Βόμβα κατά Ντογιάκου: περιείχε πάνω από ένα κιλό πυρίτιδας - Τι δείχνει ο μηχανισμός για την ταυτότητα των δραστών

Βόμβα κατά Ντογιάκου: περιείχε πάνω από ένα κιλό πυρίτιδας - Τι δείχνει ο μηχανισμός για την ταυτότητα των δραστών

Πρώτη γενιά των Πυρήνων της Φωτιάς ή μιμητές τους δείχνει η συνδεσμολογία του μηχανισμού που βρέθηκε άθικτος έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα - Φόβοι για νέες επιθέσεις

ntogiakos_spiti_main
Η ακτινογραφία του μηχανισμού που βρέθηκε άθικτος έξω από το σπίτι του Αντεισαγγελέα Ντογιακου, φωτογραφίζει συνδεσμολογία της πρώτης γενιάς των Πυρηνων της Φωτιάς, ή κάποιας νέας ομάδας που αντέγραψε τα κόλπα των Πυρήνων.

Ολα δείχνουν πως ο κατασκευαστής, είναι πιθανότατα άπειρος, που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα και για το λόγο αυτό η βόμβα που περιείχε περισσότερο από ένα κιλό πυρίτιδα, δεν εξερράγη. Αυτο που προβληματίζει τους αναλυτες της Αντιτρομοκρατικης, είναι το ενδεχόμενο ο κατασκευαστής να εχει φτιάξει και άλλες βόμβες - αντίγραφα στα πρότυπα των φακέλων- βομβών οι οποίες θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες σε άλλους στόχους καθώς διανύουμε την εβδομάδα πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνειου.

Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός και επανεξετάζεται η λίστα με τους πιθανούς στόχους, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοιχτό, όσο δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Την ιδια ωρα, ψάχνουν μέσω καμερών το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την τοποθέτηση, όσο και κατά την απομάκρυνση από το σημείο, αναζητώντας τη γιάφκα της οργάνωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότητα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Βύρωνα καθώς θεωρείται δύσκολο να διέσχισαν μια τόσο μεγάλη διαδρομή από τα Εξάρχεια στον Βύρωνα, με μια βόμβα στη μπαγκαζιέρα της κόκκινης βέσπας. Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, πίσω από την ενέργεια να κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα με βόμβες και μάλιστα σε δικαστικούς στόχους με τελευταίο στις 22 Δεκεμβριου του 2017 στο Εφετείο, ενώ έχει στο ενεργητικό της και μια αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια στις 12 Δεκεμβρίου 2016, στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο μηχανισμός δεν εξερράγη.

Ισίδωρος Ντογιάκος: Δεν έχω δεχθεί απειλές

«Δεν έχω δεχθεί απειλές και αυτή την περίοδο, δεν χειρίζομαι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης έγινε στόχος τρομοκρατών.

Μάλιστα, πηγές από το περιβάλλον του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού αποδίδουν το γεγονός της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του στον Βύρωνα στο ότι «ο κ. Ντογιάκος, εδώ και τρία χρόνια, στοχοποιείται λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομα του».

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο ίδιος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος ειδοποιήθηκε περίπου στις 4 τα ξημερώματα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, επισημαίνει πως από τύχη αυτός δεν εξερράγη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία (DNA, αποτυπώματα κ.α.) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές στους δράστες.

Πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν διέθετε 24ωρη φύλαξη, μόνο συνοδεία για τις μετακίνσεις του, κάτι που φαίνεται ότι γνώριζαν οι επίδοξοι βομβιστές.

Le Figaro: Η επίθεση παραπέμπει σε «Πυρήνες της Φωτιάς»

Στην επίθεση κατά του κ. Ντογιάκου αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπενθυμίζοντας ότι «ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει επανειλημμένως να παραπεμφθούν σε δίκη τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, είχε επικριθεί από τα ΜΜΕ ότι προσπαθεί να μετριάσει το σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η απόπειρα παραπέμπει στους «Πυρήνες της Φωτιάς». «Οι λεπτομέρειες αυτής της απόπειρας- ένας εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος σε χύτρα κι ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα- θυμίζουν τις επιθέσεις των "Πυρήνων της Φωτιάς", μιας ελληνικής ομάδας αναρχικών» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει «οι μη αιματηρές επιθέσεις σε κέντρα εξουσίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Πίσω από αυτές φέρεται να κρύβονται αναρχικοί ή ακροδεξιοί ακτιβιστές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης