Η «Οδύσσεια» ενός νοσοκομείου

Η «Οδύσσεια» ενός νοσοκομείου

Επί οκτώμισι χρόνια το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στο οποίο κατάφερε βαριά πλήγματα ο σεισμός του Σεπτεμβρίου του 1999, βρίσκεται …κατακερματισμένο σε τουλάχιστον επτά νοσοκομεία της Αττικής, όπου το προσωπικό του δίνει τιτάνια μάχη για να περιθάλψει τους καρκινοπαθείς.

Φαίνεται όμως ότι η μακρά περιπλάνηση και διασπορά κλινικών, γιατρών και νοσηλευτών, και κυρίως ασθενών πλησιάζει στο τέλος της. Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προγραμματίζει για το επόμενο διάστ

Η «Οδύσσεια» ενός νοσοκομείου

Επί οκτώμισι χρόνια το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στο οποίο κατάφερε βαριά πλήγματα ο σεισμός του Σεπτεμβρίου του 1999, βρίσκεται …κατακερματισμένο σε τουλάχιστον επτά νοσοκομεία της Αττικής, όπου το προσωπικό του δίνει τιτάνια μάχη για να περιθάλψει τους καρκινοπαθείς.

Φαίνεται όμως ότι η μακρά περιπλάνηση και διασπορά κλινικών, γιατρών και νοσηλευτών, και κυρίως ασθενών πλησιάζει στο τέλος της. Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα τη λειτουργία του νοσοκομείου, και όλα δείχνουν ότι το …έπος του ογκολογικού νοσοκομείου τείνει προς την ολοκλήρωσή του.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο που ξεκίνησε η τμηματική παράδοση του έργου, κυρίως των διοικητικών χώρων του νοσοκομείου, οι αρμόδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς παράδοσης και παραλαβής των χώρων. Την αισιοδοξία δεν συμμερίζονται ωστόσο οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων θεωρούν ανέφικτη τη λειτουργία του νοσοκομείου πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και υπενθυμίζουν στους αρμόδιους του υπουργείου ότι άλλο πράγμα είναι η παράδοση του νοσοκομείου και άλλο η ουσιαστική λειτουργία του.

Αναφέρουν μάλιστα ενδεικτικά ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει σύστημα αποχέτευσης ούτε και κεντρική αποστείρωση καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο σχετικός διαγωνισμός. Πολύπλοκη –αν μη τι άλλο- όμως χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τον διαθέσιμο ιατρικο-τεχνικό εξοπλισμό. Ο μαγνητικός και ο αξονικός τομογράφος που κατείχε το νοσοκομείο, είχαν διατεθεί στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και δεν είχε προβλεφθεί η …επιστροφή τους.

Στο νοσοκομείο υπάρχει πλέον ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας απαραίτητο για την ακτινοβολία στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς, αλλά δεν υπάρχει ο αξονικός τομογράφος εξομοίωσης, μηχάνημα προαπαιτούμενο για τη θεραπεία των ασθενών!

Σε αυτή τη φάση, σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση των τμημάτων που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον, και στο «Μεταξά» στον Πειραιά. Ήδη οι εργαζόμενοι αυτών των τμημάτων οι οποίοι βρίσκονταν με απόσπαση σε άλλα νοσοκομεία, έχουν λάβει τις σχετικές επιστολές από τη διοίκηση με τις οποίες καλούνται να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Βέβαια, οι περίπου 400 εργαζόμενοι που απασχολούσε το νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» το 1999 δεν θα επιστρέψουν άπαντες, διότι απλούστατα αρκετοί εξ αυτών έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αλλά και πολλοί από εκείνους που θα επιστρέψουν, αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στα νοσοκομεία όπου είχαν αποσπαστεί ή μεταφερθεί, καθώς εκεί καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων.

Κλείσιμο

Για παράδειγμα οι τρεις φυσικοί ιατρικής που υπήρχαν το 1999 στους Αγίους Αναργύρους είχαν μεταφερθεί μετά τον κατακερματισμό του νοσοκομείου, στα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Αττικόν». Τώρα εκλήθησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η κάλυψη των κενών που αφήνουν.  Ήδη στο Αττικόν το τμήμα ακτινοθεραπειών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του διότι βασιζόταν στον έναν και μοναδικό φυσικό ιατρικής που είχε «δανεισθεί» από τους Αγίους Αναργύρους. Αλλά και στον Άγιο Σάββα οι αρμόδιοι αναμένουν με …τρόμο τις γραπτές ειδοποιήσεις που θα σταλούν στους δύο φυσικούς ιατρικής και θα τους ζητούν να αναλάβουν καθήκοντα στους Αγίους Αναργύρους.

Την ίδια στιγμή, οι λίστες αναμονής στα άλλα δύο ογκολογικά νοσοκομεία, «Μεταξά» και «Άγιος Σάββας» ολοένα μακραίνουν, παρατείνοντας επικίνδυνα την έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών και θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο. Έως και πέντε μήνες φθάνει ο χρόνος αναμονής για χειρουργική αφαίρεση όγκων, ενώ για την ακτινοθεραπεία η αναμονή φτάνει τους τρεις μήνες. Κι αυτό τη στιγμή που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν δεν ξεκινήσει μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο των 21 ημερών η θεραπεία, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου! 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης