«Κύριε καθηγητά, πού βρήκατε την Porsche;»

«Κύριε καθηγητά, πού βρήκατε την Porsche;»

Δέκα Γάλλοι και Βέλγοι εισαγγελείς στην Αθήνα για κατάχρηση κοινοτικών επιδοτήσεων από μεγαλοκαθηγητές ΑΕΙ

«Κύριε καθηγητά,  πού βρήκατε την Porsche;»
Μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ύψους άνω των 150-200 εκατ. ευρώ, από έγκριτους καθηγητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας φαίνεται ότι βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Εδώ και μία εβδομάδα δέκα Γάλλοι και Βέλγοι εισαγγελείς, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Αγγελή και το ΣΔΟΕ, επιχειρούν να ξεδιαλύνουν πώς πασίγνωστοι καθηγητές ΑΕΙ και οι συνεργάτες τους, που έλαβαν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα για έρευνες κυρίως στον χώρο της Πληροφορικής, ξαφνικά απέκτησαν ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα Porsche. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές εφόδους στα σπίτια τουλάχιστον 20 μεγαλοκαθηγητών των ΑΕΙ, αλλά και στα γραφεία γνωστής εταιρείας Πληροφορικής και έχουν κατάσχει τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους.
Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, όταν έφτασε μια σοβαρή καταγγελία στα κεντρικά γραφεία της OLAF, στον αριθμό 30 της Rue Joseph II, στην καρδιά του κτιριακού συμπλέγματος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στην οποία αναφερόταν ότι πολλοί Ελληνες καθηγητές την τελευταία 10ετία, σε συνεργασία με εταιρείες Πληροφορικής (μία από αυτές έχει την έδρα της στη λεωφόρο Συγγρού), έλαβαν θηριώδη ποσά για έρευνες που χρηματοδοτούνταν από τα κοινοτικά προγράμματα. Τα ποσά αυτά, όμως, τα καρπώνονταν οι ίδιοι, δημοσιεύοντας ψεύτικες έρευνες και χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια από προμηθευτές σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους, ενώ διαπιστώνονταν τριγωνικές συναλλαγές για την αγορά εξοπλισμού μέσω εταιρειών στην Κύπρο. Στις Βρυξέλλες αμέσως σήμανε συναγερμός.  
Με εντολή της κεντρικής υπηρεσίας έφτασαν στην Αθήνα με άκρα μυστικότητα 10 Γάλλοι και Βέλγοι εισαγγελείς, οι οποίοι αμέσως συναντήθηκαν με κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα Εφετών κ. Αγγελή.   
Αφού εξετάστηκαν τα ονόματα των γνωστών καθηγητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο και το Πολυτεχνείο Αθηνών, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν έφοδοι στα σπίτια τους στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στη Φιλοθέη και στο Κολωνάκι.  Οι έφοδοι έγιναν παρουσία εισαγγελέα και κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι από τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Κορυφαίες πηγές της OLAF στις Βρυξέλλες που ρωτήθηκαν από το «ΘΕΜΑ» απέφυγαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των καθηγητών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκαναν λόγο πάντως «για κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων από Ελληνες καθηγητές των ΑΕΙ, οι οποίοι μέσα σε μια 10ετία φαίνεται να απέκτησαν ακριβά ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα».  
Κλείσιμο
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι καθηγητές, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις Αρχές. Τις επόμενες ημέρες κάλλιστα αναμένεται να δεχτούν εφόδους στα γραφεία, και στα σπίτια τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η OLAF
Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταπολέμησης της απάτης
Η OLAF δημιουργήθηκε το 1999 και είναι η πανευρωπαϊκή οργάνωση για την καταπολέμηση της απάτης. Εχει επιφορτιστεί με το καθήκον εντοπισμού κάθε είδους κατασθαλιών σε θέματα κοινοτικών κονδυλίων, με στόχο να γίνεται η καλύτερη δυνατή  χρήση των χρημάτων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Καλύπτει δραστηριότητες που αφορούν στη διερεύνηση και στην παρακολούθηση των περιπτώσεων απάτης στον τελωνειακό τομέα, καταχρήσεις επιδοτήσεων και φοροδιαφυγή, στον βαθμό που θίγεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της OLAF (400 άτομα) διαθέτει μεγάλη επαγγελματική πείρα, την οποία έχει αποκτήσει στις εθνικές ανακριτικές, αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, στον τομέα των ερευνών που αφορούν σε πολύπλοκες υποθέσεις, στην ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών ή στις δραστηριότητες υποστήριξης ή ανάπτυξης πολιτικών στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης.

Επί του θέματος
Για μία ακόμα φορά η Ελλάδα εκτίθεται στις Βρυξέλλες και στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών ελέω κάποιων μεγαλοκαθηγητών υπεράνω κάθε υποψίας. Δεν χρειάζονται άλλωστε πολλές ακόμη αποδείξεις ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί στην Ευρώπη. Με 10 εισαγγελείς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης και έναν Ελληνα εισαγγελέα Εφετών να ασχολούνται με την υπόθεση, είναι δεδομένο ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί ποτέ σε αυτή τη χώρα κανείς εφοριακός δεν αναρωτήθηκε πώς ένας καθηγητής ΑΕΙ με μισθό 1.500-2.000 ευρώ τον μήνα έχει στην κατοχή του βίλες και πανάκριβα αυτοκίνητα. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και οι κουτόφραγκοι…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης