέπει το μίνι εργασιακό, ενσωματωμένο στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Η διάταξη που προστέθηκε εκτός των γνωστών διατάξεων αφορά στην επέκταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -η ισχύς της οποίας έληγε την 30η Ιουνίου 2019- μέχρι την σύναψη νέας και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31-12-2019.

Με την παράταση της σύμβασης διασώζονται το επίδομα γάμου 10% επί του μισθού, οι τριετίες και άλλα επιδόματα (π.χ. μητρότητας, σπουδών) που συνοδεύουν τη σύμβαση.

Καθυστερούμενοι μισθοί: Πλέον θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης». Η προηγούμενη διάταξη ήταν πιο θολή καθώς έκανε λόγο για «αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών». Συνεπώς με καθυστέρηση άνω των δυο μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης από τον εργοδότη.

Πρόστιμο αδήλωτης: Καταργούνται τα ενδιάμεσα στάδια εκπτώσεων που θεσμοθετήθηκαν το 2018 για το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και πλέον θα ισχύει μια δυνατότητα έκπτωσης:

• σε περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο εντός 10ημέρου από την ημέρα του ελέγχου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους (12 μήνες) τότε το πρόστιμο θα μειώνεται από τα 10.500 στα 2.000 ευρώ.

Προσοχή, ειδικά στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης πλήρους απασχόλησης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Συνεπώς καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στο πρόστιμο που είχαν θεσμοθετηθεί το 2018 και προέβλεπαν ότι το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ αν ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, όπως επίσης και η πρόβλεψη για έκπτωση 50% και μείωση στις 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η έκδοση έξι υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια για τις εξαιρέσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Στο μίνι εργασιακό περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων των συνδικάτων, θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας καθώς και ηλεκτρονικού μητρώου για τους συνδικαλιστές.

Ειδικότερα τα μέτρα για τον περιορισμό της μερικής απασχόλησης προβλέπουν:

1. Προσαύξηση ωρομισθίου: Με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται προς ψήφιση, κάθε ώρα επιπλέον του συμφωνημένου 4ώρου θα αμείβεται πλέον με προσαύξηση ωρομισθίου 12%.

Κλείσιμο
2. Υπερεργασία: Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα χωρίς αυτό να λογίζεται υπερωρία. Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) θα aμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% .

3. Υπερωρία: Υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών ημερησίως στο πλαίσιο της 5ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Αντίθετα για τους εργαζόμενους με το σύστημα της 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 8 ωρών ημερησίως. Η υπερωρία θα αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

4. Εκ περιτροπής απασχόληση: Στην εκ περιτροπής απασχόληση, ο εργαζόμενος απασχολείται από μία έως τέσσερεις ημέρες την εβδομάδα η λιγότερες ημέρες το μήνα η λιγότερους μήνες το χρόνο, αλλά με πλήρες 8ωρο. Έτσι, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πάνω από το 8ωρο ημερησίως θα πρέπει να αποζημιώνεται ως υπερωρία (προσαύξηση 40%).

Τέλος όσοι εργάζονται με μπλοκάκια και ασφαλίζονται με το καθεστώς του αρθ.39 παρ.9 όπως και όσοι ασφαλίζονται με εργόσημο καταχωρίζονται πλέον υποχρεωτικά στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης