Αναβολές τέλος από το 2010

Αναβολές τέλος από το 2010

«Αλαλούμ» έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της πρόθεσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να θεσπίσει ηλικιακό όριο για την υποχρεωτική κατάταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Από την Κυριακή του Πάσχα το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε τα σχέδια για στράτευση όλων των Ελλήνων αμέσως μόλις ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και αφού προηγουμένως δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα - στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Δεν έχουμε τίποτα με τις αναβολές λόγω

Αναβολές τέλος από το 2010

«Αλαλούμ» έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της πρόθεσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να θεσπίσει ηλικιακό όριο για την υποχρεωτική κατάταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Από την Κυριακή του Πάσχα το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε τα σχέδια για στράτευση όλων των Ελλήνων αμέσως μόλις ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και αφού προηγουμένως δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα - στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Δεν έχουμε τίποτα με τις αναβολές λόγω σπουδών, αλλά με τις σπουδές λόγω… αναβολής», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για στρατολογικά θέματα κ. Κώστας Τασούλας, επισημαίνοντας ότι «από τη στιγμή που η θητεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση όλων των Ελλήνων, δημιουργείται ανισότητα μεταξύ εκείνων που έχουν δυνατότητα αναβολής λόγω σπουδών και εκείνων που δεν έχουν». Την άποψη ότι η πλειονότητα των νέων που καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία προσπαθούν να μεταθέσουν στο μέλλον την υποχρέωσή τους, ευελπιστώντας ότι τότε θα κάνουν μια ηπιότερη και ενδεχομένως μικρότερη θητεία, ασπάζεται και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου στο σύνολό της.

Τα στοιχεία που κοινοποίησε το «ΘΕΜΑ» δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό οι νέοι δεν ζητούν αναβολή προκειμένου να σπουδάσουν, αλλά αποσκοπούν κυρίως στο να αποφύγουν την ταλαιπωρία που θεωρούν ότι συνεπάγεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς. Το 2007 εκλήθησαν για κατάταξη 125.700 νέοι. Από τους 111.000 που επρόκειτο να παρουσιαστούν στο Στρατό τελικώς κατατάχθηκαν μόνο 55.200, ποσοστό 49,86%. Διαφορετική είναι η εικόνα στα «ευγενή» σώματα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων ταυτίζει τη θητεία σ’ αυτά τα επιτελεία με την έννοια της «λούφας». Στο Πολεμικό Ναυτικό από τους 6.500 υπόχρεους στράτευσης που εκλήθησαν κατετάγησαν οι 5.500, ποσοστό 85% του συνόλου. Στην Πολεμική Αεροπορία παρουσιάστηκαν 6.500 από τους συνολικά 8.200 νέους που εκλήθησαν, δηλαδή οι υπόχρεοι στράτευσης ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 79%.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους αδιακρίτως τους νέους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σταδιακά από το 2010, και αυτό θα σημάνει τον οριστικό τερματισμό των «ευεργετικών» αναβολών για λόγους σπουδών. Από το ίδιος έτος, το 2010 δηλαδή, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να βάλει «μαχαίρι» στις αναβολές για την απόκτηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Η ρύθμιση αυτή, με την οποία θα τερματιστεί η χορήγηση αναβολών στους μεταπτυχιακούς και επί διδακτορία φοιτητές, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου υποχρεωτικής στράτευσης όλων των Ελλήνων αμέσως μόλις συμπληρώνουν τα δεκαοχτώ τους χρόνια. Σήμερα οι υπόχρεοι στράτευσης που ολοκληρώνουν το μεταπτυχιακό τους μπορούν να λάβουν αναβολή μέχρι το 28ο έτος και όσοι κάνουν διδακτορική διατριβή έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εκτός στρατεύματος έως ότου συμπληρώσουν την ηλικία των 30 ετών. Με τις αλλαγές που μελετά το Πεντάγωνο ουδείς θα μπορεί να λαμβάνει αναβολή πέραν των 28 ετών προτού καταταγεί στον Στρατό για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Κλείσιμο

«Οι έρευνες και η εξέλιξη δείχνουν ότι το 20% όσων παίρνουν αναβολή για μεταπτυχιακά δεν γυρίζει καθόλου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ωριμάσει η ιδέα της επιβολής συγκεκριμένου ορίου ηλικίας για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύνταγμα για όλους τους Ελληνες. «Οι ΕΣΣΟ (σ.σ.: εκπαιδευτικές σειρές) αποδεκατίζονται από τις αναβολές και τις ανυποταξίες», διαπιστώνει κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου και επιβεβαιώνει ότι το σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης μετά το Λύκειο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2010.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μέσα στο έτος, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2009. Οι αλλαγές δεν θα γίνουν με βίαιο τρόπο αλλά σταδιακά. Αναμένεται μάλιστα να προσδιοριστεί ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αφομοιωθούν από το σύνολο της κοινωνίας. «Το πρώτο έτος (εννοεί το 2010) θα δώσουμε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ακόμη και αυτοί που θα είναι 20 ετών», αποκαλύπτει η ίδια πηγή και διευκρινίζει ότι «η ηλικιακή οροφή από την οποία θα απορρέει η δυνατότητα λήψης αναβολής θα πέφτει κάθε χρόνο έτσι ώστε σε μία τριετία να καταταγούν αυτομάτως όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια».

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν το 2013 θα είναι η χρονιά της πλήρους εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης: «Δεν λέω το πότε θα γίνει, γιατί αν πω τώρα ότι θα γίνει τότε, όλοι θα πηγαίνουν να παίρνουν αναβολή για να πάνε τότε και θα οδηγηθούμε σε μια στρέβλωση. Γιατί εδώ δεν παίρνουν όλοι αναβολή λόγω σπουδών, αλλά εφευρίσκουν σπουδές για να πάρουν αναβολή», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA.

Η κυβέρνηση πάντως δεν κατάφερε να αποσπάσει την επιδιωκόμενη συναίνεση των κομμάτων για την ταχεία προώθηση των σχεδιασμών της. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι» στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ ο ΛΑΟΣ επικρότησε τις εξαγγελίες του υπουργείου Aμυνας.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού του Πενταγώνου για υποχρεωτική στράτευση των Ελλήνων φαίνεται ότι δυσαρέστησε ορισμένους οι οποίοι διεκδικούν την πατρότητα των «αποκαλύψεων».

Στη στήλη «Φαντάρε πού πας» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή, αναφέρεται ότι «το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, που επανήλθε στο προσκήνιο, το είχε αποκαλύψει η “Κ.Ε.” από πέρυσι τον Μάρτιο. Ηταν ο κύριος τίτλος του φύλλου μας στις 4 Μαρτίου 2007: “Από το σχολείο στη σκοπιά”». Ο ίδιος ο υπουργός, τότε, το επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη». Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος στην «Κ.Ε.», «η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ανέστειλε προσωρινά τα σχέδια του υπουργείου. Αν και τώρα το θέμα αναθερμαίνεται (με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα», η οποία “ξέχασε” να αναφερθεί στο δημοσίευμά μας), οι αντιδράσεις είναι μεγάλες».

Ως συντάκτης του δημοσιεύματος οφείλω μια απάντηση στη στήλη της «Κ.Ε.». Προφανώς και το «ΘΕΜΑ» δεν «ξέχασε» να αναφερθεί στην «Κ.Ε.». Το «ΘΕΜΑ» δεν είχε κανένα λόγο να το πράξει, απλώς και μόνο διότι η αποκάλυψη της κυβερνητικής πρόθεσης για στράτευση στα 18 έγινε πολύ παλαιότερα από την 4η Μαρτίου του 2007.

Το «ΘΕΜΑ» είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στη στράτευση στα 18 με εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο της 11ης Δεκεμβρίου του 2005. Μήπως (για να χρησιμοποιήσουμε τον καινοφανή ισχυρισμό του φαντάρε πού πας») ήταν η «Κ.Ε.» που το 2007 «ξέχασε» να αναφέρει ότι το ρεπορτάζ είχε αποκαλυφθεί από το «ΘΕΜΑ»;

Ή μήπως η στήλη της «Κ.Ε.» θεωρεί ότι επειδή έγραψε για τη στράτευση στα 18, όποιος στο μέλλον θελήσει να δημοσιεύσει νεότερες πληροφορίες για το ζήτημα χρειάζεται τη συναίνεση και την άδειά της;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης